Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

azelvazelenava

17.1.2021 13:20
azelvazelenava

XXX.XXX.52.12

Dobrý den, ráda bych se zeptala na pár otázek o želvě zelenavé a možná by se hodilo i pár tipů ohledně tohoto tématu.
Mám doma samečka želvy zelenavé. Má se u mě myslím dobře, má stále čistou vodu v misce, v druhé má jídlo, které teď přes zimu obsahuje: sálat -ledový, čínské zelí, polníček nebo římský salát, plátek salátové okurky. a granule určené pro suchozemské želvy. Někdy dostane i ovoce ale to jen občas.
Jeho substrát obsahuje kokosové vlákno smíchané s pískem. Jeho terárium má rozměry 100cm x 25cm x 40cm. Na jedné straně terária má dvě lapmy, UVB a tepelnou.
A teď k tomu problému... vždycky normálně jedl a nejvíce mu chutnala právě salátová okurka nebo ovoce ale teď nějak nejí, sní vždycky jen trochu salátu a zbytek nechá.
Další věc, kterou ale dělá už od doby co ho mám je, že úmyslně bouchá svým krunýřem do čelní strany terária. Nevím proč to dělá, ale většina lidí říká, že je to pro to, že chce společnost. Tou společností nemyslím sebe, ale třeba jiné zvíře nebo dalsí želvu.
A tímto se dostáváme k dalšímu bodu, co za ,,spolubydlícího,, je pro želvy zelenavé ideální. Samozřejmě by to muselo být zvíře kterému by vyhovovaly rozměry mého terária, které jsem již uvedla.
A posledním bodem této diskuze je jakou rostlinu můžu dát do vnitřního terária k želvě zelenavé. Vím že rostlina není nutností, ale ráda bych jí do terária pořídíla.
Budu moc ráda za každou odpověď, typ či jakýkoli jiný ohlas.
Děkuji

17.1.2021 17:33
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím. Prostudovat třebas https://euzelva.cz/. To nezbytně. Zkušenější želvaři mě snad doplní, ale za mě - nevhodná strava, nevhodný substrát, pochybuji o vlhkém místě na spaní, neuvádíte věk ani velikost zvířete či jak dlouho je u Vás. Želva o žádnou společnost nestojí (nebavíme-li se o dospělém samci v jarním období:D). V tomto bodu uvažovat o kytce či dalším zvířeti zatím není na místě. Bouchání o sklo je spíše známkou nespokojenosti s podmínkami v teráriu (vlhkost, úkryty, tepelný/světelný režim...). Indoorově chované želvy, stejně jako venkovní, vykazují období snížené aktivity (venkovní/divoké - přímo hibernací v zimním období), v teráriu spíše ta snížená aktivita, dle způsobu chovu ale ne vždy nutně spadající do zimního období.

17.1.2021 18:36
Jiří5

XXX.XXX.231.79

Dobrý den,
tuším že z vašeho pohledu se o želvu pečlivě staráte takže to nerad píšu.
1/ Aby se měla T. h. u vás opravdu dobře potřebovala by být v tomto ročním období v hlubokém zimním spánku. Chápu však že ne vždy je to možné.
2/ Čínské zelí v tomto období jako základ OK. Salát ať už jakýkoliv pouze jako výjimečný doplněk, nic mimo dusičnanů jí nedá, lepší je rukola, listy a květy ibišku, Callisia repens atd. Ovoce píšete omezeně takže OK. Granule pro želvy, netuším ale pravděpodobně budou lepší než ten salát.
3/ Miska s vodu? Není důvod, jen ji bleskově znečistí. Lepší je 1-2 týdně vykoupat. 1-2 cm vody miska a šup tam s ní 10-15 minut.
4/ Substrát, pro malé želvy neudržíte vlhkost, velké v něm navíc budou spíš plavat než chodit, zejména pokud má stejnou zrnitost. Kokosový substrát proč?
5/ UVB lampa, jaká? Výhřevná jaká? Jaké teploty pod zdrojem? UVA ?
6/ Moc nejí - možné snížení aktivity (roční období, intenzita a složení světla, fotoperioda)
7/ Bouchání - chce jen pryč, společnost ne.
8/ Kytka - pro vás ano, želvě zabere už tak omezený prostor, když už tak nejedovatou.
9/ Ideální spolubydlící - žádný, omezený prostor.
10/ jak to máte řešené s Ca
Ideal - fotka želvy, napoví na co se zaměřit.

17.1.2021 18:40
Jiří5

XXX.XXX.231.79

Tak to jsem si mohl koukám odpustit ale alespoň to máte 2x.
Jinak souhlas s sharingan.

17.1.2021 18:58
chelydra

XXX.XXX.7.15

Zdravím. Jídlo přes zimu : římský salát, čínské zelí OK. Ledový salát je nevhodný: špatný poměr Ca/P. Granule pokud je jí, tak jako pamlsek výjimečně. Měla by mít vlhký kout na spaní tak jako má podmínky v přírodě. Hermannky jsou v přírodě samotářky a sdružují se pouze na jaře při páření. Ale v tera by mohl mít alespoň dvě samice. Jedna by asi byla naštvaná kdyby ji furt obtěžoval. Samozřejmostí pak je mega velký želví stůl.Nižší telpota snižuje chuť k jídlu to je OK. Pokud nechcete hibernovat musíte s tím počítat.Co se týče rostlin do terária tak samozřejmě nejedovaté. Ale nemá to cenu protože je dřív nebo později totálně zlikvidují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík