Karcoolka1979

XXX.XXX.119.58
Dobrý den.
Již nějakou dobu pozoruji zvláštnost u me samičky. Nejdříve měla na zádech černý flek, což jsou usoudila, že se spálila o žárovku. Nicméně odpadlo to a má tam jen holou kůži. Teď se svlékla a na pateri ji stále zůstávají zbytky kůže, zda se mi, že i pater je zvláštní. Vše je na fotkách. Vitaminy má Reptivite jednou týdně a dvakrát týdně Calcium +D3, střídám s Biomin H. Světlo má UVB 10. 13W. Pije asi 3x týdně, žere normálně asi 7-10 cvrcku denně i víc. Každou neděli má pust.Obměňuji se sarancaty, má ráda i sedmikrasky nebo zelené listy trav.
Ještě prosím o rady zda nevadí, že chameleon je půl dne venku, myslím na drevinach, co máme doma. Je tu asi 23,24'C.Jinak v létě je sluněna a dostává smykany hmyz , v tom případě vitaminy nedávám.
Děkuji.
ahoj1

XXX.XXX.113.66
je to spálený, možná i opakovaně, bude z toho prostě po pár svlecích jizva. Z jakýho důvodu je půl dne venku v 23stupních?!! To máte to terárko tak blbě zavřený, že vám denně uteče? Nebo ji z nějakýho nepochopitelnýho důvodu každý den dvakrát přendaváte nebo snad pouštíte navolno? A proboha proč? To by neprospělo žádnýmu chameleonovi a samičce už vůbec - na vajíčka v těle potřebuje klid. Koukejte ji zařídit normální trvalý bydlení! 23stupňu je dobrý v noci, ve dne je to málo. Je celkem logické, že když takto prochladne, a potom se konečně dočká možnosti se nahřát, tak se narve moc blízko k žárovce a spálí se. Nevím, jak tahle situace,(že musí být denně půl dne venku) vznikla a jak dlouho trvá, ale neprodleně to vyřešte a tomu polovičnímu bezdomovci zařiˇdte trvalé bydlení s dostatečným a zároveň bezpečným výhřevem!!
Uživatel s deaktivovaným účtem

ahoj1
napsal(a):
je to spálený, možná i opakovaně, bude z toho prostě po pár svlecích jizva. Z jakýho důvodu je půl dne venku v 23stupních?!! To máte to terárko tak blbě zavřený, že vám denně uteče? Nebo ji z nějakýho nepochopitelnýho důvodu každý den dvakrát přendaváte nebo snad pouštíte navolno? A proboha proč? To by neprospělo žádnýmu chameleonovi a samičce už vůbec - na vajíčka v těle potřebuje klid. Koukejte ji zařídit normální trvalý bydlení! 23stupňu je dobrý v noci, ve dne je to málo. Je celkem logické, že když takto prochladne, a potom se konečně dočká možnosti se nahřát, tak se narve moc blízko k žárovce a spálí se. Nevím, jak tahle situace,(že musí být denně půl dne venku) vznikla a jak dlouho trvá, ale neprodleně to vyřešte a tomu polovičnímu bezdomovci zařiˇdte trvalé bydlení s dostatečným a zároveň bezpečným výhřevem!!
Možná se inspirovala u selmicky na exotických savcích.
Karcoolka1979

XXX.XXX.119.58
Děkuji za reakci. V létě tu máme teploty okolo 30'C . Prostě jsme jen chtěli, aby měla volný pohyb. Nacpana u žárovky opravdu není, je stále v bezpečné vzdálenosti. Máme ji dva roky a doteď bylo vše v pořádku. Někde jsem četla, že také chamiky pouští volne po bytě, na zimu to dobré teda není, beru na vědomí, co jsem sem vložila příspěvek, od té doby je zavřená. Žere, pije, vyhublá není , jinak je v pořádku . Takže díky
ahoj1

XXX.XXX.113.66
Karcoolka1979
napsal(a):
Děkuji za reakci. V létě tu máme teploty okolo 30'C . Prostě jsme jen chtěli, aby měla volný pohyb. Nacpana u žárovky opravdu není, je stále v bezpečné vzdálenosti. Máme ji dva roky a doteď bylo vše v pořádku. Někde jsem četla, že také chamiky pouští volne po bytě, na zimu to dobré teda není, beru na vědomí, co jsem sem vložila příspěvek, od té doby je zavřená. Žere, pije, vyhublá není , jinak je v pořádku . Takže díky
zvíře je spálený, takže muselo lézt moc blízko. Ale ani na léto tenhle režim nedává smysl. Na internetu si přečtete hromadu krávovin, ale není rozumný je napodobovat.
nejde přece jen o teplotu, ale taky o ten stres. Jasně že to nějakou dobu nakonec i přežije, ale proč? Jak to měla s vejcema? Ve víc jak dvou letech už musí tvořit vejce, ne? Pokud ji teda správně krmíte. Taky, pokud dospělýho jemeňáka vidíte pravidelně pít, je to docela na zamyšlenou, oni by ani moc pít neměli. Napište víc, jak je to s tím pitím (bojím se dvou věcí, že po dvou letech života pod stresem má nabouraný vnitřní orgány nebo ji dáváte kapátkem a to moc, protože nevíte kolik)
Má smysl si uvědomit, co potřebuje zvíře ke spokojenosti. Spokojený chameleon se přece nehýbe! Sedí si najedenej se stočeným ocáskem někde v klidu a "vůbec tam není". Naopak pořád šmejdící chameleon znamená, že mu něco chybí nebo vadí.
Pokud máte možnost v létě mu dopřát přírodní sluníčko, to je fajn, ale nemůže to v žádným případě být za cenu opakovaných přesunů!
Karcoolka1979

