Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

An.

22.4.2020 18:04
An.

XXX.XXX.223.184

Ahoj, poznáte, prosím, někdo tuto housenku? To bude asi nějaká můra ne? Měli jsme jí v kočičkách. Chtěla bych jí vypustit, ale nevím, jestli můžu kdekoliv. Nevím, čím se jinak živí.

An.

23.4.2020 16:04
An.

XXX.XXX.223.184

Tak jsem to nakonec stihla zjistit, ještě než mi někdo odpověděl, tak to sem všechno vypíšu, kdyby někdo pátral po těch samých informacích.
Jedná se tedy o můru, a je to buď Zlatokřídlec vrbový (Xanthia icteritia) nebo Zlatokřídlec jívový (Xanthia togata), larvy lze totiž od sebe jen těžko rozeznat. Živí se pupeny vrby jívy (kočičky) nebo topolu, ale také pampeliškami a šťovíkem. V těch kočičkách žijí (uvnitř pupenu), dokud ta kočička nespadne na zem, na zemi se pak živí buď spadlými kočičkami, případně těmi pampeliškami apod. Po nějaké době se zakuklí na zemi v hlíně a líhnou se asi po 6 týdnech někdy začátkem srpna a lítají pak cca do října. Nenašla jsem informaci o tom, kdy se zakuklují, ale podle informací výše to vychází na nějakou půlku června.
Dozvěděla jsem se také, že je lehké je chovat, ale že by neměly být vyrušeny v době, kdy jsou schované v kočičce, tak to jsem bohužel porušila, protože jsem neměla tušení, že v té kočičce něco je. Ty kočičky jsme měli doma ve váze a tato jedna se začala rozpadat, tak jsem ji chtěla sundat a ona se mi najednou začala hýbat v ruce. Z těch kočiček nám také padaly takové malé černé granulky (anglicky je to 'frass'), které housenka trousí a podle nichž lze právě také poznat, že se v kočičce nachází.
Rozhodla jsem se, že se pokusím o ní postarat. Zatím to vypadá, že jí to mé vyrušení neublížilo, dala jsem jí pampelišku a vesele jí baštila, přikládám foto (na té fotce to vypadá, že tam toho má moc, ale ani ne. Jen z nějakého důvodu ráda zalézá pod chmýří z kočiček, přitáhla si tam i tu pampelišku).

Přidejte reakci

Přidat smajlík