Dobrý den,
mám problém, mám doma 4 měsíční agamku a nevím čím to může byla ale přestala mi jíst, vezme si jen pokud k ni ten cvrčci vyloženě přileze ale sama si nejde, má zavřené oči a vypadá to jako by pořád spala. Když ji vezmu na dlaň tak ani neprostestuje (normálně mi utíkala) nevíte co by to mohlo být?
Děkuji za odpovědi.
Martina43
napsal(a):
Dobrý den,
mám problém, mám doma 4 měsíční agamku a nevím čím to může byla ale přestala mi jíst, vezme si jen pokud k ni ten cvrčci vyloženě přileze ale sama si nejde, má zavřené oči a vypadá to jako by pořád spala. Když ji vezmu na dlaň tak ani neprostestuje (normálně mi utíkala) nevíte co by to mohlo být?
Děkuji za odpovědi.
jen jestli jí třeba nechybí vitamíny či má špatné světla
Uživatel s deaktivovaným účtem

Snazi se zimovat/utlumit aktivitu - vymenil bych zarovku za silnejsi, pridal zdroj kvalitniho svetla, takhle mladicke zvire by zimovat nemelo
Mám tam jednu denní žárovku,pak UVB 200 25w , a tepelnou sem vyměnila dnes měla jsem 25w a vyměnila jsem za 50w. Ano četla jsem že by se takto malá zimovat neměla. Tak sem se ji snažila nějak probrat více světlem a dávala jsem ji cvrčka. Dnes už si jich vzala více ale zase začala být šíleně agresivní. A ještě se chci zeptat za jak dlouho po výměně světla by měla přestat zimovat

Silene agresivni? Jak se to projevuje?
Behem dne, dvou max by zacala byt normalne aktivni
Dobrý den,
myslím že by bylo dobré doplnit
1/ jak dlouho denně svítíte
2/ jaké teploty jsou na vyhřívacím místě a jaké v ostatních částech terka.
3/ ideálně pořídit fotku terka aby se dalo posoudit rozmístění jednotlivých zdrojů. Protože např. kompakt Exo Terra Žárovka Reptile UVB 200 25 W (jestli je to ona) je sice přijatelná ale účinná tak max. do 20ti cm a jen cca 7 měsíců při 12ti hod. denním svícení. To ale jistě víte, je to na krabičce napsáno.
4/ jakápak je ta denní žárovka ?? Název + parametry spektra.
5/ tepelná žárovka? To samé.
6/ čím přesně, mimo cvrčkům, krmíte? Zelené, vit. doplňky, Ca, atd.
Jak se projevuje "šílená agresivita" u čtyřměsíční agamky ?
Když se to povede, bude snad možné zhruba odhadnout kdy se agamka probere. Samozřejmě za předpokladu že má opravdu útlum způsobený přípravou na hibernaci a není v tom jiný háček.
Ještě doplním jen pro úplnost a jako reakci na Ano četla jsem že by se takto malá zimovat neměla.
Tato, chovatelskou veřejností obecně uplatňovaná, praxe jistě neznamená že by pro mláďata volně žijících agam vousatých bylo zimování něčím neznámým, nepřijatelným či nepřirozeným. Už z toho prostého důvodu že roční období se zaručeně nepřestanou střídat jen kvůli tomu že mladým agamám jsou teprve 4 měsíce nebo že nedosáhla té a té opt. váhy. Pokud dobře počítám tak 4 měsíční agamy divoce žijící populace by zrovna byly tak v první třetině hibernace. Mláďata z pozdějších tohoročních snůšek by na tom byla ještě o nějaký ten měsíc a gram "hůř". Z toho se dá usoudit že výše uvedená praxe je pouze snaha chovatelů eliminovat druhý významný selekční tlak (tím prvním je predace) na chované jedince. Nic proti tomu, také to tak pytlíkuju, pro chovatele je to jistě přínosné. Ovšem jaký přínos to má pro populace agam "domácích"? Tak nad tím se raději moc nezamýšlím, žádná sláva to nebude. Ony totiž ty tvrdé nekompromisní přírodní podmínky vytvořili to co se nám na agamách tak líbí tj. Pogonu viticeps.
Původně jsem tedy chtěl zdůvodnit proč i mladé agamy mají tendenci se za určitých podmínek připravovat k hibernaci i přesto že to mají "zakázané". Trošku se mě to holt rozjelo no.

Jenom doplnim poznamku za sebe - chovatelem navozene 'zimovani' je tvrde, neodpovida podminkam na lokalite, ktere z mnoha duvodu neni mozne zjistit detailne, proto se mi zda rozumne zimovat az vetsi zvirata, ktera drobne prehmaty zvladnou lepe.