XXX.XXX.119.58
Takže hezky od začátku. Manžel ji dovezl, že prý pan se ji zbavoval, kvůli dětem. Tera jsem pořizovali větší, v tom menším se mohlo stát, že se spálila. Co je ve větším, má větve dane, aby hřbetem ani helmou nemohla škrtnout. Nikde jsem nepsala, že se hrozně hýbe a běhá maratony. Jen jsem ji dala párkrát týdne na dřeviny, a ona si tam spokojeně seděla. Moje asi s pitim je asi, pije opravdu málo, opravdu max 2x týdne, nabízím ji vícekrát a nechce. Tak nenutím. Když nabídnu, slizne pár kapek. Teď už od čtvrtka zatím nechtěla. Ano informace opravdu jen z internetu, i když při pořízení jsem mluvila se zkušeným teraristou. Byla jsem i u veterináře, že začátku, řekl že je v pořádku. Vajíčka měla dvakrát. Žere jak jsem psala asi 10-15 cvrcku. Někdy dávám z misky, mám je v misce, jsou krmení vločkami ovocem, zeleninou. Někdy pouštím po tera, aby si je sama chytla. Někdy sedi klidně po žárovkou, někdy níže . Zajima mě, jak jste přišel na to, že je ve stresu. Jsem z toho teda pěkně sklesla, zatím mi jen nadáváte, ale žádná rada vlastně nepřichází. Vše mám nactene teda jen z netu a knih. Děkuji
Karcoolka1979

XXX.XXX.119.58
Zase špatně napsáno. 10-15 cvrcku sežere tak za dva dny,nikokiv denně. Není to moc? V neděli ji dávám půst. Ta snůška byla už asi 3x, teď v létě naposledy, v tera, vyhrabe noru. Pak hned pije a žere a vše je v normálu
ahoj1

XXX.XXX.212.10
Sorry, myslela jsem, že to říkám srozumitelnější.
Vytahovani a zandávání do tera a zase ven rovna se každodenní stres, kor u samiček , špatně ve všech ročních dobách, kontraproduktivní, vykašlat se na to. Ptala jste se jestli to vadi, říkám ze jo.
Se Spálenými zády opravdu nic neuděláte, kromě toho, že se postaráte, aby si to neopakovala . Není nic, co by to vrátilo do původního stavu. Není to tak hluboký aby se to muselo léčit. Netuším jakou radu postrádáte. Jestli si to spálila v předchozím nebo soucasnym tera, to musíte vědět vy.
Psala jste jistě ne o maratonech ale o pohybu ano
Kolik cvrčků je akorát, to záleží na jejich velikosti, 1 velký vydá za 5 malých, osobně bych dala větší velikost v menším poctu , pokud jich dáváte takový pocet.
Karcoolka1979

XXX.XXX.119.58
Dobře. Díky moc. Teď co je zima, venku tak často nebyla. Já spíš mluvila o těch letních měsících. Brávala jsem ji naslunit na balkon, samozřejmě v podvečer, když tak slunce nepalilo, chytala si tady mouchy, tak mi nepřišla ve stresu. Nebo seděla nahoře na vetvi ,mam velký fikus. Opravdu ji pozoruji hodně a už není možnost se spálit, ta větev je níže od světla. Cvrčky kupuji ty střední, vždycky beru i sarancata. Dnes měla 6 kusů, píšete min jak 10-15 , tak stačí. Je asi lepší ty cvrčky tak nějak během dne, ne vše najednou? A jak jim svitite? Já asi od 8-18h. V létě déle. Taky blbe? ☹️
Ahoj1

XXX.XXX.82.102
Zdravím, dospělý zvíře naopak není úplně nutný krmit každý den, klidně obden. Něco sezere, neco mu tam zůstane na později Jako úplně ideální je dopoledne, když se předtím prohřeje. Né tesně před zhasnutim.
Jo, svícení je blbe , v zimě je 10h opravdu málo. Určitě 1 2 až 14 hodin . Naopak v létě klidně stačí tech 10. To znamená třeba od 7 do 19 ale s 2h pauzou 13 až 15 kdy je největší teplo. Svícení a topení je nejdůležitější. Rozhodně napište co nejpřesněji co používáte , značku a typ a kolik to má wattů. Máte ještě další žárovku na topení, nebo se to tera dost vyhřeje jenom z té jedné osvětlovací?
Karcoolka1979

XXX.XXX.119.58
Dobrý den,
Již jsem psala výše, svítim repti UVB 10,13W. Ta tepelná je 25W. Svou polohu mění, někdy je pod žárovkou, někdy níž. Ty cvrčky dávám denně tak těch 4-5 kusů. V neděli má pust úplně. Ok uberu. Jinak se zdá v pořádku. Bohužel dopoledne krmení nelze, jsme v práci, ale dávám hned con přijdu ve 14h. Před zhasnutí nedavam.V tera je nechávat nechci, protože ty potvory uz mi párkrát zdrhli do bytu, dávám ji je z misky , když vhodim do tera, co nesezere odchytam zpět