Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2020 13:38
Selin13

XXX.XXX.168.86

Dobrý den,
Chovám želvu zelenavou a zaujali mě divné vzorce na krajích krunýře. Už je to déle co to tam má, ale až dnes mi to přišlo trochu jako plíseň. Tak bych se chtěl zeptat, jestli je to opravdu plíseň a pokud ano, zajímalo by mě, jak se to dá léčit.
Předem moc děkuji za odpověď

24.4.2020 14:10
sharingan

XXX.XXX.186.2

Z fotografie této kvality a rozlišení tam nejde z toho, co popisujete, poznat nic. Celkově želva není/nebyla chovaná v optimálních podmínkách, jak je zřejmo z hrbatého krunýře.

24.4.2020 14:14
Selin13

XXX.XXX.168.86

Posílám lepší foto, o hrbatém krunýři vím, má to z kupovaného čínského zelí (řekl mi to veterinář), ale to už se pokouším zastavit.

24.4.2020 15:24
lupus4

XXX.XXX.205.61

vyměňte veta, čínské zelí je opti krmení u nezimujících želv , teď už je ale venku dost luční směsy (pampelišky, jitrocel, jetel atd...)

vyfoťte detail, takhle fakt není moc vidět

jinak pyramidování už nespravíte, ale můžete ho zastavit správnými podmínkami
takže v kostce vše podstatné

1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě tj 3a víc/1
4) dostatek vitamínu A a D3,
vit. A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB či venku ze slunce
Spaní ve vlhku lidi podceňují, přitom je to zásadní věc...

Když je to suchozemská želva, tak lidi nenapadne, že má mít vlhký úkryt a mají ji v naprostém suchu jen s miskou s vodou. Takže nevhodně krmená vysušená želva sice tělesně rychle roste, ale likviduje jí to jak vnitřnosti, tak i deformuje krunýř, protože vysušená rohovina nestíhá dorůstat kostru. Takže štítky zůstávají malé a místo obloukem do stran dorůstají pomalu směrem nahoru, kdežto kosti pod nimi do těch stran. Takže se celý krunýř deformuje a želva je pak místo hezky klenutá s hladkým krunýřem placatá s pyramidama.
Někteří "experti" dovedou utýrání nevhodným chovem k "dokonalosti" viz foto ze zdejší inzerce na prodej "zdravé" želvy, na druhém fotu máte srovnání s opravdu zdravou
takže prosím detail "plísně" , máme-li se něčeho dobrat

24.4.2020 20:17
Selin13

XXX.XXX.168.86

Posílám ještě lepší foto (to co si myslím, že je ta plíseň je spíše vlevo

27.4.2020 17:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

mě to příde odřený popř. přeschlé
odrbejte to tvrdým kartáčkem na zuby - plíseň by byla "měkčí", bude-li to, tak ošetřit "uchosťouchem " - potírat betadinou...

27.4.2020 20:09
Selin13

XXX.XXX.168.86

Dobře, děkuji moc

Přidejte reakci

Přidat smajlík