Agama vousatá- zimuje, nemoc, špatné podmínky?

Agama vousatá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2020 16:21
21pepik

XXX.XXX.209.176

Zdravím všechny,

mám cca 8 měsíční agamku (asi samice) a tak před měsícem a půl začala přijímat míň a míň potravu až ji přestala přijímat úplně a začala se schovávat v jeskyňce v teráriu (nejchladnější místo). Teď už to bude min. měsíc co nejí a stále se schovává.
Po týdnu jsem ji odvezl k veterináři, kde mi bylo řečeno, že takhle malá agama ještě nezimuje. Z rozboru trusu zjistili že má trochu roupy a je asi přežraná, tak ať ji dám prášky (na ty roupy) a nechám ji odpočinout.
Chovatel mi zase řekl, že může zimovat, že už se mu to taky stalo.
Agamka váží asi 205 g a váhu neztrácí, ale nevím co se s ní děje.
Terárium má rozměry 120x60x60, substrát je písek do pískoviště.
Osvětlení: Reptiplanet 75 W, Reptiplanet UVB 15.0 26 W a plno spektrální Narva biovital 26 W. Svítíme 12 hod. denně.
Krmím cvrčky, šváby (ty moc nechce), sarančátka a zophobaky. Hmyz obalují ve vápníku a každé 5 krmení i ve vitamínech. K zelenému má přístup nonstop, ale to vůbec nechce.
Teploty: výhřevné místo- cca 40-45 C, nejchladnější (jeskyňka)- 24 C, zbytek terária kolem 29 C (dle vzdálenosti od výhřevu samozřejmě). Teploty měřím teploměrem s čidlem.
Pravidelně ji kontroluju a tak jednou za 10 dní koupu. Když ji vyndavam z teraria tak se zdá aktivní, ale radši jí dávám zpět do terária hned co to jde.

Prosím o radu jestli se s tím někdo setkal nebo co se vlastně děje? Svítíme pořád stejně, vzhledem k tomu, že veterinář říkal že nezimuje, ale co jsem tak všude četl tak mi přijde že zimuje a nevím jestli to, že stále svítíme jí to zimování neprodluzuji (že si tolik neodpočine).

Děkuji a přeji všem zdravé a aktivní ještěrky :-).

Ad. V terariu je o něco víc světla než na fotce vypadá a agamka je ukrytá pod ručníkem, který je tam od včerejška. Začala se podhrabavat pod misku s vodou a líbilo se jí tam, ale báli jsme se že by to na ní mohlo spadnout, tak jsme misku přesunuli a nahradili to malým ručníkem.

18.10.2020 16:50
BarcaD.

XXX.XXX.148.2

Dobrý deň, takže poporiadku:
Takto malé agamy sa zimovať nemajú, pretože by to nemuseli zvládnuť (aj v prírode veľká časť mláďat neprežije). Avšak v tomto období má takmer každá agama (aj mladá) útlm celkovo v chovaní, v žraní aj v aktivite. Podmienky máte podľa popisu dobré :-) ak vám primoc zalieza, dá sa odobrať na čas úkryt + kúpte ju tak ako doteraz aby sa aspoň napila ak nežerie. Vitamíny dávajte radšej raz za 14 dní (narozdiel od vápniku sa môžu ľahko predávkovať čo je problém). Dajú sa kúpiť aj nejaké kaše na rozkŕmenie ktoré sa dajú podať striekačkou ale pokiaľ zásadne nechudne tak si myslím, že treba len počkať.
Ďalšia vec- neviem akého máte veterinára ale roupi sa u agamy neriešia !!! Je to prirodzemý komenzál a odčervením sa môže agama aj zabiť. Takže zmeňte veterinu a choďte nabudúce k odborníkovi, plazi sú velmi citlivé zvieratá na liečivá a naozaj jej nechcete odrovnať v 8 mesiacoch ledviny kvoli tomuto.

2.1.2021 10:55
21pepik

XXX.XXX.209.176

Děkuji za rady. Jen pro info:
V terariu jsem nejspis neměl dobře toploty.. na nejstudenějším i na nejteplejším místě to bylo v pořádku, problém byl nejspíš ten, že kvůli umělým skalkám tam bylo chladno ve většině terária. Komplet jsem ho předělal (viz video). Nyní je 25⁰C pouze na jednom místě a postupně se zvedá s přibližováním k vyhrevnemu místu.
Agamka asi opravdu zimovala, nicméně teď už se hreje, papa, kaka a občas prozkoumává svět mimo tera.

2.1.2021 19:17
Jiří5

XXX.XXX.230.191

Pěkné

Přidejte reakci

Přidat smajlík