Dobrý večer, letos jsem poprvé měla snůšku vajec od mých želv (dvě samičky a jeden sameček) Testudo hermanni hermanni. Vajíčka nakladly dva dny po sobě. Ze všech vajíček, které byly nakladeny později se po 56. dnech vylíhla mláďátka. Z dřívější snůšky ani jedno. Vajíčka byla umístěna ve stejném inkubátoru, jen v jiných policích. Ta, co se vylíhla měla v průměru o 1 stupeň tepleji.
Nevylíhlá vajíčka nijak neplesnivý ani nezapáchají. Nicméně jsou v inkubátoru už pomalu tři měsíce… No, nedalo mi to a jedno vajíčko jsem otevřela. Bylo tam mláďátko, které se pohledově zdálo zcela vyvinuté, nicméně bylo mrtvé ☹. Tak jen doufám, že jsem ho neusmrtila já , ale už jsem nečekala, že tam nějaký zárodek je. Teď se děsím vypnout inkubátor, ale už asi „jede“ zbytečně.
Jak dlouho byste mi doporučili ještě čekat? Je nějaký důvod, proč se jejich vývin zastavil těsně před vylíhnutím? Třeba tvrdá skořápka…?
Průměrná teplota v této polici inkubátoru je 29-30 stupňů a vlhkost se pohybuje okolo 88-93%.
Dobrý den, blahopřeji k dosaženému úspěchu a napoprvé je i 50% dobrých. Pochybuji ale že by mohl někdo přesně odpovědět na Váš dotaz. Ono se to nezdá ale možností "PROČ" je celkem dost. Postupoval bych vylučovací metodou a to tak že důsledně od A do Z.
1/ oplození vajec - tady to nebude, vzhledem k zárodkům.
2/ manipulace s vejci v průběhu líhnutí, zejména v počátcích - také ne protože
uvedený stupeň vývoje zárodku již nějakou tu opatrnou manipulaci vydrží.
3/ Co přesně jsem vyváděl s vajíčky před uložením do líhně (jak dlouho například
ležely třeba na sluníčku atp.)- předpokládám že také nic.
4/ Byl už inkubátor v provozu a teploty stabilizovány před vložením první snůšky. -
Zde se občas chyby dělají, ale také to tím nebude páč zárodky se vyvíjely.
No a tak stále dál a dál výše uvedenou metodou, vyplatí se to.
Máte podezření na "tvrdou skořápku", tím to asi nebude, zdravé mládě v plné síle si poradí. Chce na svět za každou cenu. Má k tomu i patřičné vybavení, zejména vaječný zub který umí dobře využít. Pro úplnost, slyšel jsem že pokud samička má v kladení zpoždění (snůšku přenáší) může se na již "hotovém" vejci utvořit nová, druhá skořápka která překryje původní póry a zárodek se udusí, respektive se ani nevyvíjí. S tím jsem se ale nesetkal.
Teplota 29-30, pokud se teplota pohybuje v tomto rozmezí tak tím to zcela jistě také není. V přírodě mají teploty výrazně větší rozpětí. Nižší teploty (rozumné) způsobí pouze dočasné pozastavení případně zpomalení vývinu, mám odzkoušené. Zato teploty vyšší okolo 40 stupňů to je problém. Proto je třeba čidlo teploty umístit co možná nejblíž k vejcím, ideálně přímo mezi ně. Také skapávání kondenzované vody z vrchní police přímo na vejce je problém. Voda přicpe póry ve skořápce a ztíží či zcela znemožní výměnu plynů ve vejci. Zejména ve vyšším stupni vývoje zárodku to může být a bývá, problém fatální. Tyto problémy, tj. nerovnoměrná teplota a kondenzace vody zejména u policových větších líhní, řeším nucenou cirkulací vzduchu uvnitř líhně. Jo a zásadně nedávám žádný substrát. Jen nopkovou folii a proudící vzduch o ideální vlhkosti a teplotě může úplně všude. Navíc vizuální kontrola bez problémů.
Takto bych tedy postupoval já a s vědomím, že chyba nebude v želvách ale někde mazaně skrytá ve mě. A nebojte, vychytáte to .
Ještě trochu. Cca 90% vlhkost při rozdílných teplotách v omezeném prostoru líhně může způsobit to, že při každém sepnutí topítka a tudíž následném, byť drobném, zvýšení teploty kondenzuje voda na nejchladnějším povrchu. To jsou zrovna ta vajíčka v druhé, spodní polici. Nemusí to být nutně vidět na první pohled ale určitě bych nad tím přemýšlel. Ono by to orosení do určitého stupně vývoje zárodku nemuselo tak vadit ale potřeba kyslíku se těsně před líhnutím zvyšuje. Už jen z toho důvodu, že to musí být děsná dřina. A protože si nepamatuji jaký inkubátor máte, tak čím topíte, jaké čidlo, jaký vlhkoměr. Protože mám pocit, že by tam ta chyba mohla být zamaskovaná.
A když jste kontrolovala tu želvičku, už byly známky snahy o vylíhnutí (poškrábaná vnitřní strana skořápky, případně jen narušená blanka) nebo ne?
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. K bodu 3. - byla jsem přímo u snůšky, tak vajíčka ihned putovala s minimální manipulací do připravené nádoby. 4. inkubátor jsem měla vyzkoušený, abych zjistila skutečnou teplotu, ale pak byl vypnutý, zapnula jsem ho cca 30 minut před vložením vajec.
Nakonec jsem se rozhodla Lucky Reptile Herp Nursery II. Teploměr a vlhkoměr https://www.superzoo.cz/repti-planet-teplomer-vlhkomer-lcd/ Byl střídavě umístěný přímo na policích vedle misky s vajíčky. Na dno inkubátoru jsem dala velkou mělkou misku plnou vody, první nevylíhlá vajíčka šla do první police, jak jste psal té nižší. Ta, co vylíhla šla do horní police. Vajíčka byla umístěna v misce se suchým vermilucitem, s proděravělým víčkem. Pod misku jsem dala podložku, aby případná na kondenzovaná voda skapala ke kraji. Zhruba po čtvrtém dnu od zapnutí se na dvířkách inkubátoru začalo zamlžovat plexi, do 10 cm od spodu, tak tomu je po celou dobu zapnutí, ale jinde jsem kondenzační kapky v inkubátoru neviděla.
Jistá jsem si nebyla, zda má být vermikulit suchý a zda je v tomto inkubátoru potřeba, aby měly misky víčka…
No, musím se přiznat, že jsem skořápku ani želvičku moc nezkoumala.
Mám zbývající vajíčka stále v inkubátoru, ale jsou tam už od 20.7., skoro tři měsíce. To už je asi zbytečné, stále čekat na vylíhnutí, co myslíte?
Tak po dvou letech opět k tématu:
Opět poprosím o radu. Letos jsem měla od Růženky 4 vajíčka, opět se všechna vylíhla. Od druhé želvy Gerrynky byla tři a vylíhlo se pouze jedno (předloni od této želvy ani jedno).
Tentokrát byla všechna vajíčka v jedné polici v jedné nádobě.
Růženka snesla vajíčka 16.6., líhnutí začalo 11.8.
Garrynka snesla vajíčka 21.6. a jedno jediné se vylíhlo 17.8.
Inkubátor mám stále zapnutý, ale myslím, že už ho mohu vypnout, co myslíte? Levé vajíčko je takové „žlutější“, jako kdyby tam bylo hodně žloutku a na pravém jsou viditelné fleky. Nepřijde mi, že by smrděla.