Ahoj ahoj, pořídili jsme agamku vousatou, stáří cca 3 měsíce. Chtěl jsem se zeptat, kdy je vhodně s agamkou začít pracovat, vyndavat ji ven , apod. Na netu jsem našel názory, že dokud ji není cca 10 měsíců tak se na ni nemám v podstatě ani koukat (nadneseně) a naopak že ji mám už od malička vyndavat denně aby si zvykla. Agamka je čilá, aktivní, dobře žere, před rukou neutíká a pro červíka si dojde i na předloktí. Pokud ji chci vyndat (vyndavám ji teď jen když opravdu potřebuji) nechá se občas docela v pohodě (jednou/dvakrát seskočí a pak dobrý), jindy je zase vidět, že opravdu nechce (v tom případě už na ni nesahám a zkouším další den). Chtěl bych se zeptat na váš názor, popř. zkušenosti s "ochočováním" těchto plazů. Přikládám ještě foto našeho predátora :-). Děkuji.
PS: Klidně ten půlrok počkám, je pro mě hlavní aby byla zdravá a měla se tu dobře, jen se bojím, že když si nezvykne teď tak aby potom nebylo už pozdě :-).
Červy bych dával jen občas a aby lezla pro krmení na předloktí je opravdu zbytečné. Plazi se celkově "neochocuji" , není to mazel a nevyžaduje lidský kontakt. Nejlépe je jí ve svém. Samozřejmě je lepší pokud není agresivní , minimálně pro manipulaci. Vyndavejte ji jen když je to potřeba.