Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2021 11:29
Štěpán Hajdúch

XXX.XXX.246.231

Dobrý den chtěl bych se zeptat zda někdo neví kde sehnat povolení k chovu Užovky obojkové (Natrix natrix) a ještě pokud nemáte nějaké zkušenosti s chovem můj důvod je že já žiju na vesnici kde vede silnice kde se jezdí mezi Hradcem králové a Náchodem je tu hodně rybníků a hodně živočichů je tu hodně ještěrek nebo ledňáčků a tu silnici v létě asi 4 měsíce předělávali a lidé začali jezdit zákazem protože v té době jsme tu měli zákaz vjezdu ale to se nevstahovalo na občany vesnice ale lidé tu stále jezdili těmi cestami u těch rybníků a přejeli doslova všechny užovky zbývá tu jen jedna kterou se mi podařilo zachránit před autem a chvíli jsem ji do zimy vídal těch užovek tady bylo v té době asi 35 a zbývá tu už jen jedna mláďa tu vždycky vydrželi a to proto že tu pro ně je bezpečno tak bych chtěl chovat zhruba 3-4 páry předem děkuji za odpovědi

18.3.2021 09:48
sharingan

XXX.XXX.186.2

Zdravím. Zrovna u užovek obojkových se reálně nejedná o nijak extra ohrožený druh (byť zahrnutý jako ZCHD - ohrožený - dle zákona), jsou skoro všude a dosti přizpůsobivé. Při zachování vhodného biotopu v širším okolí bych se neobával, že odsud zcela vymizí.
Osobně nevidím nic špatného na tom si zkusit chovat několik jednotlivých exemplářů, ideálně mláďat či subadultů. Pokud však nemáte předem potřebné znalosti, vybavení a zkušenosti s chovem hadů, nemusí to skončit úspěšně (ostatně to ani nakonec nemusí dopadnout i případě, že výše uvedené máte :D), je třeba s touto eventualitou počítat.
Oficiální povolení k chovu od orgánu ochrany přírody pro Vás vidím jako nereálné (jako tedy skoro pro všechny...). Ale pokud se budete držet chovu a zkoumání jen pár zvířat, průběžně to "nedoplňovat" desítkami nových, a nevytrubovat to třebas na sociálních sítích či jiným veřejným způsobem, neočekávám žádný problém - ani ve skutečném ohrožení druhu, ani v konfliktu s ochranáři.

21.3.2021 18:50
fikovnice

XXX.XXX.132.109

Štěpán Hajdúch napsal(a):
Dobrý den chtěl bych se zeptat zda někdo neví kde sehnat povolení k chovu Užovky obojkové (Natrix natrix) a ještě pokud nemáte nějaké zkušenosti s chovem můj důvod je že já žiju na vesnici kde vede silnice kde se jezdí mezi Hradcem králové a Náchodem je tu hodně rybníků a hodně živočichů je tu hodně ještěrek nebo ledňáčků a tu silnici v létě asi 4 měsíce předělávali a lidé začali jezdit zákazem protože v té době jsme tu měli zákaz vjezdu ale to se nevstahovalo na občany vesnice ale lidé tu stále jezdili těmi cestami u těch rybníků a přejeli doslova všechny užovky zbývá tu jen jedna kterou se mi podařilo zachránit před autem a chvíli jsem ji do zimy vídal těch užovek tady bylo v té době asi 35 a zbývá tu už jen jedna mláďa tu vždycky vydrželi a to proto že tu pro ně je bezpečno tak bych chtěl chovat zhruba 3-4 páry předem děkuji za odpovědi

Dobrý den.
Prosím, dá se Vám napsat na nějaký mail? Ráda bych s Vámi probrala svůj "problém" ohledně natrixky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2021 19:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

fikovnice napsal(a):
Dobrý den.
Prosím, dá se Vám napsat na nějaký mail? Ráda bych s Vámi probrala svůj "problém" ohledně natrixky.

Psal jsem sz 🤫

22.3.2021 11:00
Štěpán Hajdúch

XXX.XXX.246.231

fikovnice napsal(a):
Dobrý den.

Dobrý den já si myslím že by to šlo pokud vám nevadí že mi je 12 ale znám hadaře a ten mě docela dost věcí naučil a pak nějaké online kurzy takže toho vím hodně

Neregistrovaný uživatel

23.3.2021 14:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.73

Štěpán Hajdúch napsal(a):
Dobrý den já si myslím že by to šlo pokud vám nevadí že mi je 12 ale znám hadaře a ten mě docela dost věcí naučil a pak nějaké online kurzy takže toho vím hodně

No takže jsi v reálu nic neměl a nemáš nic odzkoušeno. 12letemu nikdo povolenky nedá. Začni klasickou užovku červenou, boaedonu a, tenkoocaskou když chceš něco min beznyho. A až budeš plnoletej vybehej si povolení na tohle. Ona to není taková pr del jak se zda

26.3.2021 10:24
Štěpán Hajdúch

XXX.XXX.246.231

no já mám o takových věcech rád přehled takže jsem to dělal spíše abych věděl jak to je ale vím o užovce proužkované která dorůstá stejné velikosti živí se rybami a obojživelníkami a je velice lehká k chovu a dá se říct že je to americká užovka obojková akorát má jiný vzhled ale děkuji za odpovědi velmi si toho vážím

Přidejte reakci

Přidat smajlík