Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2020 16:04
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Zdravím...
Mám cca roční želvička stepní a už delší dobu nežere a připadá mi, že ji i dost změkl krunýř. Má stálý přísun k vodě, má v teráriu UVB, vápník a vitamíny v potravě...
Má i sníženou aktivitu, stále leží ve skrýši pod kamenem a když ji vytáhnu tak jen čučí a jde zpátky. Když ji strčím hlavu do nakrájeného salátů tak v něm hrabe ale nežere...

Děkuji za jakoukoliv radu...

13.4.2020 16:11
Frito

XXX.XXX.146.52

Dobrý den,

delší doba je dost abstraktní pojem pro někoho je to týden, pro někoho měsíc pro někoho rok.
Podívejte se jestli želva nemá dlouhodobě přetopeno v teráriu.
Vápník a vitaminy v potravě - chtělo by to trošku konkrétněji co je to přesně za potravu strkat jí hlavu do nakrájeného salátu - salát není zrovna vhodná strava pro želvu

chtělo by to asi fotku želvy společně s teráriem

13.4.2020 16:17
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Je to už druhý týden, teplotu má na 28°C dostává ledový salát, čínské zelí, jetel, plátky jablka a mrkve. Omlouvám se foto momentálně nemám, nejsem teď doma. Terárium mám půl písek a půl rašelinu.

13.4.2020 16:28
Frito

XXX.XXX.146.52

Podle toho bych řekl, že je něco špatně v chovných podmínkách. Stepka v teráriu bude vždycky špatně prospívat. Z testud je to želva co to nejhůře snáší. Je to ale jen můj názor. Podle těch indícií se to špatně odhaduje.

13.4.2020 16:35
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Aha, tak to jsem nevěděl, čekal bych spíš, že když se jedná o želvu bez CITES tak bude spíše méně náročná. Bohužel jsem v paneláku takže venkovní ohrazení není moc možné, ale pokusím se něco vymyslet.
Neměl by jste nějaký typ/radu jak do ní dostat potravu?

13.4.2020 16:54
Frito

XXX.XXX.146.52

Důležité je zjistit co je špatně
želva mohla chtít odpočívat/zimovat a nebylo jí to umožněno
pokud je ta želva z importu tak v sobě může být něco co ji likviduje, většina stepek je z importu
želva má pořád stejné podmínky - na to jsou prostě testuda háklivé, ale záleží hodně na tom jak dlouho ji máte v těch podmínkách
také menší terárium na to může mít vliv - málo teplotních zón
želva také mohla onemocnět
želva může mít nějakou vrozenou genetickou vadu
já bych to, ale tipoval na ty podmínky - osobně bych si nelajznul dát stepky do baráku

Já mám stepky celý rok venku a krmím je teda hlavně pampeliškou tento druh chce hodně ven, do paneláku/domu jsou druhy želv mnohem vhodnější

13.4.2020 17:06
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Koupil jsem ji v září na ŽE od Němce takže těžko říct, jestli to byl odchov nebo import...
Četl jsem že mladé želvičky se zimovat nemají, takže to jsem neřešil. Mám v Tera topnou podložku a nad ní nízko pověšené UVB a druhá část Tera je "chladnější".

Takže je dost možné, že má buď nějakého parazita nebo jí po těch měsících v teráriu chybí pohyb venku na slunci...

13.4.2020 17:11
lupus4

XXX.XXX.205.61

chovatel107 napsal(a):
Je to už druhý týden, teplotu má na 28°C dostává ledový salát, čínské zelí, jetel, plátky jablka a mrkve. Omlouvám se foto momentálně nemám, nejsem teď doma. Terárium mám půl písek a půl rašelinu.

Nedobrý nápad chovat ji bez venkovního výběhu. Nemáte alespoň balkon?
Zásady správného chovu v kostce
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě tj 3a víc/1
4) dostatek vitamínu A a D3,
vit. A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB či venku ze slunce
Spaní ve vlhku lidi podceňují, přitom u mimin je to zásadní věc...

krmíte špatně : salát, jablka,mrkev
výhřev málo, v čem spí? Jaké UVB má ? Jak daleko?

