Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Stepka1

5.2.2021 14:13
Stepka1

XXX.XXX.91.222

Dobrý den,
mám želvu stepní skoro 3 roky starou. Všimla jsem si u ní, že se ji začala tvořit velká světlá mezera mezi destičkami. Proto se chci zeptat jak zpomalit růst. Teď krmím jedním listem salátu ale je schopná sníst i dva, tak proto jsem ubrala. Je dobré jí dát v týdnu nějaký půst? 1x -2x v týdnu?
Poradíte? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2021 14:22

Stepka1 napsal(a):
Dobrý den,
mám želvu stepní skoro 3 roky starou. Všimla jsem si u ní, že se ji začala tvořit velká světlá mezera mezi destičkami. Proto se chci zeptat jak zpomalit růst. Teď krmím jedním listem salátu ale je schopná sníst i dva, tak proto jsem ubrala. Je dobré jí dát v týdnu nějaký půst? 1x -2x v týdnu?
Poradíte? Děkuji.

Neděláte si legraci, že ne? Plazi rostou, dokud žijou. A omezování krmení a půst u býložravců obecně není dobrý nápad kvůli mikroflóře v zažívacím aparátu.

Stepka1

5.2.2021 14:42
Stepka1

XXX.XXX.91.222

Tím, že ji ale budu překrmovat ji akorát způsobím problémy a deformaci krunýře. Tak proto se ptám, jak často a v jakém množství krmit. V jiných skupinách jsem četla, že je dobré dát půst. Tak proto se radši ptám.

5.2.2021 15:10

Především by měla zimovat, a v létě v dostatečně zabezpečeném výběhu 'bez krmení' a nebude třeba ji krotit v růstu, podmínky jako v přírodě ji stejně dostatečně nenapodobíte

5.2.2021 15:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

Teď krmím jedním listem salátu

jestli je to pravda, tož jste si o podmínkách chovu NIC nenastudovala
salát ji kromě hafa dusičnanů NIC nedá
tak malé shrnutí (zde už min po 100)
prostudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html

jinak
Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.

vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka
nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí
máte-li jen 1, dejte si vedle do přepravky (nebo do jednoho rohu terka )prosáté hobliny, naprosto mokré a tam ji vždy večer zahrábněte a ráno ji vyndejte - sama uvidíte rozdíl

Stepka1

5.2.2021 17:00
Stepka1

XXX.XXX.91.222

Vlhkost má, UVB také, dostatečný spánek také, teplotu pod výhřevkou má 35, jednou za 14 dní dávám na jídlo vitamíny. Je aktivní a ráda ji. Vylučuje bez problémů a koupu ob den. Takže římský baby salát je špatný? V létě dáváme to co roste venku a může. Mě šlo jenom o to, že má velkou světlou mezeru mezi destičkami. A většinou se udává, že je to způsobeno překrmováním. Zimovat nebylo letos možné. Ale odpočinek měla dostatečný

5.2.2021 17:02
lupus4

XXX.XXX.205.61

bez fotky těžko soudit

5.2.2021 23:07
Jiří5

XXX.XXX.231.252

Stepka1 napsal(a):
Vlhkost má, UVB také, dostatečný spánek také, teplotu pod výhřevkou má 35, jednou za 14 dní dávám na jídlo vitamíny. Je aktivní a ráda ji. Vylučuje bez problémů a koupu ob den. Takže římský baby salát je špatný? V létě dáváme to co roste venku a může. Mě šlo jenom o to, že má velkou světlou mezeru mezi destičkami. A většinou se udává, že je to způsobeno překrmováním. Zimovat nebylo letos možné. Ale odpočinek měla dostatečný

Římský salát ? Je stále pouze salát ( locika, Lactuca) a tento rod je na tom podobně bídně tj. na 100g = Ca-36mg, P-29mg. Nevím zda je třeba něco dodávat k vzájemnému poměru těchto prvků. Daleko lépe je na tom čínské zelí 100g = Ca-105mg, P-37mg a přesto se musí doplňovat Ca. Nejlépe je na tom asi rukola 100g = Ca-160g, P-52g ale ta má zase jiné chyby.
Takže pokud budete krmit jedním listem římského salátu tak mimo hladové želvy budete mít v dohledné době ještě takovouto parádnici, viz foto(staženo z internetu). Nepomohou vám ani zázračné kapičky.
Jinak intenzivní růst želv stepních má úplně jinou příčinu než dostatek vyvážené krmné dávky a nic na tom nezmění ani ta většina co cosi udává. Tečka.
Ten přírůstek je za daných okolností běžný. Světlá barva je způsobena zejména absencí slunečního záření a nepřirozenou rychlostí růstu podpořenou zejména nedostatečným poklesem nočních teplot. Atd. atd.
Na druhou stranu musím uznat, že želva vypadá dosud docela dobře. Že by tím letním přístupem? No je to na vás.

