Venkovní výběh pro plazy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.7.2020 22:12
Sklípek

XXX.XXX.99.252

Zdravím,
máte zkušenosti s chovem plazů venku ať už celoročně nebo jen přes léto. To, že se takhle dají chovat želvy je všeobecně známo, ale co hadi a ještěrky, napadá mě zmije růžkatá, ještěrka perlová, užovka obojková nebo blavor žlutý (vím, že jsou chráněni ale viděl jsem je nabízet z registrovaných chovů).
Slyšel jsem i o kajmanech a leguánech chovaných přes léto venku. A tak mě napadá jestli by takhle nešli chovat i například větší druhý krajt , myslím že by se to dalo zrealizovat asi takhle: výběh z pletiva na slunečném místě ve kterém by byly větve, úkryty, kameny, jezírko na koupání a s tímto výběhem by byla spojena malým otvorem taková řekněme psí bouda" (nebo takový ten skleník ze supermarketu), ve které by neustále jel topný kámen nebo topná folie, takže při poklesu teploty v noci nebo deštivém počasí by měl had možnost zalézt si do "boudy", ve které by bylo o pár stupňů víc než venku .
Samozřejmě že se bavíme o měsících červen červenec a možná část srpna . Myslím že taková krajta tmavá , kobercová,anakonda žlutá nebo i varani by to ocenit mohli. Ono opravdové slunce je opravdové slunce a mírně kolísavá teplota by pro ně mohla být něco jako pro člověka otužování, v přírodě taky není každý den stejné počasí (což se o teráriu říct nedá) a taky by mohli ocenit to jezírko na plavání, kde by si opravdu zaplavali a ne jak v teráriu, kde mají jen nějakou plastovou vaničku s vodou, kde se můžou jen stočit...

5.7.2020 00:39
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím, sám uvažuju o venkovním výběhu přes léto pro některé ještěrky a blavory. Zatím jsem teoreticky nevymyslel ideální řešení, finančně mi dostupné (podobná "polovenkovní terária jsem viděl např. v ZOO Insbruck, Praha, Plzeň, Hluboká, snad i v Chomutově - pro druhy mírného pásu a mediteránu...). Nevím ovšem, jak je pak na tom úspěšnost chovů, podle mě se může podepisovat absence jednoduché kontroly, údržby ubikace a krmení zvířat a spíš se jedná jen o expoziční zařízení.
Želvy jsou zlaté - 1) fyzickou bariérou proti útěku pro ně je už i nižší zapuštěná ohrádka, 2) žerou "zelené" - může stačit i jen to co roste ve výběhu - většina jiných plazů je, co se týče 1 a 2, komplikovanější.
Co se týče ještěrek, konkrétně např. perlové, viděl jsem i u úspěšných českých chovatelů venkovní letní výběhy, i něco na netu u Němců, i v tom zimují snad, tuším i tu na ifauně byl článek o venkovním chovu ještěrek obecných...
Osobně si to snad v příštích sezonách taky snad se svými zvířaty vyzkouším, pár nápadů mám, ale jestli se osvědčí v praxi..(pár pokusů už za sebou mám, ty se tedy neosvědčily...útěk zvířete, ztráta kondice zvířete, neefektivní a komplikované krmení...). Taky si spíše počkám, až budu mít vícero jedinců daného druhu, abych jedním vrzem při potenciálním kiksu neztratil celý chov...a taky to má nízkou prioritu, když dobře funguje chov ve vnitřních prostorách, proč mermomocí zkoušet venkovní, kolikrát je velmi komplikované vymyslet funkční řešení venkovního výběhu (a náročné pro následnou obsluhu) i pro plazy, co žijí přirozeně v ČR...

Neregistrovaný uživatel

7.7.2020 00:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243

Jakyhokoli jada vyjma uzovky červený nebo boaedonu (oboji zdrhne jakymkoli pletivem) si tim spolehlive zabijete. Anakondy tmavky reriky fakt zadny krajty ani reginy nejsou delany na mase podnebi a velice rychle vam timhle rezimem zdechnou. Nebudte pito ma a koukejte si doprkna nastudovat co zvirata potrebujou a pak vas snad takovyhle nab lbly napady hodny zaka skolky přejdou.

Manty

6.1.2022 15:15
Manty

XXX.XXX.72.155

Zdravím Vás. Dlouhodobě chováme naše i exotické obojživelníky a plazy ve venkovních výbězích. Téměř všechny druhy se nám zde množí. Nádrže jsou sezónní nebo pro celoroční chov s integrovaným zimovištěm. Jsou zabezpečeny proti úniku živočichů i útokům predátorů. nyní jich část rušíme a nabízíme tedy použité, ale i plně funkční nádrže s výraznou slevou. V případě zájmů volejte 724227157. Roman

Přidejte reakci

Přidat smajlík