Dobrý den,
mám možnost se ujmout testudo horsfieldii, která byla v roce 1998 importovaná do ČR (dle dokumentace v té době délka plastronu 9 cm). Momentálně je chovaná ne v úplně ideálních podmínkách - akvarium cca 70X40, UV žárovka plus žárovka jako zdroj tepla, želva chodí ven "se venčit" tzn. nepravidelně (víkend apod) je pod dozorem několik hodin venku. Strava myslím celkem OK - převážně luční tráva. Nezimuje.
Teď k dotazu. Chtěla bych želvě udělal lepší podmínky pro chov. Dost jsem si o tomto druhu načetla, ale nejsem si jistá, jak postupovat u takhle starého zvířete. Mohla bych udělat venkovní výběh, ale bydlíme u lesa, takže mám obavy z divokých zvířat, navíc si nejsem jistá, jestli by želvu nechaly na pokoji naše kočky... Navíc mám strach, aby želva neměla moc změn najednou... Co kdyby tedy byla přes den ve venkovním výběhu a na noc jsem ji uložila do už nevytápěného akvaria? A pak mám dotaz k samotnému "akvariu". Chtěla bych želvě pořídit i větší domácí obydlí. Nejvíce se mi líbí "želví stoly". Mám prostor na základnu cca 120x60, ale potřebovala bych se vejít ideálně do výšky 35 cm. Není to pro tento druh želvy málo? Vím, že potřebuje hrabat... A je lepší si želvu vzít nejdříve s původním vybavení a změny dělat postupně, nebo ji mám rovnou nachystat nový želví stůl, ať se změny zbytečně nevlečou...
Předem díky za odpověď, případně uvítám další slušné rády!
Děkuji.
Mohla bych udělat venkovní výběh, ale bydlíme u lesa, takže mám obavy z divokých zvířat, navíc si nejsem jistá, jestli by želvu nechaly na pokoji naše kočky...
to akvárko je není větratelné, změny IHNED
Výběh udělejte, pro 1 stačí i 2 - 3 x 2m, jen stepky jsou velcí "hraboši", takže je dobré strnout alespoň drn a dát na dno pletivo, aby se nepodhrabala ven a snáze ji na podzim najdete, pokud "zaparkuje" mimo boudu ...výběh by měl být situován tak (jih, jv, jz), aby měla mimo slunce i šanci se kdykoli zchladit ve stínu...čili mimo boudy(bez dna se slámou) i nějaký keř (mám ibišek). To se dá zvládnou za 2 dny
Základy pod stěny obyč bet. obrubník, stěny dřevěné, mohou být i skleněné (např. zahráblé okenni tabule - to mám u vodních). Nikdy ne pletivo!
A proti predátorům je nejsnažší si udělat ze střešních latí rámy 2 x 1m , potáhnout králičím pletivem a přikrýt výběh zezhora a máte po starostech.
Želvu tam dejte po skutečně proběhlých "ledových mužích" a nechte ji tam do podzima, přenášení je špatně.
Mezitím si můžete přes léto udělat želví stůl ...
Děkuji za odpověď. Uděláme teda venkovní výběh👍 Ještě bych poprosila o radu ohledně přidávání vápníku. Želva má momentálně k dispozici sépiovou kost v celku a do té se občas zahryzne. Stačí to nebo mám vápník doplňovat jinak? A dál bych se chtěla zeptat.. mám nechat vyšetřit trus želvy na případné parazity? V kontaktu s jinými želvami nebude. Želva vypadá v docela dobře kondici... Ale máme malé děti..jak je to s přenosem parazitů želv na lidi?
o radu ohledně přidávání vápníku.
sepiovka je dobrá na obrušování zobanu, ale nemá ideální poměr Ca/P
normálně ji po výběhu rozhodtě usušené a (povařené)rozdrcené vaječné skořápky, sama si vezme, když bude cítit potřebu...
mám nechat vyšetřit trus želvy na případné parazity ...ke konci léta před zimováním bychom měli nechat udělat želvám vyšetření trusu, případně při větší váhové ztrátě želvy taktéž. Roupi v malém množství želvě nevadí, běžně s nimi žijí, to se ale týké výsledku rozboru (ojedinělý nález).
Zdravá želva má jasné oči, žádné výtoky z očí, nozder a tlamy. Dech má čistý, při manipulaci klade odpor a snaží se zatáhnout do krunýře. Okolí kloaky je čisté, trus by měl být formovaný. Karapax bez známek skvrn, plísně a ranek. Želva při vzetí do ruky působí dojmem těžkého kamene, má tvrdý krunýř a pružný až tvrdý plastron.
Nejlepší kontrola zdravotního stavu a prospívání želvy je pravidelné vážení. Mladé želvy pomalu přibírají a staré neztrácí na váze nebo také mírně přibírají, záleží na ročním období.
v kostce zásady chovu, aby jste vy i vaše želva byli spokojené
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB či venku ze slunce
Ale máme malé děti..jak je to s přenosem parazitů želv na lidi?
paraziti nejsou kompatibilní
při normální hygieně se nemusíte bát
ALE není to hračka, tak at ji jen pozorují, krmí z ruky, ale NETAHAJÍ
Dobrý den, obnovuji diskuzi. Ujali jsme se starší želvy čtyrprsté (viz první příspěvek). Želva je od konce května ve venkovním výběhu. Nejdřív jsme z ní měli radost, byla žravá a aktivní, nicméně se mně poslední měsíc moc nezdá, hodně spí, neviděla jsem ji dlouho žrát a dnes jsem ji zvážila a zhubla od jara z 612g na 580g. Neměla by mít želva ke konci léta váhový přírůstek? Mám trochu obavy, zda to není z toho důvodu, že prostě takto stará želva, co doposud byla akvárkový odchov, se už venku nepřizpůsobí a nebude prospívat... Mám tedy nutkání brát želvu domů, nechat ji režim, na který byla přes 20 let zvyklá a brát ji ven jen na slunění... Jinak na želvě nepozoruji žádné známky onemocnění...
stepky ve vedrech aestivují...
Želvy pouštních oblastí setrvávají v nepříznivých obdobích ve stavu hlubokého klidu, kdy jim přílišné horko kombinované zpravidla s nedostatkem vody brání v normálním životě...zahrabány v několika m "norách"...
Úbytek váhy (cca 5%) není nic tragického ...
Jestli nezimovala, tak si zkrátka potřebuje odpočinout. Nechte ji venku
V polopoušti aktivují stepky jen 3 - 4 měsíce v roce...
Na své "nutkání" zapomeňte
Nechte to na ní