5.2.2021 23:18
Stepka1

XXX.XXX.91.222

Chápu pokusím se nastavit jinou stravu. Ale když jsem četla ve skupině na fb- želva suchozemská hobby, tak pod každým příspěvkem u želvy stepní je doporučen 2x týdně půst, kvůli rychlému růstu a menší množství jídla, aby nedošlo k překrmování. Tak co je teda pravda? Mohu se zeptat jak myslíte tím ,,letním přístupem”?

6.2.2021 00:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

Mno, tu ksichtbúkovou skupinu neznám, ono je v dnešní době "informací" důležité dokázat oddělit "zrno od plev". Nejhorší jsou různé "blokísky želvy Máni" kde obvykle udílí "rady" někdo, kdo má želvu max rok a cítí potřebu sdělit světu "jak na to". K tomu se připojují "populární" knížečky ala Anděrová ( za mne vrchní želvoškodička) : Máme doma želvičku, kde jsou informace, při kterých vstávají vlasy hrůzou...a díky nim , bylo utýráno mudly určitě tisíce mláďat...
Takže bych důvěřoval pouze informacím od dlouholetých chovatelů, kteří odchovávají mladé, a ještě více těm, kteří mají své odchovy nejen F1, ale i F2 a více.
A vy máte to štěstí, že zde přítomný Jiří5 k nim patří - tak věnujte pečlivě pozornost jeho radám.

6.2.2021 00:37
Jiří5

XXX.XXX.231.252

jak myslíte tím ,,letním přístupem”?
Moc se mě líbí V létě dáváme to co roste venku a může.. Jistě znáte jak funguje zpracování rostlinné potravy. To není zvlášť jednoduchý proces. Ideální je plynulý přiměřený příjem. 2x týdně půst? Želva jistě vydrží i podstatně déle a stává se to i v přírodě ale proč to dělat žádný efekt to nemá natož pak příznivý. To je jen snaha o zástupné řešení při kvalitativně nezvládnuté krmné dávce. Pravdu mívá obvykle ten, kdo se může prokázat pěkně rostlou želvou, zkuste se těch zastánců půstu zeptat jak dospěli k podobným závěrům a zda by neukázali fotky svých zvířat. Uvidíte sama jak zoufalé to mnohdy je. A abych jen tak neplácal tak vám ukážu jak by měla želva vypadat a to přes to že od vylíhnutí neměla ani jeden den mnou vynucený půst. Nevím tedy jakou fotku zrovna najdu ale ať už to bude jakýkoliv druh je to podobné.
Plastron té gréky ukazuje jak takový přírůstek má vypadat. Máte tam sice jen jednu stepku ale zrovna jsem víc fotek takto narychlo nenašel.

6.2.2021 00:51
Jiří5

XXX.XXX.231.252

Pro úplnost, ta stepka se tam připletla omylem je to import. Nicméně ji tam nechám protože je krásně vidět jaká byla původní velikost a že se za léta chovu karapax až na barvu kvalitativně prakticky nezměnil. Také si můžete všimnout (tukové faldíky) že hlady rozhodně netrpí a že "do plavek" by klidně mohla nějaké to deko ubrat.

