Opakovaný špatný svlek u gekončíka nočního

Gekončík noční
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2020 09:52
Momoiro

XXX.XXX.85.249

Zdravím, prosím o radu či teoretická vysvětlení tohoto chování.
Máme cca 11 let starou gekončici noční a z ničeho nic se začala poslední dobou opakovaně (třeba 4x po sobě) špatně svlékat po celém těle a trochu pohubla na ocase. (Již před několika lety jsme špatný svlek řešili, nicméně tenkrát proběhl jen jednou a pomohla zřejmě UVB lampa a vitamíny.)
Nyní to vlastně vypadá, jako by se o to ani nepokoušela, jen na hlavě kolem očí si to občas snaží sundat odíráním o stěny.
Snažili jsme se jí pomoct vodní lázní a pinzetou, nicméně z některých částí (např. z prstíků a kolem očí) nám to moc nejde. Šli jsme se proto poradit na veterinu a čekáme na výsledky potenc. přítomnosti plísní. Máme prý dělat pravidelné koupele, nicméně nepředpokládám, že si bude dobrovolně "potápět" i hlavu, takže to ještě bude asi oříšek.
Nevíte, prosím, čím může být tento opakovaný špatný svlek zapříčiněný? Je třeba možné, že už gekončice zkrátka v tomto věku "stárne"? Žádná náhlá změna prostředí neproběhla, má výhřev a UVB lampu, větší misku s vodou, písek i dostatek kamenů a větví pro odírání...
Také prosím o Vaše doporučení ověřené značky vitamínů pro obalování sarančat, děkuji.

2.7.2020 06:30
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Dobrý den. Já také chovám gekončíky noční ,ale se všelékem jsem zatím problém neměl. Našel jsem ,že by se kůže měla odstranit pomocí namočené houby na nádobí. Vitamíny dávám Nutri
mix rep.

Přidejte reakci

Přidat smajlík