zatím teda ale nároky chovu jste si měl zjistit PŘED pořízením, tak s tím už nic nenaděláme , tož ji vytvořte opti podmínky alespoň teď... želvy ze suchých oblastí jsou uzpůsobené k tomu, aby dokonale využívaly potravu chudou na živiny, ale bohatou na balast a taky na minerálie - dost často žijí na územích s vápencovým podložím, kde je vegetace na ty minerálie bohatá sama o sobě a navíc obvykle zaprášená. A krz tu chudou potravu jsou také uzpůsobené k pomalému růstu a k čerpání vody povrchem těla, když na noc zalézají do vlhkých úkrytů, padá na ně rosa atd, čímž se jim přirozeně hydratuje rohovina. Jenže v lidské péči mají často uplně pravý opak - potravu bohatou na bílkoviny, tuky a cukry s malým množstvím minerálií a balastu- to jak je lidé rádi krmí ovocem a to jak je lidé rádi krmí ovocem a nevhodnou zeleninou, granulema s často nevhodným složením, piškotama, vejcema, masem a dalšíma blbostma - páč želvy to moc rády a děsně jim to šmakuje, ale taky škodí. A obzvlášť v té míře, v které jim to často lidé podstrkují, protože si myslí že želvě prospívají, když jí to tak chutná. A navíc když je to suchozemská želva, tak je nenapadne, že má mít vlhký úkryt a mají ji v naprostém suchu jen s miskou s vodou. Takže nevhodně krmená vysušená želva sice tělesně rychle roste, ale likviduje jí to jak vnitřnosti, tak i deformuje krunýř, protože vysušená rohovina nestíhá dorůstat kostru. Takže štítky zůstávají malé a místo obloukem do stran dorůstají pomalu směrem nahoru, kdežto kosti pod nimi do těch stran. Takže se celý krunýř deformuje a želva je pak místo hezky klenutá s hladkým krunýřem placatá s pyramidama. A pokud má navíc málo vápníku nebo UV (jedno jestli slunce nebo umělého), nebo často i kombinace obojího, tak je navíc i měkká. Navíc teda ta měkkost je často pak už i způsobená tím, jak má želva dorasované vnitřnosti, tak ani nefunguje jak má a pokud pak začne dostávat potravu jak se patří, UV a minerálie, tak stejně netvrdne, protože už to nedokáže využít.

13.4.2020 17:15
Frito

XXX.XXX.146.52

Topnou podložku pryč - myslím že v tuto chvíli je to hlavní problém a potom se seznámit s podmínkami chovu jak píše lupus

13.4.2020 17:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

Topnou podložku pryč OKAMŽITĚ

Jestli místo spaní v mokru a chladu ji pečete zezpoda, tak jí TÝRÁTE

u mimin stačí pár dnů aby byla nevratně poškozena

13.4.2020 17:48
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Děkuji za informace...
Doplním nedostatky a snad želvička vydrží...
Moc děkuji

13.4.2020 17:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

prostudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.

JEN na ukázku - obsahy minerálů Ca a P
třá pampeliška (ve 100g) Ca 187mg, P 66mg poměr 2,83 téměř IDEÁL
čekanka Ca 52 mg P 28mg poměr 1,86
čekanka listová Ca 100mg P 47mg poměr 2,13
čínské zelí Ca 105mg P 37mg poměr 2,83 na zimu VÝBORNÝ

oproti tomu
ledový salát (ve 100g) Ca 18mg, P 20 mg poměr 0,9 tj pro želvu KATASTROFA
okurka Ca 16mg P 24mg poměr 0,66 KATASTROFA

želvy rády žerou vše červené např.
červená paprika Ca 7 mg P 26 mg poměr 0,3 KATASTROFA
rajče Ca 7mg P 39mg poměr 0,18 KATASTROFA

Jak dlouho ji takhle "pečete" ?

13.4.2020 18:03
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Ok děkuji...
Topnou desku jsem přidal cca před měsícem.

13.4.2020 20:31
Jana186

XXX.XXX.208.175

Aké osvetlenie mate? Nie je totiž UVB ako UVB. Kupovali ste nové, alebo ako dlho je žiarovka v prevádzke? Bežné UVB žiarovky nemajú dlhú životnosť a po cca pol roku sa hodnoty rapídne znižujú.

13.4.2020 20:49
chovatel107

XXX.XXX.91.113

UVB je nové... Každé tři měsíce měněné. Jako v ostatních teráriích.

14.4.2020 18:44
Frito

XXX.XXX.146.52

Tady si myslím, že to byla ta topná podložka. Želva pokud je přehřívaná zespodu tak může i zgumovatět - je to sice zvláštní pojem, ale kdo takovou želvu viděl tak tomu ani jinak neřekne.

14.4.2020 18:52
chovatel107

XXX.XXX.91.113

Podložka je pryč... a želva dneska žrala. Takže podložku mohu potvrdit. Ani jsem nečekal, že to bude tak "rychlé"... Ano dalo by se říci "gumová".
Moc děkuji za cenné informace :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík