Stavím paludárium o rozměru 500 x 500cm bude v něm vodopád, potůček a jezírko o objemu cca 2000 litrů plus voda v potůčku, teplotu vzduchu v zimě odhaduji cca 15stupňů celsia když budou dlouhodobější mrazy, voda bude přihřívána v potůčku smyčkou do podlahového topení, teplota tedy bude kolísat mezi dnem a nocí odhaduji 16 až 20stupňů. přesnější hodnoty však prověřím až bude paludárium v provozu, nicméně dopředu sbírám informace o osazenstvu s tím že pak širší výběr vyselektuji až podle přesnějších podmínek, ve vodě bude žít: raci, krevetky, ale převážně divoké živorodky, nejdříve jsem myslel že tam budou tři druhy gudeovitých ryb z řeky rio teuchitlan, ale postupně jsem došel k názoru že budou lepší v přírodě vyhynulé severní platy xiphophorus meyeri, dále budou v prostoru mexické endemitní strašilky z yucatanu a malá skupinka droboučkých pěvců amadiny tříbarvé, časem vše samozřejmě bujně zaroste, poprosil bych o radu jaké obojživelníky umístit do tohoto zařízení, vodní žabky, čolky a žabky co klasicky nežijí jen ve vodě, jde o to aby v první řadě nežrali ve velkém množství rybky, krevetky a raky, jelikož rybky jsou vlajkovou lodí celé stavby a vše se tak nějak přizpůsobí jim, dále pokud jsou nějaké drobné ještěrky vhodné do těchto podmínek napadl mě například lepidodactylus lugubris?
Mohl by být popřípadě jiný druh, záměrně jsem uvedl nižší teploty, raději počítám s nima, nicméně ze zkušenosti si myslím že teplota bude o něco vyšší.
Děkuji za případné rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dokud nevíte teploty, těžko se radí. A teda o tříbarvkách bych řekl, že budou drobný zvířata lovit... Vodní žáby bych vynechal úplně, buď budou lovit ryby nebo budou ryby stresovat je. Ale u krevet a raků platí totéž. Teploty k 16C vydrží z žab třeba některé rákosničky a afričky a i třeba pralesničky, ale nepíšete maximální teploty... Nočních 16 je pro spoustu tropických ještěrů málo, některá zvířata tyhle poklesy vyžadují (chameleoni, abronie ap., S. malachiticus), ale opět záleží na maximálních teplotách.
Proto se nikdo k odpovědi neměl, je to dost složitý. U ještěrů je ještě otázka UV, výhřevů, zajištění krmení...
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Dokud nevíte teploty, těžko se radí. A teda o tříbarvkách bych řekl, že budou drobný zvířata lovit... Vodní žáby bych vynechal úplně, buď budou lovit ryby nebo budou ryby stresovat je. Ale u krevet a raků platí totéž. Teploty k 16C vydrží z žab třeba některé rákosničky a afričky a i třeba pralesničky, ale nepíšete maximální teploty... Nočních 16 je pro spoustu tropických ještěrů málo, některá zvířata tyhle poklesy vyžadují (chameleoni, abronie ap., S. malachiticus), ale opět záleží na maximálních teplotách.
Proto se nikdo k odpovědi neměl, je to dost složitý. U ještěrů je ještě otázka UV, výhřevů, zajištění krmení...
děkuji za odpověď, ano vím že je v tomhle směru velmi složité radit, letní teploty lze jen odhadnout, budou o něco nižší než budou ty venkovní, stavba bude zděná, ze dvou stran budou okna, celkem na těch dvou stěnách bude 8 oken, na třetí stěně budou další 2 menší okna ta budou do chodby kde bude jedno střešní okno, všechny se dají otevřít, strop bude dřevěný, zateplený 16cm vatou a ve střeše 3 světlíky z 10mm makrolonu 85x200cm, když budou v létě dlouhodobě velká vedra odhaduji že se teplota zvedne na 30stupňů přes den, odhaduji to podle kůlny, která je řešena podobně. teplotu zimní také odhaduji právě kvůli naměřeným hodnotám kůlny, nicméně to paludárium bude lépe izolované a bude mít více topných prvků. amady si dají na strašilky pozor, jedná se o druhy, které při napadení vylučují obraný zápach, když jsem je dříve choval s ptactvem, naučili se je po pár nepříjemných zkušenostech ignorovat, to samé platilo o gekonech, také je nechtěli pojídat. chtěl jsem si právě udělat seznam zvířat, který pak podle požadavků zredukuji až budu znát přesné parametry a hodnoty v místnosti, vždy rád vše plánuji dlouhodobě dopředu, protože se dají eliminovat určité věci.