Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Fandavorech

14.10.2020 00:30
Fandavorech

XXX.XXX.27.181

Zdravim,

muj dotaz je ohledne zelvy zelenave, ktere je 5 let, koupena od chovatele a cely zivot v terariu. Zimovana nikdy nebyla, nicmene letos poprve se sama od sebe zahrabala a cca 6 tydnu spala behem jara (brezen az duben), podle ostatnich chovatelu s kterymi jsem mluvil to je vcelku normalni a tak jsem to nijak neresil.

Zelva ma v terariu 2 zarovky, jednu na uv zareni (aktivni 12 hodin denne, menena cca kazde 4 mesice) a jednu vyhrevnou, ktera je na casovac a vyhriva cca 8 hodin denne (s pulhodinovymi prestavkami) na jedne strane teraria. Podklad je kokosova kura, hobliny a seno, zelva ma v terariu kameny, sepiove kosti a samozrejme misku s vodou. Krmime prevazne rimskym salatem, obcas ma rajcata, okurku, zelvi granule (vyjimecne) a v lete meloun a listy pampelisek, coz zboznuje. Zelva se pravidelne koupe ve vlazne vode cca kazdy tyden.

Ted k tomu co me trapi - zelva obcas tak zvlastne zapiska, nevim jak to popsat, ale jsou to takove zvlastni piskave zvuky, ktere vydava jen obcas. Nema zadny vytok z nosu, zere a je aktivni, necha si pohladit cumak a pres den po terarku beha jakoby nic. Vim, ze zelvy muzou pisknout kdyz rychle schovaji hlavu do krunyre, ale tohle neni ten pripad, stava se to nahodile kdyz ma hlavu venku. Nevidim zadnou prekazku v nose, ale je pravda, ze ji obcas vyndam seno z tlamy / nosu. Mozna jsem jen paranoidni, ale chci se ujistit zda to nemuze byt problem?

A zaroven pokud byste mi mohli doporucut veterinare, ktery zelvam rozumi nekde v blizkosti Prahy 4 idealne. Googlit umim, ale zajimaji me reference, rad bych ji vzal na “preventivni” prohlidku.

Diky za rady!

Přidejte reakci

Přidat smajlík