Mám smečka pagekona 2 a půl roku starého, nikdy nebyl žádný problém až na poslední tři dny. Z ničeho nic mu přestali lepit lamely a nechce vůbec žrát, vypadá strašně zesláble, přitom dostával každé dva dny šváby obalené ve vápníku + vitamín D, občas nějaké kasičky. Už druhý den, když se ráno vzbudím, leží na zádech, protože se přes noc převrátí, když se snaží vyšplhat na větev a nemůže se otočit zpět. Už jsem volal veterináři, ale to co mi řekl nezabírá, tak zkouším ifaunu, snad mi někdo poradí co s pagekonem.
ahoj1

XXX.XXX.113.66
Jestli dáváte vitamín D každé 2 dny, tak to je hodně špatně. A prozradíte nám, co teda poradil veterinář?
ja126
napsal(a):
Poradil mi, ať teplotu v teráriu nastavím na 25 až 26 stupňů a dám mu kašičku nejlépe mango nebo banán s vitamíny.
Jinak děkuji za všechny rady.
Kupte v lékárně kalciový sirup a třeba kapátkem mu dejte několikrát denně na tlamku pár kapek.To zvíře má nejspíše nedostatek D3 a vápníku nebo je D3 předávkováno.
Hm, jenže pokud má nedostatek D3 tak přidáváním kalcia nic neřešíte ani sirupem ani tím že by baštil jen samotný vápenec, bez užitku to prosviští zaž. traktem a je to zase venku.
Naopak pokud má hypervitaminózu riskujete vysokou hladinu Ca v krvi.
Jo jo, to je to dávkování vitaminů podle oka a toho co jedna paní povídala.
Problém je, že navození optimálního stavu vyžaduje protichůdné akce. Pokud podával tazatel jednou za dva dny dvě kapky D3 tipuji předávkování. Samozřejmě nevím v jakém kouzelném přípravku to déčko aplikoval. Jinak pro upřesnění, všeobecně. Máte-li kvalitní zdroj UVB záření, přesto však přírodě nevěříte a podáváte D3 ve správném množství v kapičkách, nic moc nezkazíte. UVB záření podpoří pouze tvorbu neaktivního D který si teprve organizmus podle potřeby mění, mimo jiné, na aktivní D3.
Hodně zhruba tak nějak.