Hermanni89

6.2.2021 08:58
Hermanni89

XXX.XXX.178.193

lupus4 napsal(a):
Mno, tu ksichtbúkovou skupinu neznám, ono je v dnešní době "informací" důležité dokázat oddělit "zrno od plev". Nejhorší jsou různé "blokísky želvy Máni" kde obvykle udílí "rady" někdo, kdo má želvu max rok a cítí potřebu sdělit světu "jak na to". K tomu se připojují "populární" knížečky ala Anděrová ( za mne vrchní želvoškodička) : Máme doma želvičku, kde jsou informace, při kterých vstávají vlasy hrůzou...a díky nim , bylo utýráno mudly určitě tisíce mláďat...
Takže bych důvěřoval pouze informacím od dlouholetých chovatelů, kteří odchovávají mladé, a ještě více těm, kteří mají své odchovy nejen F1, ale i F2 a více.
A vy máte to štěstí, že zde přítomný Jiří5 k nim patří - tak věnujte pečlivě pozornost jeho radám.

Možná autory publikaci o chovu želv, které předkládají rady vámi sdelene, jsou placení skupinou mnozitelu zelv. Jak jinak nazvat ty, co odchvavaji tisíce mláďat? A kam jdou? Ty mladé želvičky? Když je takových mnozitelu v ČR asi 50? Za rok se jedná o statisíce mladých zelv. Prodávají, hromadné umírají. Kolo obchodu se vesele točí dal.

Hermanni89

6.2.2021 09:37
Hermanni89

XXX.XXX.178.193

lupus4 napsal(a):

Lupus4. Píšeš, že Jiří5 patří k těm, co odchvavaji želvy dlouhá léta. . Aby Stepka1 věnovala pozornost jeho radám. No. Jiří5 ve svém profilu DURAZNE píše, že neodchovava a neprodává mláďata. Aby tento fakt druzí Respektovali.! Takže Jirka ano, ale není ten pravý, jak píšeš. Musel by sem napsat ten, co želvy mnozí léta. Hele. Nic ve zlém. Jen pro pořádek. A správně informace. Aby jsme tu druhé nebalamutili. Chovu zdar. ,,

6.2.2021 09:40
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Množitelé želv ... statisíce želviček? ... to je asi trochu přehnané. Myslím, že zbohatnout se dá podstatně snáz, než chovem želv. To je spíše umění - odchovávat želvy.

Toť můj názor.

6.2.2021 10:13
Jiří5

XXX.XXX.231.252

Hermanni89
To máte hodně zhrzený názor. Nějak pomíjíte fakt že mladé želvy umírají i v přírodě. Pokud bychom to chtěli vzít na procenta, tak příroda jednoznačně vyhrává. Stačí si uvědomit jediné.
Populace želv v přírodě buď stagnují nebo vymírají. To znamená že jedna samice a jeden samec jsou schopni za svůj dlouhý plodný život zplodit zase jen jednu samici a jednoho samce kteří se dožijí dospělosti a jsou schopní generační výměny. To platí v optimálním případě. Pokud populace klesá nejsou schopni ani toho. Nebo je to snad jinak? Vůbec nezáleží na tom proč to tak je, důvody se v průběhu času mění. Případný argument "úbytek zavinili chovatelé" protože se to přece říká je naivní když ne komický. Nepřijde vám divné že chovatel který množí jak říkáte tisíce želv může za to že želvy vymírají? Daleko horší než množitel je např. zelenými ochranáři tolerované plundrování přirozených lokalit želv stepních za účelem obchodu. Kdyby nebylo "množitelů" tak o želvách nevíme ani to málo co už jakž takž víme páč z chovu jedné, dvou želv v terku zjistíte o želvích potřebách akorát tak úplný prd. Doufám že nepatříte mezi sluníčkáře nebo zelené protože to bych tady žvatlal zbytečně, takových individuí se žádný argument netkne. Ano kolo obchodu se bude točit vesele dál a buďte rád, takové kolo totiž umožňuje váš pohodlný život a je ve své podstatě základ civilizace. Je pouze na nás všech aby se točilo bez průvodních negativních jevů.

6.2.2021 10:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

No , hermanni je vidět, že tvé vnímání textu není úplně nejlepší...
Dál to nebudu rozvádět

Jinak jsem si našel tu fb skupinu a "nezklamala"

Většina tamních přispěvatelů ani nemá ponětí, že nemá poněti ...

