Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.10.2020 10:38
zahadnytajemny

XXX.XXX.105.175

Prosím o radu. Mám samce Testudo Hermanni Hermanni, má 4 roky. Je ve formě, zdravý. Dosud neměl žádné zimování ani útlumové období. Nemám na to podmínky. Máme ho celou dobu v paneláku v teráriu. Bohužel teplota v bytě je v létě 28-30 stupňů a ani přes zimu neklesne pod 22-23 stupňů celsia (stěny zahřívají okolní byty). Želva díky tomu roste i díky tomu o něco rychleji, než je běžné. Psal jsem chovateli, od kterého ji mám (zelvycz.cz) a doporučil mi dělat želvě kvůli zdraví alespoň útlumové období. Už mi ale neporadil, jak to udělat s mých podmínkách. Má to vůbec smysl i při teplotě 22-23 stupňů?
Mám jednoduše vypnout v teráriu všechny svítidla a žárovky? Mám terárko i nějak přistínit před denním světlem? Na jak dlouho to mám udělat? Mám to udělat hned nebo v kterém období - ideálně které měsíce? (vím, že v tomto období chovatelé stěhují želvy z venkovních chovů) Mám snížil i krmné dávky? Co dál by bylo dobré? Budu za kompetentní rady. Jde mi o zdraví želvičky. Děkuji moc.

18.10.2020 08:27
Jiří5

XXX.XXX.211.248

Útlumové období v uvedených teplotách? To nejde, nebo si to alespoň nedokážu dost dobře představit. Té želvě nic nenapovídá že by nějaké klidové období mělo přijít. Noční teploty nad 20 stupňů se počítají mám dojem jako tropické. Denní teploty okolo 20 stupňů zase bez lokálního výhřevu jsou příliš nízké na optimální fungování. Přestože jsem horlivým zastáncem hibernace, přes veškerá rizika která přináší, tak tvrdím. Pokud špatně tak raději vůbec. A to mě věřte, neříká se mě to snadno.
Ona příprava na hibernaci či pouze odpočinkovou fázi je složitý proces, který se opravdu neřídí tím správným datem v kalendáři. Navíc, nevím o tom, že by T.h.h. prodělávali nějaké období odpočinku třeba ve formě estivace. Snad jen v letním období jsou nuceny přijímat více "sušší potravy" než v jarních a podzimních měsících.
Ale třeba se najde někdo kdo ví jak na to.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2020 10:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já svoji želvu zimuji, ale vím že spousta lidí co je má v zimním období v teráriu tak jeden den dávají půst

18.10.2020 13:31
zahadnytajemny

XXX.XXX.109.195

Diky za reakce. Jak je mysleno jeden den pustu pro zelvu? To slysim poprve. Tak jako v rade ZOO, kde davaji vetsine, jinak pravidelne denne krmenych, zvirat jeden den bez jakehokoliv jidla? Pri jinak beznych chovatelskych podminkach...topeni, sviceni...nebo na ten jeden den bez jidla i toto vypinaji?

18.10.2020 14:30
Jiří5

XXX.XXX.211.248

Půst v ZOO praktikují pokud vím u karnivorních chovanců. U býložravců to ztrácí smysl. Pokud se tedy nepletu.
Ale jak napsal Flyai, někteří chovatelé vynechávají u býložravých želv jeden den v týdnu. Čeho tím chtějí dosáhnout to netuším. Tedy tuším ale nedosáhnou prakticky ničeho mimo pocitu že pro želvu něco udělali. Jiné by bylo změnit kvalitativní složení krmné dávky, to by možná smysl mělo ale pochybuji. Výsledek bude pravděpodobně jen nas..ná želva.

Malamujer

12.1.2022 12:16
Malamujer

XXX.XXX.240.98

Ahoj všem, potřebovala bych prosím radu. Mám cca čtyřměsíční želvičku chovanou v teráriu. Na zimování si ještě netroufám(a podle toho, co jsem se snažila zjistit, se názory na něj u mláďat dost různí) a můj dotaz je, zda myslíte, že bych měla takto malé želvě dopřát klidový režim? A pokud ano, to jí mám skutečně na několik týdnů vypnout světla v terárku a dávat jí je vodu?:-)

Díky moc za rady!

12.1.2022 14:58
Jiří5

XXX.XXX.230.145

Jakou želvičku máte? Ale ať už máte jakoukoliv Testudo tak až na čtyřprsté a druhy, možná lépe populace, pocházející ze severní Afriky případně z arabského poloostrova žádný klidový režim (dormanci) nepotřebují. Buď tedy zazimovat nebo ne. Tím že jí vypnete vytápění atd. způsobíte pouze stav kdy nemůže plnohodnotně fungovat a ani spát. Je to pro ní mimořádně energeticky náročné a bez užitku. Ano vydrží to ale proč jí trápit. Dva tři dny nevadí ale týdny to už by mohl být problém.

Přidejte reakci

Přidat smajlík