Dotaz-> Boa constrictor

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.6.2020 00:58
Hilda24

XXX.XXX.172.51

Dobrý večer. Mám takový dotaz a byla bych moc ráda za jakoukoliv radu.
Mam možnost vzít si od známých mých rodičů Hroznýše královského, kteří s ním vůbec nemanipulovali, takže není zvyklý na kontakt. Jsou mu cca 3 roky...a tak bych se chtěla zeptat zda je možné ho ještě nějak navyknout na manipulaci rukama(nechci zbytečně používat hák...jen v krajním případě) a popřípadě nějaké rady. Předem moc děkuji za odpovědi.

24.6.2020 18:54
root

XXX.XXX.26.24

To je hodně individuální. Můžu se zeptat, odkud jste?

24.6.2020 19:59
Hilda24

XXX.XXX.172.51

Olomouc

24.6.2020 20:44
root

XXX.XXX.26.24

Škoda, já jsem z Frýdku-Místku. Pokud by jste jela kolem, zavolejte a můžete se stavit.
Hroznýše chovám dlouho a mohl by Vám poradit. Tel. 775 041 971.

25.6.2020 13:41
Hilda24

XXX.XXX.172.51

Moc děkuji za nabídku.
Jen myslíte že je možné ho ještě nějak navyknout na ruku?

25.6.2020 16:10
root

XXX.XXX.26.24

Všechno je možné, jen je třeba pochopit zvíře (řeč těla). Jedinec, který si zvykne na šetrnou manipulaci nebude zbytečně ve stresu. Neurotické zvíře zvíře může následně ohrožovat svého chovatele. Ideální je mít hada od mláděte, aby si obě strany (zvíře a jeho chovatel) na sebe postupně zvykaly. Kousnutí malého mláděte nepředstavuje problém a je upozorněním na chybu. Vždy se jedná o chybu chovatele, který danou situaci chybně vyhodnotil. U cizích dospělých zvířat je potřebná opatrnost a rozvaha. I malá chyba by mohla u třímetrového hroznýše dopadnout špatně.

25.6.2020 16:26
Hilda24

XXX.XXX.172.51

Ano jsem si toho vědoma. Moc děkuji za odpověď. Pokusím se pomalu a nenásilně, aby si zvykl. Zatím když vyměňuji vodu tak je klidný a nejeví žádné známky nespokojení :)

25.6.2020 21:13
root

XXX.XXX.26.24

Držím palce! Kdyby něco, tak určitě napište. Můžete poslat i nějaké fotky hadíka i terárka. Hlavně VŽDYCKY uvažujte, kam by při případném výpadu mohl dosáhnout. NIKDY nesmíte dávat před hada obličej, zranění od hroznýších zubů nevypadají dobře. Při čištění a výměně vody u většího hada je někdy dobré se nějakým předmětem dotknout "čumáku" zvířete, které se následně trošku stáhne. Dotek by měl být jen lehký, aby nebyl stresující a nevyvolal obranný výpad. Horší je manipulace s hodně hladovými zvířaty nebo třeba s chovnými samci, kteří se moc nekrmí a drží se ve "sportovní kondici". Tam to ťuknutí má jen velmi krátkodobý efekt. Při jakékoliv manipulaci v teráriu je třeba neustále sledovat všechna zvířata v něm (vědět, kde mají hlavy, jak jsou stočení apod). Při manipulaci na rukách je vše jednodušší. Zvíře je klidné a většinou není třeba držet jednou rukou těsně za hlavou nebo jen velmi lehce. Někteří jedinci mají potřebu se pevně fixovat ocasem a někdy jsou schopni při neumožnění tohoto lehce panikařit. Taktéž při krmení se rádi ocasem někde zafixují a když jim to není umožněno couvají a jsou schopni kořist pustit. Při krmení mimo terárium třeba na podlaze k tomu bohatě postačí třeba noha od židle.

25.6.2020 22:18
Hilda24

XXX.XXX.172.51

Díky moc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík