Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.4.2020 19:56
Novi841

XXX.XXX.168.58

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jake je nejlepší uvb pro Varanus albigularis?
Děkuji.

13.4.2020 11:42
tupinambis

XXX.XXX.226.23

Ahoj.
Předně třeba říci že UVb není všemocné jako pomocník ovšem dobré- zde třeba aby bylo v max součinnosti s ostatními světli a to denní přirozené, topné atd.
Na trhu je spousta značek- ovšem za mně u varanů aspoň já léta používám jen vysokotlaké s předřadníkem a to-- SunLux-- od 50W výše (30w tlačí UV honě pod sebe a pro zvíře je tím pádem malá myslím varana) SunLux mají výhodu i tu že poskytne dost " přirozeného světla " .
.
No tak že odpověd je spíše neodpověd -- zde třeba znát do jaké nádrže-pro jak velké zvíře atd.
.
V každém případě varani jsou jak staré dámy -zmrzlí a chtějí spoustu světla a tepla tak že za mně - min 50 W vysokotlaká s předřadníkem + zářivka (ky) plné spektrum + topné halogen dle potřeby .

13.4.2020 12:57
Novi841

XXX.XXX.168.58

Děkuji, nádrž je délka 200cm, šířka 90 cm a výška 80cm. Zvíře je asi 90cm velké.
Chtěl bych, aby se u mně měl co nejlépe. Jaké by jste zvolil vy osvětlení?
Děkuji, za jakékoliv info

13.4.2020 13:44
tupinambis

XXX.XXX.226.23

No asi tak-- já UV používám -SunLux v podobných nádržích akorát vyšších a to 50 a 70 W-- a to podle toho co tam je a jestli je tam jeden či více---- ale 50W par 30 (2x)--a nebo 70 W PAR 38 (1x) když je tam solo zvíře--- k tomu dávám tak 30-40 cm vzdálené a to 50-75 W topné světlo -většinou ještě -sylvania flood 25° to 50W- a 75W je HI-Spoot 120.A nebo od kolegy z Německa Reptizoo-- 75W .PAR 30.
.
no a zářivky -- já teda jedu na -Narva biovital -- jak 980 mm tak 1125 mm .
.
tak že mělo by být celkem OK --- vys.výbojka s předřadníkem zde je jedno jestli 50 a nebo 70 W za mně 70w PAR 38.
.
topné žárovky zapojené přes termostat -- ( zde záleží jakou máš během roku okolní teplotu) -- a to zase tak po stranách UV tak ve vzdálenosti 30 cm jedna strana třeba 50W PAR 30 a na druhé straně od UV- 75W PAR 38.(nebo podobné -FLOOD s co největší PAR reflektorem.
.
no a zářivku na celodenní svícení ( cca.10-12 hod) .. bych dal -narva biovital T5 1125 mm. nebo jí podobnou ale aby byla ---plnospektrální--

13.4.2020 14:52
Novi841

XXX.XXX.168.58

Ok, moc děkuji. Vím, že asi otravuji, ale nemám s těmi výbojkami zkušenost. Tak jsem se chtěl zeptat na posledni a to po jak dlouhé době se vybojka meni?
Díky

13.4.2020 16:59
tupinambis

XXX.XXX.226.23

Neotravuješ to tu od toho je.
No asi tak pokud nemáš měřák tak u total baby budeš potřebovat tak 2-3 výbojky - 18-24 měsíců--- u adult zvířete ji tam klidně můžeš nechat déle třeba 2 roky tolik již nepotřebují jasné když jí budeš měnit častěji nic se nestane !
.
Mě teda SunLux drží UV tak 9 měsíců než ji měním--ale pozor i potom má UV a super svítí a hřeje pro zvíře dospělé adultní zcela OK-- oni si sami řeknou jestli ji budou využívat a nebo polezou pod topnou -- svítím denně podle ročního cyklu tak 6 - 8 hod. denně.
Takže asi tak --- 9-12 měsíců u baby měnit by mělo být OK.
.
No svítila mě ještě jedna nádrž " jsou to karanténí " cca-300 x 90 x 118 cm. D x Š x V.
je tam 2 x UV 1 SunLux a 1 Solarraptor - 2 x sylvaniaa HI-Spot 120--- a zářivky narva biovital 120 cm.To aby jsi vyděl jak jsem to myslel.

13.4.2020 19:21
Novi841

XXX.XXX.168.58

Super, diky. Ono docela, ty diskuse pročítám, a je super, kdyz je tu někdo, kdo poradí. Spíš jsem čekal, ze mě někdo odpálkuje. Jsem vděčný za jakékoliv info. Snažil jsem se něco načíst, ale o albigularisech toho zrovna moc k mání není.
Moc děkuji.

