Dobrý den.
Chtěl bych matce k Vánocům pořídit nějakého chameleona , případně gekona nebo agamu.
Ale problém je v tom , že jsem slyšel že vydrží maximálně 2-3 roky a myslím že by nedokázala každý třetí rok kupovat nového , ne kvůli financím ale kvůli citům, a proto se chci zeptat který druh by jste doporučovali, aby žil alespoň pět let a více. Případně nějaké rady a typy jak je chovat.Jen pro info mám asi rok starého gekončíka nočního, sklípkana Smithův a pakobylky, takže nějaké zkušenosti už mám.
Budu rád za každé rady a tipy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U těch jemeňáků ten samec asi 7 let může dát, samice asi tak 5. Ale já si třeba myslím, že chameloni nejsou dobří na začátek. Ono se chce nejdřív rozhodnout co člověk chce. Třeba ciliáti a nebo gekončíci noční žijí asi těch 12-18 let
Zásadně nepořizovat někomu živé zvíře jako dárek. Bývá to to nejhorší, co pro obdarovaného i předmětné zvíře může být. Výjimkou je, když dotyčný o tom ví, má třebas vybraný druh, vše s předstihem nastudováno, akceptuje, že to je závazek na dlouhé roky, vymyšlené a připravené terárium, zdroj potravy - a pak třebas jet a vybrat konkrétní jedince spolu, s tím, že to platíte za něj. Pokud nemáte vybráno konkrétní zvíře, tak koukat po "začátečnických" druzích. V literatuře jsou jako začátečnické druhy často uvedeny úplné nesmysly. V praxi je "blbuvzdornou" metodou podívat se do inzerce, které druhy jsou jako odchovy nabízeny nejčastěji - tj. doklad, že u spousty chovatelů mají tak dobré podmínky, že se jim množí = druhy snadné na chov. V současné době asi gekončíci noční, pagekon řasnatý, agama vousatá.
Vasko_05
napsal(a):
Dobrý den.
Chtěl bych matce k Vánocům pořídit nějakého chameleona , případně gekona nebo agamu.
Ale problém je v tom , že jsem slyšel že vydrží maximálně 2-3 roky a myslím že by nedokázala každý třetí rok kupovat nového , ne kvůli financím ale kvůli citům, a proto se chci zeptat který druh by jste doporučovali, aby žil alespoň pět let a více. Případně nějaké rady a typy jak je chovat.Jen pro info mám asi rok starého gekončíka nočního, sklípkana Smithův a pakobylky, takže nějaké zkušenosti už mám.
Budu rád za každé rady a tipy.
Dobrý den.
Z vašeho příspěvku je patrné ,že již něco víte o chovu ,ale obracíte se zde na ty zkušenější.
.30 let jsem byl teraristou a několik let členem pražského klubu teraristiky , každý rok účastníkem mezinárodního srazu teraristů v začátcích Chlum u Třeboně, posléze další město srazu , účastník stavění tera burz v Praze a pravidelný návštěvník všech burz Praha.
Zejména si stále vážím mnoha osobních návštěv v ZOO Praha v sekci tera u tehnejšího vedoucího terárií Praha Aldy Olexi.
Vzpomínám, jak mi velmi ochotně se vším a vždy poradil. Samozřejmě , že neopomenu ani význámné teraristy tehdejší doby, at bratry Wergnerovi, manželé Vackovi, Malý, atd. Byli to úžasní, přátelští lidé a nikdy mi nedali najevo, že jsem pro ně 0, vždy mi velmi a ochotně, přátelský pomohli, poradili. I osobní návštěvy v přátelské a i vinné atmosféře u jejich chovu nebyly vyjimkou .
Určitě mi pamětníci, pokud tu to čtou a ještě žijí, dají za pravdu. ( první Chlum u Třeboně jsem jel v jejich autě - sami mi to nabídli )
No. Byla jiná doba.
Pokusím se Vám odpovědět.
V té domě jsem měl pár Agam vousatých. Samice se dožila 8 let a samec11 let.
Závěrem: po 30 let chovu savců, jsem se vrátil asi ze sentimentu a snazšímu chovu tera , než chov koč. šelem ,opět k Agamám vousatým, chameleonům, gekončíkům , felsumám, pro radost a potěšení mého " starého "oka a srdce,
Pěkné Vánoce přeje
RN