Dobrý den, mohu se zeptat, zda by mi někdo poradil - popsal, jak co nejpřirozeněji odzimovat želvy? Mám Testudo hermanni hermanni. Želvy zimuji třetím rokem v podzemním sklípku, kde je teplota okolo 5 C°. Zhruba začátkem dubna, s přihlédnutím k váhovým úbytkům, je přenesu do teplejšího sklepa, kde jsou zhruba týden, pak je přendám do terária, zatím bez světla a vyhřívání. Po dalších několika dnech začnu se krátkým svícením (1 hod), v téhle době je vykoupu. Po několika dnech svícení prodloužím atd. Zhruba v polovině května je přendám do venkovního výběhu, kde jsou zase podle počasí, ale loni konce října…
Letos bych chtěla terárium nepoužít. Jak nejlépe postupovat? Do kdy je mohu nechat spát?
Váhový úbytek mají po 4,5 měsících spánku 6 g, 4 g a 6 g. Mohu je nechat spát až do konce dubna? Pak ten sklep na týden a potom hned do výběhu, kde mají zateplenou boudu (i s dnem). Bylo by to takhle v pořádku? Co koupání, to se asi nepraktikuje? Děkuji za Vaše názory
Dobrý den,
já osobně želvy odzimovávám tak, že je šoupnu za špatného počasí do zateplené boudy a potom už se o nic nestarám dávám je do výběhu když teplota je podobná sklepu - takže kolem 8 stupňů celsia. Sami si vylezou až budou cítit, že přišel čas. Jenom hlídat aby nezůstaly venku, když by měly být mrazy nebo aby budka neprochladla - zajišťuji slámou a občas to celé něčím přehodím to zatím vždycky stačilo. Já ale mám boetgery a hermanni hermanni plánuji až letos. Ty jsou asi trošku náchylnější, nicméně postup bych zvolil stejný.
Želvy bych nekoupal do té doby než sami nebudou lézt a budou co nejvíce aktivní.
Zdravím, mám stejný postup jak Frito. Za spatneho pocasi ven nekdy v breznu.Jen mám temperovanou boudu a pro inspiraci přikládám fotky. Ještě dodám že mám želvy zelenave. Ondrej