Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.12.2020 08:31
ja126

XXX.XXX.65.104

Mám smečka pagekona 2 a půl roku starého, nikdy nebyl žádný problém až na poslední tři dny. Z ničeho nic mu přestali lepit lamely a nechce vůbec žrát, vypadá strašně zesláble, přitom dostával každé dva dny šváby obalené ve vápníku + vitamín D, občas nějaké kasičky. Už druhý den, když se ráno vzbudím, leží na zádech, protože se přes noc převrátí, když se snaží vyšplhat na větev a nemůže se otočit zpět. Už jsem volal veterináři, ale to co mi řekl nezabírá, tak zkouším ifaunu, snad mi někdo poradí co s pagekonem.

13.12.2020 19:19
ChS Ušaté štěstí

XXX.XXX.1.20

Jedna z možností je předávkování vitamínem D3. Doufám že ho nepodáváte v kapkách ale máte silné UVB. :)

ahoj1

13.12.2020 21:53
ahoj1

XXX.XXX.113.66

Jestli dáváte vitamín D každé 2 dny, tak to je hodně špatně. A prozradíte nám, co teda poradil veterinář?

13.12.2020 22:07
ja126

XXX.XXX.65.104

Poradil mi, ať teplotu v teráriu nastavím na 25 až 26 stupňů a dám mu kašičku nejlépe mango nebo banán s vitamíny.
Jinak děkuji za všechny rady.

14.12.2020 18:01
mana

XXX.XXX.21.4

ChS Ušaté štěstí napsal(a):
Jedna z možností je předávkování vitamínem D3. Doufám že ho nepodáváte v kapkách ale máte silné UVB. :)

Silné UVB pro ciliáty?

14.12.2020 18:04
mana

XXX.XXX.21.4

ja126 napsal(a):
Poradil mi, ať teplotu v teráriu nastavím na 25 až 26 stupňů a dám mu kašičku nejlépe mango nebo banán s vitamíny.
Jinak děkuji za všechny rady.

Kupte v lékárně kalciový sirup a třeba kapátkem mu dejte několikrát denně na tlamku pár kapek.To zvíře má nejspíše nedostatek D3 a vápníku nebo je D3 předávkováno.

14.12.2020 20:03
Jiří5

XXX.XXX.231.232

Hm, jenže pokud má nedostatek D3 tak přidáváním kalcia nic neřešíte ani sirupem ani tím že by baštil jen samotný vápenec, bez užitku to prosviští zaž. traktem a je to zase venku.
Naopak pokud má hypervitaminózu riskujete vysokou hladinu Ca v krvi.
Jo jo, to je to dávkování vitaminů podle oka a toho co jedna paní povídala.
Problém je, že navození optimálního stavu vyžaduje protichůdné akce. Pokud podával tazatel jednou za dva dny dvě kapky D3 tipuji předávkování. Samozřejmě nevím v jakém kouzelném přípravku to déčko aplikoval. Jinak pro upřesnění, všeobecně. Máte-li kvalitní zdroj UVB záření, přesto však přírodě nevěříte a podáváte D3 ve správném množství v kapičkách, nic moc nezkazíte. UVB záření podpoří pouze tvorbu neaktivního D který si teprve organizmus podle potřeby mění, mimo jiné, na aktivní D3.
Hodně zhruba tak nějak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík