Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.12.2020 16:07
Eva Fonioková

XXX.XXX.196.115

Dobrý den,
chci se zeptat. Je to trochu zvláštní otázka ale nikde jsem to nemohla najít. Napadlo mě jestli se může Pagekon "koupat"? Nemyslím s mýdlem nebo dalšími takovými věcmi jen jestli se může dá třeba jenom to trochy vlažné vody jenom nad kousek pacek nebo tak.
Děkuji odpověď vím, že je to zvláštní otázka, ale nikde jsem to nemohla najít 😄.

cil

2.12.2020 12:30
cil

XXX.XXX.112.9

A důvod? Zvíře, které žije několik metrů nad zemí fakt nemá potřebu se koupat. Maximálně se používá ,,sauna'' z mokrého ubrousku, kam se dávájí v případě špatně svlečené kůže

2.12.2020 12:34
Eva Fonioková

XXX.XXX.196.115

Jen mě to napadlo. Tak jsem chtěla znát odpověď to je vše. Viděla jsem lidi kteří některé ještěrky "koupali".

2.12.2020 20:19
_Anii_

XXX.XXX.24.103

Tak to je vážně zvláštní otázka, to máte pravdu.
Ne, gekoni se vážně nekoupou, maximálně trochu namočit když se špatně svlékne z kůže, ale žádný jiný důvod ke koupání není, nejsou to totiž žádní dobří plavci a i oni v přírodě by naschvál do vody nevlezli.
Mimochodem Vaše věta "Viděla jsem lidi kteří některé ještěrky koupali", by mě zajímalo jaké "ještěrky", protože napustit gekonovi nebo jinému ještěrovi vanu/umyvadlo a "na, koupej se" to moc není v pořádku.

2.12.2020 21:32
Eva Fonioková

XXX.XXX.196.115

Nebyli to gekoni to ne, byla to myslím agama vousata, asi to bylo kvůli svleku, ale to už tam ukázáno nebylo tak mě to zajímalo. Moc děkuji za odpověď 😄

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2020 19:09
Uživatel s deaktivovaným účtem

Eva Fonioková napsal(a):
Nebyli to gekoni to ne, byla to myslím agama vousata, asi to bylo kvůli svleku, ale to už tam ukázáno nebylo tak mě to zajímalo. Moc děkuji za odpověď 😄

Ani agama koupel obvykle nepotřebuje. Samozřejmě při špatném svleku je koupel dobrá volba, jak zvířeti pomoci. U hadů se třeba koupel používá i při problémech s vyprázdněním, ale zda to pomáhá i ještěrkám netuším.
Každopádně mnohem vhodnější než dát zvíře do vany nebo umyvadla je vzít třeba fauna box a tam dát zvířeti nějaký kámen, ručník nebo něco, na co může vlézt a o co se může otírat, na dno napustit vodu a nechat tam zvíře v klidu samotné. Někdy stačí místo vody jen mokrý ručník nebo kapesník a otřít danou část těla, případně je s tím nechat v již zmíněném boxu a vodu tam ani nedávat. Obvykle si zvíře poradí samo, případně pak jde opatrně prsty či pinzetou starou kůži sundat.
Pokud možnost boxu není, tak nezbyde než zvíře vykoupat třeba v umyvadle. Ale z jiného důvodu než špatného svleku to zvířeti nic nedá.

Pokud někdo chce jakékoli terarijní zvíře mermomocí moc koupat, tak je nejlepší dát do terária nějakou misku s vodou. Když bude gekon nebo cokoli jiného chtít, tak se vykoupe sám. Zrovna pagekoni ale vodu nevyhledávají. Já je v misce viděla tak možná dvakrát a spíš ji tam mám, aby nebylo tak prázdné dno a zvýší se díky ní trochu vlhkost vzduchu.
Spousta majitelů nejen terarijních zvířat si ale úplně neuvědomuje, že by koupání (a samozřejmě i jiná manipulace) mohla zvířatům vadit. To ale některým lidem těžko vysvětlíte, takže kolikrát třeba terarijní koupou v umyvadle, nosí je ven na vycházky a nezajímá je, že to prostě není potřeba a často to zvířeti akorát škodí.

6.12.2020 00:15
Eva Fonioková

XXX.XXX.196.115

Dobře určitě moc děkuji za odpověď. Hodně mi to dalo a aspoň vím co dělat v budoucnu, kdyby měl pagekon problém se svlekem ☺️.

Přidejte reakci

Přidat smajlík