Akvarijní silikon - rada

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.2.2021 10:00
Vosy17

XXX.XXX.208.32

Ahoj lidi,

Včera mě napadlo si "vyrobit" domek pro krajtu.
Koupil jsem v superzoo takový ten dřevěný domek pro hlodavce a chtěl si ho krapet "vytunit" :D

Na střechu a dovnitř jsem pomoci akvarijního silikonu nalepil korkovou kuru a venku jsem vždy nanesl "housenku" téhož silikonu a vmačkal do nej podestylku Exo Terra Forest bark, kterou pouzivam i normal v terarku.

Vim, ze je tenhle silikon po zatvrdnuti nezávadny, ale i když to schlo pres noc, tak je to porad fakt hodne cítit. Nemate někdo zkušenost/radu, jestli je to vhodny postup, vlepit do silikonu tu podestylku?

dikes Pavel

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2021 10:58

Ten silikon se 'vydýchá', počkal bych třeba týden a až poté úkryt do terária

26.2.2021 12:22
Vosy17

XXX.XXX.208.32

Díky za radu.. ja ho třeba použil i na uchycení kabelu od termostatu na dne terarka, aby se nemrcasil, ale tam byl cca po půl hodce tvrdý a za 2 hodiny vůbec cítit nebyl, proto mě to teď zarazilo. Jinak ona tahle kůra je dost “aromatická” sama o sobě, tak uvidíme..

26.2.2021 12:26

On je takhle kysele cítit normálně, pak tam proběhnou nějaké procesy - neutralizace? A je to

26.2.2021 21:34
Jiří5

XXX.XXX.231.168

Malinko se do toho namontuju.
Klasický akvarijní silikon na sklo vytvrzuje pří pokojové teplotě zhruba ve vrstvě 2mm za 24 hodin. Musíte počítat s tím, že vrstvou se myslí ten povrch který je přístupný vzduchu. Takže budete-li například lepit k sobě natěsno dvě skla s mezerou 0,5mm a méně nemůžete očekávat že použitý silikon bude vytvrzen za 6 respektive 3 hodiny pokud vytvrzuje ze dvou protilehlých stran a už vůbec ne za 1,5 hodiny když jsou přístupné čtyři strany. Po celou dobu vytvrzování je potencionálně toxický. Vím že lepíte dekorace ale proces zrání je totožný a je dobré si zhruba spočítat kdy už je to bezpečné a kdy je potřeba počkat. Zkouškou pevnosti to totiž nezjistíte páč to drží mnohem dřív (za vytvrzené kraje) než je vytvrzen celý profil. Nechce.li se vám čekat tak je vhodné použít jiný typ ak. silikonu Používá se např. na přímé lepení živých rostlin na kořeny nebo na zadní skla akvárka (Anubias., Microsorium, jávský mech atd)
a klidně přímo do ak. vody. Je netoxický a zraje řádově v minutách. Na fešácké a hlavně pevné lepení plast - sklo je zase jiný silikon, to jen pro informaci.
Normálně ale fakt stačí mít trpělivost tak jak píše Skeeve

27.2.2021 00:12
Jiří5

XXX.XXX.231.168

Vosy17,
vhodnost?
Ono se to pravda dělává, použití silikonu určeného na lepení skla, to je fakt. Zejména tehdy pokud není potřeba spoléhat na delší trvanlivost a pevnost. Víte on silikon na sklo s lepeným materiálem prakticky nijak nereaguje drží to pouze adhezí ničím jiným. Zdá se to skoro neuvěřitelné ale je to tak, právě proto se hladký a inertní povrch skla musí před lepením pečlivě očistit a odmastit. Z toho vyplývá že celý ten spoj v korkové kůře bude držet pouze tak kvalitně jak moc se povede vtlačit při aplikaci silikon do různých nerovností a pórů na kůře a jak hluboko se povede následně zatlačit do vrstvy silikonu podestýlka. Tuším že jsem vám radost zřejmě neudělal ale napsat to musím, když už se ptáte na vhodnost použití ak. silikonu na sklo. A nebojte nějaký čas to vydrží,

27.2.2021 09:26
Vosy17

XXX.XXX.208.32

Jiří5

No ne to vůbec! Za každou radu jsem vedecny!
Ja mam terra jinak zarizene, tohle byl vyloženě jen takový nápad z nudy:D
Je mi jasne, ze z pohledu pevnosti to není zadny zázrak, ale vše jsem mel doma, tak jsem to chtěl zkusit.
Nikde totiž porad nemuzu najít nejaky ukryt, co by mel rovnou strechu, tak aby fungovala i jako "policka" na vyhřívaní a zase se mi nechce používat nejaky plastový skopek.
Ale kazdopadne to necham dele odstat a uvidime..

27.2.2021 11:07
Jiří5

XXX.XXX.231.168

Jasně, chápu a shodou okolností o to víc že jsem zrovna řešil stejný problém jak se vyhnout plastovému škopku. Potřeboval jsem relativně velkou plochu pod kterou by mohlo být alespoň 15 cm písku na kladení pro agamy a navíc v teplotě blížící se alespoň přibližně optimu. Nakonec jsem to pořešil porfyrem na nožičkách z nařezaných dubových větví . Umístil jsem výtvor pod výhřev a budu sledovat co to vyvede. Zatím se to tváří docela dobře, nahoře se vyhřívají agamy, zároveň nahřátý kámen kapku temperuje ten navlhčený písek pod ním. Nevím tedy jak budu dolovat případnou snůšku ale čas ukáže. Docela mě také znejistilo že agamy zatím ani nehrábnou a koukají na to jak vejři, já ostatně také. Možná jim chybí návod na použití. Třeba jsem si jen zkomplikoval život a vrátím se k plastu, uvidím.

27.2.2021 14:49
Vosy17

XXX.XXX.208.32

Jiří5 napsal(a):
Jasně, chápu a shodou okolností o to víc že jsem zrovna řešil stejný problém jak se vyhnout plastovému škopku. Potřeboval jsem relativně velkou plochu pod kterou by mohlo být alespoň 15 cm písku na kladení pro agamy a navíc v teplotě blížící se alespoň přibližně optimu. Nakonec jsem to pořešil porfyrem na nožičkách z nařezaných dubových větví . Umístil jsem výtvor pod výhřev a budu sledovat co to vyvede. Zatím se to tváří docela dobře, nahoře se vyhřívají agamy, zároveň nahřátý kámen kapku temperuje ten navlhčený písek pod ním. Nevím tedy jak budu dolovat případnou snůšku ale čas ukáže. Docela mě také znejistilo že agamy zatím ani nehrábnou a koukají na to jak vejři, já ostatně také. Možná jim chybí návod na použití. Třeba jsem si jen zkomplikoval život a vrátím se k plastu, uvidím.

Klido nahodte fotku pro inspiraci😉

28.2.2021 10:00
Jiří5

XXX.XXX.231.168

Vosy17 napsal(a):
Klido nahodte fotku pro inspiraci😉

S tím bude Vosy17 problém. Foťák si půjčila dcerka a můj "chytrý" telefon se ukázal jako ne až tak moc chytrý a fotí jen tmavé amorfní placky. Začal potvora blbnout už když jsem s ním fotil tu baštící agamku. Možná ale dostane rozum než půjde, tak fotku až později.

Přidejte reakci

Přidat smajlík