Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.5.2020 09:47
Nibbleof

XXX.XXX.38.155

Dobrý den,
dnes ráno jsem se probudila a jedna z mých vodních želv má ukousnutý kousek ocásku. Co teď mám jet na veterinu? Díky za rady..

26.5.2020 16:10
Laila88

XXX.XXX.25.26

No, dejte ji mimo akvarko na sucho - rika se tomu dry boxing, aby se ji to hojilo na suchu, nemokvalo a pripadne se ji tam nedostala infekce. Desinfekce a prvni osuseni by melo byt dukladne, aby se rana stahla a do vody na krmeni a napiti opravdu jen kratce, aby se rana dobre hojila. Nevim ,zda vam veterinar rekne neco lepsiho, mozna spis to same. Zelvy nadherne snasi dry docking velmi dobre. Ja mam velkou zelvu, starou asi 25 let a v pohode zvladla 3-4 tydny : http://www.insectivore.co.uk/articles_turtles_how_to_dry_dock.html

Desinfekce: Ranu zasypte treba koloidnim stribrem (v lekarne mivaj i ve sprayi, ale ikdyby meli proste prasek, poradne ji v tom ocasek vymachejte) ci peroxid vodiku jako desinfekci. Urcite ne jod ci latky, ktere se nesmi davat do otevrenych ran, ale stribro ci trocha peroxidu jen vycisti ranu. PAk uz jen urdzovat ranku v suchu a dle velikosti rany bude ruzne dlouho trvat hojeni..

Muzete ji treba 1-2x denne namocit kratce do vody (podle toho jak je velka aco bude dobre snaset) a krmte tak casto, jak je zvykla, ve vode. Po chvili dejte zas do krabice/kyble.
Kdyz ji date sutry do krabice, aby akumulovaly teplo, ta moje je tak natvrdla, ze delala porad stojky a padala krunyrem na ty kameny, coz neni dobry, protoze hrozi zas obouchani krunyre ;)

Drzim ji palce a doufam, ze to neni moc velke.

Tyhle zelvy jsou teritorialni a nesnesou se, kdyz je akvarko moc male, nebo proste nesnesou se nektere individualni zelvy. Ja bych nemela nervy mit vic nez jednu, jelikoz by na sebe urcite dorazely. Tahle jedna je pozustatek ze 3...

Přidejte reakci

Přidat smajlík