Hermanni89

6.2.2021 10:21
Hermanni89

XXX.XXX.178.193

Ano. Tvůj názor. Nikdo ti jej nebere. Ale pravda je jiná. Stačí si zajet na některé místo. Uvidíš tam stovky zelv různých druhů. Majitel se chovem velice dobře živí několik let. A to moooc dobře. Ceny jsou známé. Nasobilku z kalkulačky. A jsi doma. Takových chovu je mnoho. Umění.? S velikou nadsazkou. Bylo to umění před 40 lety. Teď to je pouze ohromný byznys. Proto se jede ve velkém. Ti co mají 10 zelvicek a odchovaji mladé, si také velice prilepsi. Ale mnozitele to mají dnes vymakane, technologie a setkají to jako Baťa cvicky. Chovu zdar!

Hermanni89

6.2.2021 10:54
Hermanni89

XXX.XXX.178.193

lupus4 napsal(a):
No , hermanni je vidět, že tvé vnímání textu není úplně nejlepší...
Dál to nebudu rozvádět

Jinak jsem si našel tu fb skupinu a "nezklamala"

Většina tamních přispěvatelů ani nemá ponětí, že nemá poněti ...

Kdo neumí vnímat text, to jsiTY. Nebo nechceš? Jasně Jirka píše, že nemnozi, neprodává. Tak nedělej tu ze sebe trotla. Jirka píše dobře. Nevím, proč tu denno a denně ztrácí svůj čas reakcemi na nesmysly. Všechno lze najít na Googlu. Stránky chovatelů zelv, zavolat jim a je vymalováno. Ten co koupil želvu, měl by se měl radit s chovatelem, co mu ji prodal. Tady radi každý s dírou do zadku. Aktivista a zelený Jirko nejsem. Jen rozumně uvažující člověk. Chovu zdar.

6.2.2021 11:06
Jiří5

XXX.XXX.231.252

Hermanni89 napsal(a):
Lupus4. Píšeš, že Jiří5 patří k těm, co odchvavaji želvy dlouhá léta. . Aby Stepka1 věnovala pozornost jeho radám. No. Jiří5 ve svém profilu DURAZNE píše, že neodchovava a neprodává mláďata. Aby tento fakt druzí Respektovali.! Takže Jirka ano, ale není ten pravý, jak píšeš. Musel by sem napsat ten, co želvy mnozí léta. Hele. Nic ve zlém. Jen pro pořádek. A správně informace. Aby jsme tu druhé nebalamutili. Chovu zdar. ,,

Nemám žádnou potřebu vám něco dokazovat takže jen pro ten pořádek. Ano to co píšu v profilu je fakt. Mám k tomu svůj důvod, někdy se holt v životě stanou věci a chyby nad kterými zůstává rozum stát a které nemůžete ovlivnit.
Pro vaši informaci, svou první stepku jsem kupoval v libeňské tržnici kde se prodávaly želvy na stáncích za 25,-Kčs na polívku. Od té doby uplynulo už 57 let. Tržnice dávno nestojí ale želvy mě více či méně provázejí stále. Lupus4 to ví dlouhá léta a proto píše tak jak píše.
Takže co myslíte, už máte tu správnou informaci?
Nebo potřebujete doložit ty tisíce mláďat různých druhů želv?
Navíc, pokud se vám mé postřehy a případné rady nějak nezdají tak vám je nijak nevnucuji a celkem rád případně podiskutuji pokud se diskuse nezvrhne na osobní rovinu. Výhradně tedy jen k danému tématu, třeba se mě rozšíří obzory což nevylučuji.

6.2.2021 11:14
lupus4

XXX.XXX.205.61

Evidentně nevíš o kom se bavíme, ale to je vlastně dobře.

Jinak s "velkochovateli" souhlas.

6.2.2021 11:33
Jiří5

XXX.XXX.231.252

Hermanni89 napsal(a):
Kdo neumí vnímat text, to jsiTY. Nebo nechceš? Jasně Jirka píše, že nemnozi, neprodává. Tak nedělej tu ze sebe trotla. Jirka píše dobře. Nevím, proč tu denno a denně ztrácí svůj čas reakcemi na nesmysly. Všechno lze najít na Googlu. Stránky chovatelů zelv, zavolat jim a je vymalováno. Ten co koupil želvu, měl by se měl radit s chovatelem, co mu ji prodal. Tady radi každý s dírou do zadku. Aktivista a zelený Jirko nejsem. Jen rozumně uvažující člověk. Chovu zdar.

