Dobrý den. Prosím o radu!
Mám necelý rok starou samičku krajty. Celou dobu byla klidná. Nechala se vzít do ruky. Bez problému. Krmena je pravidelně jednou týdně myší. Ovšem ale poslední týden začala byt agresivní. Jen ji chci vyměnit vodu hned startuje po mojí ruce. Zaujímá útočnou pozici když jen otevírám terárium. Nikdy jsem na ni nedělala nějak prudké pohyby.
Čím by to mohlo byt způsobené? Změní se to?
Předem děkuji za odpovědi.
Patricie88
napsal(a):
Dobrý den. Prosím o radu!
Mám necelý rok starou samičku krajty. Celou dobu byla klidná. Nechala se vzít do ruky. Bez problému. Krmena je pravidelně jednou týdně myší. Ovšem ale poslední týden začala byt agresivní. Jen ji chci vyměnit vodu hned startuje po mojí ruce. Zaujímá útočnou pozici když jen otevírám terárium. Nikdy jsem na ni nedělala nějak prudké pohyby.
Čím by to mohlo byt způsobené? Změní se to?
Předem děkuji za odpovědi.
Změny chování pramení z konkrétních situací nebo změn v okolí. Může jít o pachy (jiné zvíře, nemyté ruce, rezidua dezinfekcí, když se teď patláme proti covidu), nadcházejícího svleku (začátečník si toho ani nevšimne), petkaři jdou s úvahami dokonce až k pubertám .
Jen taková úvaha: poslední týden se otepluje a protože se stále topí, roste i teplota v teráriu jak stoupá teplota v pokoji. Jedna myš týdně pro roční reginu je žalostně málo (takhle stará regina zbourá dvě mastomyši nebo středního potkana, ostatně téměř dospělou myší se krmí novorozeňata regiusek) a s ohledem na rostoucí teploty jí stráví o dost rychleji. Změnit tedy velikost kořisti, přejít na větší.
Rozhodně neřešit futrováním hada kdykoliv se vztekne, vede to jen k naučení hada že při jakékoliv manipulaci po otevření dvířek "dostanu nažrat". Už jsem viděl kusy s takovým Pavlovým syndromem, kteří jakmile se hmátlo na dvířka, tak si šli na jisto bez ohledu zda se šlo opravdu krmit, nebo uklízet svlečka či měnit voda. U regiusky či gutky je to úsměvné, u tmavky, písmenkovek nebo reticulatek už o srandu nejde. Pokud ji chcete zkontrolovat, prostě ji zkontrolujte i za cenu toho, že si kousne. Nemá se vám co stát, rozhodně by vás takové chování nemělo jako chovatele lekat.