Ahoj, máme menší poddruh želvy Testudo Hermanni Hermanni - zřejmě samec.
V těchto dnech má 4 roky. Chci se zeptat, zda růst - míra a váha odpovídají druhu, resp. menšímu poddruhu? Díky.
Nyní ve 4 letech váží 251g a měří 10,5 cm.
Ve 3 letech to bylo 111g/8 cm.
Ve 2 letech to bylo 41g/5,8 cm.
V 1 roce (po koupi) 18g/4,8 cm.
Děkuji za reakci. Aktuální foto doplním, mám jen pár let staré. Pokud mi poradíte s určením pohlaví, budu jen rád. Chtěl jsem tento poddruh a raději samce právě kvůli menším rozměrům. Kupoval jsem od zkušeného chovatele, který se mi snažil pravděpodobného samce vybrat. Samozřejmě ve věku 1 roku to byla stejně trochu loterie.
Nezimuji vůbec. Chovám v terárku v bytě v odpovídajících, stále stabilních, podmínkách. Přes léto léto ji občas nechám proběhnout na sluníčku v trávě na chalupě. Právě mám obavu, zda kvůli "příliš ideálním" podmínkám neroste na svůj poddruh až příliš rychle. Nemám žádné srovnání. Moc o tomto menším poddruhu a rychlosti růstu nejsou na netu informace. Ale snad ne, snad je v normě.
Fotku pořídím a doplním. Díky
vla

XXX.XXX.151.228
No mě se zdá ve 4 letech 10 cm. hodně. Na fotky jsem zvědavej . A ještě nenší poddruh.
To je dobře, že máte možnost doplnit fotky. Uvidíme zda jde opravdu o T.h.h. a zda je to sameček. Ono se totiž opravdu ve stáří jednoho roku a usuzuji že necelého, pohlaví želvy určuje zejména přáním kupujícího. Možná, že to půjde špatně i nyní.
Také oceňuji uvozovky u ideálních podmínek. Ty jsou kapku jiné než uvádíte, tam ale původní dotaz nemíří, takže pardon.
Děkuji za radu i pochvalu. Vážím si toho Opravdu se snažíme. Snad si Váš dojem nepokazím, když se zeptám, zda existuje nějaký šetrný způsob, jak trochu "přibrzdit", resp. zpomalit růst želvičky, aniž by to mělo nějaký negativní odraz na jejím zdraví? Pokud ne, necháme vše jak je. Zdraví a spokojenost zvířete je na prvním místě.
Na zimování nemáme podmínky. V panelákovém bytě se teplota běžně v místnosti (natož terárku) pohybuje kolem 28-30 stupňů v létě (to jí topnou žárovku na nějaký čas ani nezapínáme) a ani v zimě neklesne pod 22-23 stupnů. Maximálně jí můžeme trochu snížit teplotu v terárku, nebo zkrátit čas zapnutých UV a topných žárovek. Co se týká jídla, myslím, že ji nepřekrmujeme. Děkuji.
Elelenka

XXX.XXX.81.104
Mam zelenavou zelvicku asi teda taky podruh je ji rok a pul a vubec neroste za ten rok co ji mam pribrala pouze 6gramu a vyrostla o pul centimetru.Podminky ma presne dle rady chovatele