Zdravím...
Mám cca roční želvička stepní a už delší dobu nežere a připadá mi, že ji i dost změkl krunýř. Má stálý přísun k vodě, má v teráriu UVB, vápník a vitamíny v potravě...
Má i sníženou aktivitu, stále leží ve skrýši pod kamenem a když ji vytáhnu tak jen čučí a jde zpátky. Když ji strčím hlavu do nakrájeného salátů tak v něm hrabe ale nežere...
Děkuji za jakoukoliv radu...
Dobrý den,
delší doba je dost abstraktní pojem pro někoho je to týden, pro někoho měsíc pro někoho rok.
Podívejte se jestli želva nemá dlouhodobě přetopeno v teráriu.
Vápník a vitaminy v potravě - chtělo by to trošku konkrétněji co je to přesně za potravu strkat jí hlavu do nakrájeného salátu - salát není zrovna vhodná strava pro želvu
chtělo by to asi fotku želvy společně s teráriem
Důležité je zjistit co je špatně
želva mohla chtít odpočívat/zimovat a nebylo jí to umožněno
pokud je ta želva z importu tak v sobě může být něco co ji likviduje, většina stepek je z importu
želva má pořád stejné podmínky - na to jsou prostě testuda háklivé, ale záleží hodně na tom jak dlouho ji máte v těch podmínkách
také menší terárium na to může mít vliv - málo teplotních zón
želva také mohla onemocnět
želva může mít nějakou vrozenou genetickou vadu
já bych to, ale tipoval na ty podmínky - osobně bych si nelajznul dát stepky do baráku
Já mám stepky celý rok venku a krmím je teda hlavně pampeliškou tento druh chce hodně ven, do paneláku/domu jsou druhy želv mnohem vhodnější
Koupil jsem ji v září na ŽE od Němce takže těžko říct, jestli to byl odchov nebo import...
Četl jsem že mladé želvičky se zimovat nemají, takže to jsem neřešil. Mám v Tera topnou podložku a nad ní nízko pověšené UVB a druhá část Tera je "chladnější".
Takže je dost možné, že má buď nějakého parazita nebo jí po těch měsících v teráriu chybí pohyb venku na slunci...
chovatel107
napsal(a):
Je to už druhý týden, teplotu má na 28°C dostává ledový salát, čínské zelí, jetel, plátky jablka a mrkve. Omlouvám se foto momentálně nemám, nejsem teď doma. Terárium mám půl písek a půl rašelinu.
Nedobrý nápad chovat ji bez venkovního výběhu. Nemáte alespoň balkon?
Zásady správného chovu v kostce
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě tj 3a víc/1
4) dostatek vitamínu A a D3,
vit. A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB či venku ze slunce
Spaní ve vlhku lidi podceňují, přitom u mimin je to zásadní věc...
krmíte špatně : salát, jablka,mrkev
výhřev málo, v čem spí? Jaké UVB má ? Jak daleko?
zatím teda ale nároky chovu jste si měl zjistit PŘED pořízením, tak s tím už nic nenaděláme , tož ji vytvořte opti podmínky alespoň teď... želvy ze suchých oblastí jsou uzpůsobené k tomu, aby dokonale využívaly potravu chudou na živiny, ale bohatou na balast a taky na minerálie - dost často žijí na územích s vápencovým podložím, kde je vegetace na ty minerálie bohatá sama o sobě a navíc obvykle zaprášená. A krz tu chudou potravu jsou také uzpůsobené k pomalému růstu a k čerpání vody povrchem těla, když na noc zalézají do vlhkých úkrytů, padá na ně rosa atd, čímž se jim přirozeně hydratuje rohovina. Jenže v lidské péči mají často uplně pravý opak - potravu bohatou na bílkoviny, tuky a cukry s malým množstvím minerálií a balastu- to jak je lidé rádi krmí ovocem a to jak je lidé rádi krmí ovocem a nevhodnou zeleninou, granulema s často nevhodným složením, piškotama, vejcema, masem a dalšíma blbostma - páč želvy to moc rády a děsně jim to šmakuje, ale taky škodí. A obzvlášť v té míře, v které jim to často lidé podstrkují, protože si myslí že želvě prospívají, když jí to tak chutná. A navíc když je to suchozemská želva, tak je nenapadne, že má mít vlhký úkryt a mají ji v naprostém suchu jen s miskou s vodou. Takže nevhodně krmená vysušená želva sice tělesně rychle roste, ale likviduje jí to jak vnitřnosti, tak i deformuje krunýř, protože vysušená rohovina nestíhá dorůstat kostru. Takže štítky zůstávají malé a místo obloukem do stran dorůstají pomalu směrem nahoru, kdežto kosti pod nimi do těch stran. Takže se celý krunýř deformuje a želva je pak místo hezky klenutá s hladkým krunýřem placatá s pyramidama. A pokud má navíc málo vápníku nebo UV (jedno jestli slunce nebo umělého), nebo často i kombinace obojího, tak je navíc i měkká. Navíc teda ta měkkost je často pak už i způsobená tím, jak má želva dorasované vnitřnosti, tak ani nefunguje jak má a pokud pak začne dostávat potravu jak se patří, UV a minerálie, tak stejně netvrdne, protože už to nedokáže využít.
prostudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.
JEN na ukázku - obsahy minerálů Ca a P
třá pampeliška (ve 100g) Ca 187mg, P 66mg poměr 2,83 téměř IDEÁL
čekanka Ca 52 mg P 28mg poměr 1,86
čekanka listová Ca 100mg P 47mg poměr 2,13
čínské zelí Ca 105mg P 37mg poměr 2,83 na zimu VÝBORNÝ
oproti tomu
ledový salát (ve 100g) Ca 18mg, P 20 mg poměr 0,9 tj pro želvu KATASTROFA
okurka Ca 16mg P 24mg poměr 0,66 KATASTROFA
želvy rády žerou vše červené např.
červená paprika Ca 7 mg P 26 mg poměr 0,3 KATASTROFA
rajče Ca 7mg P 39mg poměr 0,18 KATASTROFA
Jak dlouho ji takhle "pečete" ?