Příprava želvy zelenavé na pobyt v letním výběhu

Želva zelenavá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2020 15:42
LukášV

XXX.XXX.153.98

Ahoj všem,

po rozhovoru s veterinářem (herpetologem) jsem se rozhodl vytvořit želvě venkovní výběh. Doposavaď jsem měl želvu celý rok v teráriu (mám ji několik let).

Mám bohužel zahradu na severní stranu. Při nejlepší vůli nenajdu prostor, kde by Slunce svítilo víc jak 7 hodin /den (stromy, terénní nerovnosti kladoucí stín atp..). Doteď je želva zvyklá na permanentní výhřev cca 10 hodin denně. Nechci aby želva utrpěla přesunem šok.

1. Máte někdo zkušenosti s tím jak ji stimulovat, aby neměla šok? Např. před tím než ji přendám do venkovního výběhu ji střídavě vypínat výhřev v teráriu popř. korigovat počet hodin, kdy lampy svítí atp...?

- říkám si, že v přírodě přece taky není každý den 100% času Slunce, tak by měla vydržet i den, kdy nesvítí, ale řeší se to nějak ve venkovním výběhu?

2. Co dělat v momentě, kdy bude celý den pršet (tzn. želva nebude mít možnost se vyhřát)?

- teoreticky by šlo mít v "domečku" nějaký výhřev. Problém je, že úplně nevím jak dát do domečku zářivku (napojení na elektřinu je trošku problém).

3. Přenášet na noc domů nebo nechávat venku?

- obě varianty jsem četl, že jsou možné. Selským rozumem mi přijde, že není úplně vhodné želvu přenášet každý den a měnit ji neustále prostředí, ale rád bych znal názory zkušenějších.

Určitě mě ještě něco napadne, nicméně tohle jsou pro mě asi (v tuto chvíli) nejzásadnější otázky.

Předem díky za odpovědi.

19.5.2020 16:30
Frito

XXX.XXX.146.52

1. Šok utrpí každá želva i kdyby tepelné a světelné podmínky byly stejné. Želvy moc dobře nenesou změnu prostředí takže v tomto ohledu to pro ni bude cesta do lepšího takže za mě hurá do toho.

2. Želva nemá moc ráda když ji majitel chová pořád stejně. Ona si taky ráda vezme volno a celý den prospí. Takže zase něco co k životu želvy patří a je to určitě vhodné.

3. Jak ji jednou přesunete nechte ji tam, bude to lepší jak pro Vás tak pro želvu, ale obě varianty jsou možné. Já osobně bych želvu nepřesouval - tedy zelenavou.

Bondulka

22.5.2020 23:26
Bondulka

XXX.XXX.232.149

je možné nechat přes léto ve venkovním výběhu želvy zelenavé ve věku od necelého roku? Nemohu najít více informací, někdy se píše, že je vhodné je dát ven až od 2 - 3 let, ale na sluníčko dávat už i ty malé na hodinu a více (nepřehřejí se?), jinde se píše, že se želvičky nemají nosit domů a jinde zase naopak. Poradíte mi, jak na to u takto malých želviček. Moc děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík