Pagekon řasnatý: inteligence ("mazlení")

Pagekon řasnatý
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.12.2020 07:14
agamka4

XXX.XXX.246.213

Dobrý den. I přes to, že šance, abych tohoto plaza dostal je asi 1% stejně by mne zajímalo jak je tento druh inteligentní v ohledu interakcí s člověkem.
Předem děkuji za odpověď 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2020 07:56

agamka4 napsal(a):
Dobrý den. I přes to, že šance, abych tohoto plaza dostal je asi 1% stejně by mne zajímalo jak je tento druh inteligentní v ohledu interakcí s člověkem.

Plazi obecně nijak dramaticky inteligentní nejsou.

3.12.2020 18:51

agamka4 napsal(a):

Zdravím,
záleží, co si pod slovem interakce s člověkem představujete. Na denní mazlení opravdu Pagekon ani jiné terarijní zvíře vhodný není, ale dá se na občasné vytažení z terária zvyknout.

Je potřeba uvědomit si, že Pagekon (a samozřejmě ani jiná terarijní zvířata) není na mazlení určený a denně tahat zvíře ven ve snaze se kamarádit není vhodné. Všem terarijním zvířatům jde v podstatě o to stejné. Potřebují k životu nějaký svůj prostor, vyhovující teplotu a vlhkost, úkryt, dostatek jídla a vody. Případně další jedince svého druhu, pokud jim více vyhovuje chov v páru či skupině- ať už celoročně nebo jen na určitou dobu například jen v době páření.
Co se týče inteligenci, jak už je zmíněno, plazi nejsou zrovna inteligentní tvorové. Mají v hlavě zakódované, jak přežít a některá zvířata dokáží svého pána poznat, ale to je všechno. I když vás poznají, tak pořád budete v jejich hlavě pouze ten tvor, co donese jídlo a občas vyčistí terárium. Nikdy nebudete páníček, ke kterému pocítí nějakou náklonost a budou si pozornost z vaší strany užívat.

Konkrétně Pagekoni jsou celkem pohodáři a agresivní obvykle nejsou (najdou se samozřejmě výjimky).
Zvyknou si, že je chytáte a držíte. Nechají se pohladit, občas vylezou třeba na rameno nebo se vás drží, když je máte v ruce. Pokud je někam položíte, tak se budou rozhlížet a běhat ve snaze zjistit, kde jsou. Někteří se nechají krmit z ruky nebo čekají u dvířek terária, protože si dokáží dvířka spojit s tím, že dostanou svou potravu. Pokud se o ně budete starat, tak vás nejspíš poznají.
Nějakou náklonost z jejich strany očekávat úplně nejde. Občasné vytažení z terária nebo boxu jim nevadí, ale nepotřebují to a žádný velký vztah si k vám nevybudují.

Pokud vám to stačí, tak je Pagekon určitě vhodný mazlíček. Jestli ale očekáváte něco víc, tak uvažujte raději o jiném zvířeti. Terarijní zvířata obecně si k vám žádný velký vztah nevybudují, jsou to zvířata především na dívání, ne na mazlení.

4.12.2020 13:46
agamka4

XXX.XXX.249.34

Mockrát děkuji! Sám mám doma agamu a vím, že to zázrak není a ten kamenný pohled tomu moc nepomáhá. 🙂Ale o to mazlení mi nejde. K tomu máme agamu a kočku spíš se mi líbí jejich lezení a skákáni, ale vím že agama si umí daného člověka oblíbit a např. Gekončík noční to do jisté míry také, což mě vede k další otázce: Dokáže si pagekon oblíbit danou osobu? A jak je vlastně chytrý oproti gekončíkovi jen pro zajímavost.
Díky
Agamák Kuba 🙂

10.12.2020 17:36

agamka4 napsal(a):
Mockrát děkuji! Sám mám doma agamu a vím, že to zázrak není a ten kamenný pohled tomu moc nepomáhá. 🙂Ale o to mazlení mi nejde. K tomu máme agamu a kočku spíš se mi líbí jejich lezení a skákáni, ale vím že agama si umí daného člověka oblíbit a např. Gekončík noční to do jisté míry také, což mě vede k další otázce: Dokáže si pagekon oblíbit danou osobu? A jak je vlastně chytrý oproti gekončíkovi jen pro zajímavost.
Díky
Agamák Kuba 🙂

Předpokládám, že pagekon podobně jako ostatní ještěři jednotlivé lidi rozeznat dokáže a nějaké sympatie z jeho strany jistě k určité osobě budou. Rozhodně poznají člověka, co se o ně stará a nosí pravidelně jídlo od někoho, koho vidí prvně. Ale nic zázračného to prostě není, pořád je to jen plaz a ti jsou v porovnání třeba se savci hloupí a náklonost ke člověku nikdy tak velkou mít nebudou.

Jestli je pagekon chytřejší než gekončík nedokážu říct, s nimi zkušenost nemám. Každopádně můžu porovnat s agamou, gekony obrosvkými, chameleony a felzumou madagaskarskou. Rozhodně jsou pagekoni víc plaší jak agama vousatá a déle si na člověka a jeho manipulaci zvykají. Ale když to porovnám s dalšími druhy, co jsem chovala nebo chovám, jsou pořád velmi snadno ochočitelní. Nejsou to vyloženě agresivní ještěři, takže pokud jim dá člověk čas, zvyknou si snadno.

10.12.2020 19:08
Jiří5

XXX.XXX.230.107

Ale nic zázračného to prostě není, pořád je to jen plaz a ti jsou v porovnání třeba se savci hloupí a náklonost ke člověku nikdy tak velkou mít nebudou.

Není náhodou ten odstup od člověka spíš známkou inteligence zcela mimořádné?

10.12.2020 19:52

Jiří5 napsal(a):
Ale nic zázračného to prostě není, pořád je to jen plaz a ti jsou v porovnání třeba se savci hloupí a náklonost ke člověku nikdy tak velkou mít nebudou.

Není náhodou ten odstup od člověka spíš známkou inteligence zcela mimořádné?

Těžko říct, takto jsem nad tím opravdu nepřemýšlela.
Ovšem nechce se mi úplně věřit tomu, že jsou natolik vyspělí a od člověka si drží odstup nějak vědomě a jsou inteligentnější než třeba potkan, pes či kůň, kteří náklonost k člověku umí dát najevo.
Intelektuálové plazi prostě nejsou. Troufám si říct, že v porovnání s dalšími obratlovci na tom nejsou zrovna dvakrát dobře co se inteligence týče. Ale na kráse a jejich osobitém kouzle jim to neubírá, spíš naopak právě díky tomu odstupu a nemožnosti ochočení si mě získali.

10.12.2020 20:10
Jiří5

XXX.XXX.230.107

To je fakt ale svědčí jim to. Jsou to držáci, přes svůj "hendikep" strčí téměř všechny ostatní obratlovce do kapsy.

9.3.2021 09:01
Julie.11

XXX.XXX.52.8

Toto je dle mého spíš otázkou instinktu, celkově malá zvířata se od verších drží dál už jen z toho důvodu že jsou bezbranná. Samozřejmě každé zvíře má nějakou svoji základní inteligenci. Pokud chcete inteligentní zvíře s náklonností volila bych savce nebo nějaký druh ptactva

Přidejte reakci

Přidat smajlík