An.

XXX.XXX.223.184
Ahoj, poznáte, prosím, někdo tuto housenku? To bude asi nějaká můra ne? Měli jsme jí v kočičkách. Chtěla bych jí vypustit, ale nevím, jestli můžu kdekoliv. Nevím, čím se jinak živí.
An.

XXX.XXX.223.184
Tak jsem to nakonec stihla zjistit, ještě než mi někdo odpověděl, tak to sem všechno vypíšu, kdyby někdo pátral po těch samých informacích.
Jedná se tedy o můru, a je to buď Zlatokřídlec vrbový (Xanthia icteritia) nebo Zlatokřídlec jívový (Xanthia togata), larvy lze totiž od sebe jen těžko rozeznat. Živí se pupeny vrby jívy (kočičky) nebo topolu, ale také pampeliškami a šťovíkem. V těch kočičkách žijí (uvnitř pupenu), dokud ta kočička nespadne na zem, na zemi se pak živí buď spadlými kočičkami, případně těmi pampeliškami apod. Po nějaké době se zakuklí na zemi v hlíně a líhnou se asi po 6 týdnech někdy začátkem srpna a lítají pak cca do října. Nenašla jsem informaci o tom, kdy se zakuklují, ale podle informací výše to vychází na nějakou půlku června.
Dozvěděla jsem se také, že je lehké je chovat, ale že by neměly být vyrušeny v době, kdy jsou schované v kočičce, tak to jsem bohužel porušila, protože jsem neměla tušení, že v té kočičce něco je. Ty kočičky jsme měli doma ve váze a tato jedna se začala rozpadat, tak jsem ji chtěla sundat a ona se mi najednou začala hýbat v ruce. Z těch kočiček nám také padaly takové malé černé granulky (anglicky je to 'frass'), které housenka trousí a podle nichž lze právě také poznat, že se v kočičce nachází.
Rozhodla jsem se, že se pokusím o ní postarat. Zatím to vypadá, že jí to mé vyrušení neublížilo, dala jsem jí pampelišku a vesele jí baštila, přikládám foto (na té fotce to vypadá, že tam toho má moc, ale ani ne. Jen z nějakého důvodu ráda zalézá pod chmýří z kočiček, přitáhla si tam i tu pampelišku).