Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2021 16:14
zahadnytajemny

XXX.XXX.124.43

Máme suchozemskou želvu Testudo Hermanni Hermanni, stáří 4,5 roku, sameček, chovaný doma v teráriu. Máme ho od jeho 1 roku. Zvyklý ma pravidelný denní kontakt, který sám vyhledává a vyžaduje, i aktivně, vytahování z terárka.
Nikdy však nekousal. Před několika měsíci však začal cíleně chňapat po ruce a prstech. Vyloženě se honí za rukou, cvaká a chce kousnout. Přitom kontakt člověka vyloženě vyžaduje.
Proč to dělá? Mlátí s ním hormony? A co s tím?
Děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2021 16:50

zahadnytajemny napsal(a):
Máme suchozemskou želvu Testudo Hermanni Hermanni, stáří 4,5 roku, sameček, chovaný doma v teráriu. Máme ho od jeho 1 roku. Zvyklý ma pravidelný denní kontakt, který sám vyhledává a vyžaduje, i aktivně, vytahování z terárka.
Nikdy však nekousal. Před několika měsíci však začal cíleně chňapat po ruce a prstech. Vyloženě se honí za rukou, cvaká a chce kousnout. Přitom kontakt člověka vyloženě vyžaduje.
Děkuji za rady.

Nemyslím, že by želvy vyžadovaly přítomnost člověka. Ale odpoví povolanější.

kulík

23.3.2021 15:15
kulík

XXX.XXX.80.26

Musím konstatovat, že hladový sameček toto dělá, ono už mu v podstatě nic nezbývá než urvat co se dá.

23.3.2021 16:11
zahadnytajemny

XXX.XXX.124.43

Teď fakt nevím, zda je to s tím hladovým zvířetem, resp. samečkem myšleno vážně nebo jako vtip.
Jídla má dost, resp. zelenou stravu má pořád k dispozici. Ale je pravda, že zhruba před rokem změnil své preference v jídle. Dřív mu šmakovalo úplně vše, před rokem začal preferovat hlavně granule pro suchozemské želvy (Sera Reptil Professional Herbivor)...ty dostává namočené ráno a sní je okamžitě. Pak dostává různou čerstvou zelenou stravu, která už mu nějak moc nejede. A jí ji jen asi opravdu z hladu a jen trochu. Dřív ji konzumoval dobře.

23.3.2021 17:14
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jen malá poznámka k těm granulím :
napřed "nadějné" - ale nic neříkající plky např.směs bylin z více než 20 pečlivě vybraných bylin z přirozeného výživového spektra evropských suchozemských želv.
Doplněny jsou kvalitními rostlinnými bílkovinami a tuky.

a pak se dopídíte složení :

Složení
pšeničná mouka, kukuřičný škrob, pšeničný lepek, spirulina (6%), byliny, pivní kvasnice, řepkový olej, kopřivy, vojtěška, petržel, gamarusi, vaječný prášek, mořské řasy, paprika, špenát, karoten, Mannan-oligosacharid, slávka zelenoústá, řasy Haematococcus.
¨

a poleje vás pot
a k tomu analytické složky
bílkoviny 16,5%, tuky 5,0%, vláknina 12,0%, vlhkost 5,5%, popel 5,9%, Ca 1,8%, P 0,5%.

alespoň píšou , že to je jen "doplňkové"

o granclích se vedla "žhavá" diskuze na teraporadně...určitě lze dohledat

23.3.2021 17:56
zahadnytajemny

XXX.XXX.124.43

Chápu, že na granule mohou být různé názory. Tyto jsou však mezi chovateli hodně doporučované.
Želvě chutnají a zdravotně je na tom velmi dobře. Naším problémem je, že po cca 3,5 letech začala
želva kousat. Péče o ni je přitom celou dobu stejná.

23.3.2021 17:58

Chápu, že na granule mohou být různé názory. Tyto jsou však mezi chovateli hodně doporučované.
Želvě chutnají a zdravotně je na tom velmi dobře. Naším problémem je, že po cca 3,5 letech začala
želva kousat. Péče o ni je přitom celou dobu stejná.