Ze svého pohledu čas neztrácím baví mě povídat o želvách a třeba to může někomu pomoct.. Navíc mám času relativně dost. Problémy lidí, třebaže mnohdy triviální nepovažuji za nesmysly.
Na co ale opravdu čas nemám a navíc mě to ani nebaví je měření délky. Proto za sebe s dalším poměřováním a zdůvodňováním končím. Chovu zdar.

Hermanni89

6.2.2021 11:38
Hermanni89

XXX.XXX.178.193

lupus4 napsal(a):
Evidentně nevíš o kom se bavíme, ale to je vlastně dobře.

Jinak s "velkochovateli" souhlas.

Není potřeba to vědět. Pokud vycházím z informacích uvedených do veřejného prostoru Jiří5. Ty ho znáš asi a píšeš že je velkochovstel želv. To neznalý člověk neví. Věří údajům uvedených Jirkou. Pokud jsou nepravdivá,jak jsi naznačil.,tak to je jiný kafe. Tak nedělej z někoho hlupáka, že neumí vnímat tex. Spíše, že taxt je pravdivý, údaje na profilu Jiří5 jsou nepravdivé. No. Nevím. Takto se presentovat? Dělat z lidí hlupáky? Jirko, jinak co píšeš, tak nic, proti ničemu. Určitě se známe. Tu první želvu jsem si tam kupoval možná s tebou. Zdar.

6.2.2021 12:00
Jiří5

XXX.XXX.231.252

Dobrá tedy, upravím osobní profil i když ve své podstatě odpovídá současnému stavu mé aktivity tak může být zavádějící. Omlouvám se.

Hermanni89

6.2.2021 12:11
Hermanni89

XXX.XXX.178.193

Jiří5 napsal(a):
Dobrá tedy, upravím osobní profil i když ve své podstatě odpovídá současnému stavu mé aktivity tak může být zavádějící. Omlouvám se.

Ok. Tak už mělo být dávno. Nic ve zlém. Jinak. Že se jako důchodce bavis s tím, že reaguje na každou hloupost sem danou, je tvoje věc. Co takhle s odborníky na chov zelv. Karel Kábele, PetrMeduna, JirkaWergner. Snad nejsi Jirka. To ne. On by tu nepsal. To je jiná liga. Nebo? Nic není vyloučeno. Ti tři jsou odborníci na slovo vzati. Stačí si přečíst jejich články. a nemusím psát na ifaunu. No sem píši jen zoufalí, prudilove, srandista. No tak ať se zábava na vysoké úrovni všem daří. To přeje želvar. Chovu zdar, nazdar!

6.2.2021 13:59

Hermanni89 napsal(a):
Ok. Tak už mělo být dávno. Nic ve zlém. Jinak. Že se jako důchodce bavis s tím, že reaguje na každou hloupost sem danou, je tvoje věc. Co takhle s odborníky na chov zelv. Karel Kábele, PetrMeduna, JirkaWergner. Snad nejsi Jirka. To ne. On by tu nepsal. To je jiná liga. Nebo? Nic není vyloučeno. Ti tři jsou odborníci na slovo vzati. Stačí si přečíst jejich články. a nemusím psát na ifaunu. No sem píši jen zoufalí, prudilove, srandista. No tak ať se zábava na vysoké úrovni všem daří. To přeje želvar. Chovu zdar, nazdar!

Ja bych vam doporučil trénovat surikaty,aby se na zapískání vracely domů, a ne zesmesnovat lepší chovatele než vy. Mimochodem Wegner/Vergner, pane jazykový puristo?

6.2.2021 14:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

Hermanni89 napsal(a):

můj ty bože, teď si tomu dal korunu ..., že ty budeš "extraliga" ?

takže čas na (syslovu) modlitbu, s kterou se 100% ztotožňuji :

Dodej mi prosím klidu, abych mohl souhlasit s tím co nemohu změnit. Odvahu k tomu abych změnil to, s čím nemohu souhlasit a rozum k tomu, abych dokázal ukrýt těla těch, kteří mě srali.

567uzu

6.2.2021 14:51
567uzu

XXX.XXX.244.180

Upřesnění.NE.Wegner/ani Wergner. Ne chov zelv Jirka. Čest jeho památce. Ale Ivan Vergner. Chová hlavně želvy!

Přidejte reakci

Přidat smajlík