13.4.2020 20:23
tupinambis

XXX.XXX.226.23

V pohodě.
Ty světla třeba umístit a nastavit na termostatu aby měl možnost --jak se řádně napařit pod tak ale aby mohl zdrhnout do chladu -- ono se to nezdá ale tet záleží od kud je beru import ten rozstřel teplot je celkem dost velkej -- a nějakek spíše leze do chládku a má snahu se zahrabat a druhej zase se snaží někam vyšplhat a schovat se před horkem--- poznáš jestli je mu horko a má tam velké teplo celkem jednoduše vrazíš mu tam-- nádobu s vodou aby se tam mohl ráchat celej a když bude stále ve vodě má horko.
.
no nejlépe asi fungujou když mají teplotní gradient den od 24°C po 40°C pod UV -- to by měla být + - autobus vlhkost někde kolem 35 až 45 %
Zářivka svítit cca.12 hod.teplotní tak o půl hod méně než denní svícení ( měl by mít možnost v klídku se spakovat ke spánku)
UV -zde jak kterej ale na spínačky zapnout a nastavit mu to zhruba na půl hod. až hodinu po rozsvícení všech světel -- pak pauza a opět rozsvítit přes poledne cca- 10-- 14.00 a to z jednoho důvodu tihle nenažranci jsou dost inteligentní vše přesně rozpoznají a hlavně aby jsi ho netlačil aktivovat --navečer -- až opadne teplota to není moc dobře ( v nádrži příroda něco jiného)--ale tu dobu třeba vychytat a upravit podle zvířete--- zkrátka aby nebyl půl dne někde zalezlej a nebo aby se celej den jen neválel pod světlem výhřev.

13.4.2020 20:43
Novi841

XXX.XXX.168.58

Děkuji, určitě to vychytam. Ještě jestli můžu otravovat. Jaky mu dát substrat? Do tedka je na obyč písku, a nemyslim si, ze je to dobře. Prijde mi, ze tam mel vše hrozně zapraseny.

13.4.2020 21:37
tupinambis

XXX.XXX.226.23

Nojo tak zvlášt u těhle je substrát - alfa a omega - když je hodně suchej a práší tak je to špatně--hodně je vysušuje a časem hrozí nějaká respiračka- za druhé jsou to blbouni a vše si matlají v substrátu což také moc nepřidá --to lze vyřešit-pinzetou a nebo miska na žrádlo na podložce .
.
Tady je spíše otázka jestli může hloubit noru a jestli mu to chceš umožnit pokud ano tak to je na 200 x 90 cm a předpokládaná výška substrátu cca 12- 18 cm min. hafo materiálu---- zde by jsi musel zase trochu zkoušet- měl by držet tvar když si něco vyhrabe neměl by prášit a přesychat a plesnivět .
.
no dával jsem svůj substrát ovšem to je trochu práce jezdil jsem s valníčkem a terou teda tak 2 x do roka ale i tak.

a to vše na 3tiny----- 1---- lesní hrabanka
1--- ornice ( já měl ze zahrady bez chemikálií)
1--- písek na dětská hřiště
a ten zbytek bud - rašelina to v místě kde měl vyhrabáno noru a nebo kde byl korkový tubus velikost aby se schoval otočil a průměr tak když se postaví aby hlavou dosáhl na " strop " tubusu.
a nebo štěrk ( kaménky co jsou do akvárka třeba ale ty opravdu malinké jemné né ostré ! ---bacha na větší jak hrabe at tě nevysklí šoupačky.
To jestli mu chceš umožnit tvořit a budovat.
.
No a jestli ne tak to bude i tak trochu problém --- většinou vše práší u těhle hrabalů .
Písek na dětská hřiště ( proprat) + dobrá ornice 70/30 občas porosit .
.
Jestli krmíš pinzetou , sarančata , atd. to co si neomatlá v substrátu -- tak by šlo použít i---olšové štěpky namíchat zrnitost---- 3-12 mm a 10-20 mm 50/50 ty nepráší ovšem přehrabe tě celou nádrž jak fík .
Říkám u těhle většinou vše práší--- i tak já jim to luxoval na férovku vysavačem je to opruz ale časem se části toho poletavého jemného zbavíš-- no a občas holt porosit tak aby tam jasné neměl zase bažír-- nestříkat na zvíře jen substrát-- to né že by to zvíře nedalo ale aby se to na něj nelepilo hlavně kolem nozder.

13.4.2020 21:56
Novi841

XXX.XXX.168.58

Super, moc diky. Pujdu do te hrabanky-ornice-pisek. Jeste jednou moc děkuji.

14.4.2020 08:13
tupinambis

XXX.XXX.226.23

Hrabanku tu tmavší spodní né s tím vrškem-- a né jen ze smrkového ta vyschne také.
Já ji ještě proházel přes pocívačku -tím ji zbavíš těch kořínků .

14.4.2020 18:50
Novi841

XXX.XXX.168.58

Dobře, moc děkuji😉

Přidejte reakci

Přidat smajlík