Tak hlavně je důležité si jet pořád to svoje, že? Máte vůbec představu, kolik rostlin na jediném metru čtverečním přírody najdete a jak se želví potrava během roku mění? Ale hlavně že hezky papá ' něco'

23.3.2021 18:23
zahadnytajemny

XXX.XXX.124.43

Chápu, je to fórum a na něm různě psychicky vyspělí jedinci.
Když už, tak je třeba pořádně číst. Granule tvoří jen část stravy. K dispozici má neustále
různé druhy čerstvého "zeleného krmiva". Pestře měněného. Tak to má po celou dobu
života. Nezaložil jsem dotaz, zda a jaké granule přidávat želvě ke stravě.

Ptám se na jiný problém.

23.3.2021 18:26

Jaro, pohlavní dospělost?

23.3.2021 20:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nezaložil jsem dotaz, zda a jaké granule přidávat želvě ke stravě.

to máte pravdu, ale zmínil jste je, jako by to bylo "suprčupr" a tak byla "Jen malá poznámka k těm granulím" ...což se na diskuzích stává - to jen jestli vlastně víte, co mu dáváte

a pak jak sám píšete

Když už, tak je třeba pořádně číst

23.3.2021 21:01
zahadnytajemny

XXX.XXX.112.7

Tak to prosím zkuste. A nikde se nedočtete, že krmení granulemi je "suprčupr". Jen jsem psal, že uvedená značka granulí, která tvoří jen část jeho stravy, patří mezi doporučované chovateli. A že želvě chutnají. Nikde nedělám kampaň typu "krmte želvy jenom granulem, jsou nejlepsi". Ale je to fórum a přístup sem není selektován inteligenčními a psychologickými testy.

23.3.2021 21:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

A proč se vůbec rozčilujete ? Nějak vám ta informace škodí ?

23.3.2021 21:14
zahadnytajemny

XXX.XXX.112.7

Já se nerozčiluji. Informace mi neškodí, ale ani mě nikam neposunula. Ale budu rád za názor na chování želvy. Díky.

23.3.2021 21:30
lupus4

XXX.XXX.205.61

ale ani mě nikam neposunula.

Složení
pšeničná mouka, kukuřičný škrob, pšeničný lepek,....

tak to je mi líto osobně mě posouvá každá relevantní informace o zvířatech, která chovám, ale každý to má asi jinak...
howgh

23.3.2021 22:51

Tak to prosím zkuste. A nikde se nedočtete, že krmení granulemi je "suprčupr". Jen jsem psal, že uvedená značka granulí, která tvoří jen část jeho stravy, patří mezi doporučované chovateli. A že želvě chutnají. Nikde nedělám kampaň typu "krmte želvy jenom granulem, jsou nejlepsi". Ale je to fórum a přístup sem není selektován inteligenčními a psychologickými testy.

Takže každý, kdo s vámi nesouhlasí, není dobrý chovatel nebo má snížený inteligenční kvocient?

24.3.2021 00:31
Jiří5

XXX.XXX.230.53

Děkuji za rady.

Váš sameček se projevuje přesně tak jak by se projevoval dospívající samec žijící v přirozeném prostředí. Tam by ovšem jeho agresi korigoval některý z dospělých samců.
Takový umravňující element v případě vašeho samečka chybí, stejně tak jako jiní samečci jeho věku s kterými by zkoušel prosadit se. Takže se bude čas od času prosazovat vůči všemu co se hýbe a je přijatelné velikosti, například vaše ruka. Neuděláte s tím nic, jedině jej přesvědčit že ruka je silnější než on a útočit na ní se nevyplácí. Zkuste při každém projevu jeho agrese cvrnknout párkrát do hlavy a do krunýře a následně ho na chvíli otočit na záda, někdy to pomůže. Vše přiměřeně a s citem. Mimo jiné podobnou neplechu předvádějí občas i samičky, ty však mají jiný důvod úzce související s potravou.
Vhodnou potravu však zmiňovat nebudu, protože bych pouze opakoval výše uvedené a navíc máte zřejmě již ustálený názor.

24.3.2021 07:43
zahadnytajemny

XXX.XXX.112.7

Děkuji moc za názory a rady. 2x tady padlo to, co jsem tušil. Prirozeny projev souvisejici s pohlavim a dospivanim samce, ktery se timto snazi prosadit a vyjadrit svoji dominanci. Zkusime s tim dle rady pracovat a uvidime. Diky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík