Chameleoni, ještěři nebo gekoni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2020 21:51
Vasko_05

XXX.XXX.168.75

Dobrý den.
Chtěl bych matce k Vánocům pořídit nějakého chameleona , případně gekona nebo agamu.
Ale problém je v tom , že jsem slyšel že vydrží maximálně 2-3 roky a myslím že by nedokázala každý třetí rok kupovat nového , ne kvůli financím ale kvůli citům, a proto se chci zeptat který druh by jste doporučovali, aby žil alespoň pět let a více. Případně nějaké rady a typy jak je chovat.Jen pro info mám asi rok starého gekončíka nočního, sklípkana Smithův a pakobylky, takže nějaké zkušenosti už mám.
Budu rád za každé rady a tipy.

6.11.2020 13:35
Valentko

XXX.XXX.226.187

Na vianoce neni dobré kupovať žiadne zviera. Ale su aj druhy chameleónov čo sa dozívajú viacej ako dva roky. Čo som na nete pozeral tak napr. jemenský chameleon môže žiť aj sedem rokov.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.11.2020 13:46
Uživatel s deaktivovaným účtem

U těch jemeňáků ten samec asi 7 let může dát, samice asi tak 5. Ale já si třeba myslím, že chameloni nejsou dobří na začátek. Ono se chce nejdřív rozhodnout co člověk chce. Třeba ciliáti a nebo gekončíci noční žijí asi těch 12-18 let

6.11.2020 13:52
Vasko_05

XXX.XXX.168.75

Jak říkám, začátečník určitě nejsem 👍 a díky za rady

6.11.2020 16:59
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zásadně nepořizovat někomu živé zvíře jako dárek. Bývá to to nejhorší, co pro obdarovaného i předmětné zvíře může být. Výjimkou je, když dotyčný o tom ví, má třebas vybraný druh, vše s předstihem nastudováno, akceptuje, že to je závazek na dlouhé roky, vymyšlené a připravené terárium, zdroj potravy - a pak třebas jet a vybrat konkrétní jedince spolu, s tím, že to platíte za něj. Pokud nemáte vybráno konkrétní zvíře, tak koukat po "začátečnických" druzích. V literatuře jsou jako začátečnické druhy často uvedeny úplné nesmysly. V praxi je "blbuvzdornou" metodou podívat se do inzerce, které druhy jsou jako odchovy nabízeny nejčastěji - tj. doklad, že u spousty chovatelů mají tak dobré podmínky, že se jim množí = druhy snadné na chov. V současné době asi gekončíci noční, pagekon řasnatý, agama vousatá.

6.11.2020 17:02
Vasko_05

XXX.XXX.168.75

Daný o tom ví, a přeje si ho,a o agame jsem jiz také přemýšlel, jal dloujo se dožívají?

6.11.2020 17:15
sharingan

XXX.XXX.162.30

Agamy nechovám. Ale strejček Google zmiňuje něco kolem deseti let.

15.12.2020 10:53
smeja07

XXX.XXX.110.25

sharingan napsal(a):
Agamy nechovám. Ale strejček Google zmiňuje něco kolem deseti let.

Ty seš dobrej!🤣🤣 Strejček Google! Asi ho budu používat častěji!

15.12.2020 12:13
selmicka

XXX.XXX.248.233

Vasko_05 napsal(a):
Dobrý den.
Chtěl bych matce k Vánocům pořídit nějakého chameleona , případně gekona nebo agamu.
Ale problém je v tom , že jsem slyšel že vydrží maximálně 2-3 roky a myslím že by nedokázala každý třetí rok kupovat nového , ne kvůli financím ale kvůli citům, a proto se chci zeptat který druh by jste doporučovali, aby žil alespoň pět let a více. Případně nějaké rady a typy jak je chovat.Jen pro info mám asi rok starého gekončíka nočního, sklípkana Smithův a pakobylky, takže nějaké zkušenosti už mám.
Budu rád za každé rady a tipy.

Dobrý den.

Z vašeho příspěvku je patrné ,že již něco víte o chovu ,ale obracíte se zde na ty zkušenější.

.30 let jsem byl teraristou a několik let členem pražského klubu teraristiky , každý rok účastníkem mezinárodního srazu teraristů v začátcích Chlum u Třeboně, posléze další město srazu , účastník stavění tera burz v Praze a pravidelný návštěvník všech burz Praha.
Zejména si stále vážím mnoha osobních návštěv v ZOO Praha v sekci tera u tehnejšího vedoucího terárií Praha Aldy Olexi.
Vzpomínám, jak mi velmi ochotně se vším a vždy poradil. Samozřejmě , že neopomenu ani význámné teraristy tehdejší doby, at bratry Wergnerovi, manželé Vackovi, Malý, atd. Byli to úžasní, přátelští lidé a nikdy mi nedali najevo, že jsem pro ně 0, vždy mi velmi a ochotně, přátelský pomohli, poradili. I osobní návštěvy v přátelské a i vinné atmosféře u jejich chovu nebyly vyjimkou .
Určitě mi pamětníci, pokud tu to čtou a ještě žijí, dají za pravdu. ( první Chlum u Třeboně jsem jel v jejich autě - sami mi to nabídli )
No. Byla jiná doba.

Pokusím se Vám odpovědět.

V té domě jsem měl pár Agam vousatých. Samice se dožila 8 let a samec11 let.

Závěrem: po 30 let chovu savců, jsem se vrátil asi ze sentimentu a snazšímu chovu tera , než chov koč. šelem ,opět k Agamám vousatým, chameleonům, gekončíkům , felsumám, pro radost a potěšení mého " starého "oka a srdce,

Pěkné Vánoce přeje

RN

Přidejte reakci

Přidat smajlík