zdravim, chtěl by jsem požádat o radu. Máme mladého samce,stáří cca 4- 5 měsíců.
Terárium 100x50X50, větrání dole i ve stropě. UVB žárovka reptieye, hned vedle výhřevný halogen 25w, přes celý strop 90cm lineární zářivka pro denní světlo.
Agama žere, všechno v pohodě ale pořád nám vyskakuje a lebedí si na vršcích květináčů, které kryjí tu UVB a halogenovou žárovku. Je tam často přes den, někdy i na noc. Máme strach aby květináče jednoho dne neletěly dolů.
Setkal jste se s tím někdo ? chybí mu něco nebo mu nevyhovuje teplota ?
Kolikrát tam leží přes den s tlamou dokořán.
V chladné části terária je 27-28 stupňů. Přímo pod výhřevem kam se soustředí střed paprsků výhřevné žárovky je 45-48. Mimo střed paprsků teplota úměrně klesá, takže si myslím, že to je dobře.
Před tím jsme měli výhřev 35w a to bylo moc, tak jsme mysleli,že je mu pod světlem moc teplo. Dali jsme slabší ale nezdá se, že by to mělo vliv. Často i leze po zadní opískované stěně až úplně nahoru k té denní zářivce.
předem díky za jakekoliv informace.
Jsme v chovu nováčci tak ještě nevíme co může být projev nějakého nekomfortu a co je normální projev zvířete.
M
aha...no ty plošiny jsou tam jen ty dvě vyhřívací. Nic až ke stropu. Asi máte pravdu, že se mu líbí ve výšce. Já už i uvažoval o tom jestli si tam nechodí hřát břicho kvůli trávení nebo tak něco. Jestli třeba není potřeba nahřívací kámen...
Zkusím vymyslet něco z větví co bude zasahovat až ke stropu.
díky
Nemáte za čo, UVB nie je lacná vec a bola by škoda nechať su ho zničiť.
No ak máte terárium temnejšie, určite to nestačí - agama musí mať v terárku krásne denné svetlo a to čo najviac. Ja to mám vyriešené tak že mám UVB vedľa výhrev ktorý má aj biele svetlo a zvrchu cez 80% terárka dlhá silná žiarivka.
Ale tiež sme to dlho pred agamou riešili tie svetlá aby aj korelovali s teplotami.
Odporúčam vám navštíviť stránku terasvet.cz alebo napísať mail na uvedený kontakt , alebo na FB : David Mužíček, pán predáva terarijné osvetlenie a vie poradiť a všetko aj vybrať na mieru :-)