Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zkušenějších chovatelů suchozemských želv, jak řeší přechod želvy ze zimovací bedny do venkovního výběhu.
Dosud jsem řešila tak, že jsem ještě spící želvy přesunula ještě zahrabané domů, tam se během 2 dnů vyhrabaly. Nechala jsem je napít, "vykoupala" a než se venku oteplilo, tak zůstaly doma.
Letos bych to chtěla zkusit bez toho domovního přechodného období, ale trošku mi tam chybí ta kontrola a očistná koupel. Jak postupovat? Přesunout zahrábnuté želvy ze sklepa do výběhu a až se vyhrabou, tak koupel? Přes den je už okolo 10, ale v noci ještě okolo mrazu a jedna želva už se vyhrabávat začíná, neublížím jí tou koupelí?
libuko
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zkušenějších chovatelů suchozemských želv, jak řeší přechod želvy ze zimovací bedny do venkovního výběhu.
Dosud jsem řešila tak, že jsem ještě spící želvy přesunula ještě zahrabané domů, tam se během 2 dnů vyhrabaly. Nechala jsem je napít, "vykoupala" a než se venku oteplilo, tak zůstaly doma.
Letos bych to chtěla zkusit bez toho domovního přechodného období, ale trošku mi tam chybí ta kontrola a očistná koupel. Jak postupovat? Přesunout zahrábnuté želvy ze sklepa do výběhu a až se vyhrabou, tak koupel? Přes den je už okolo 10, ale v noci ještě okolo mrazu a jedna želva už se vyhrabávat začíná, neublížím jí tou koupelí?
Ked uz mate zaužívaný nejaky system tak nechápem preco to chcete robit inak.
po poslední "váhové kontrole" je přesouvám ještě spící do boudy, lehce přihrábnu vlhkým substrátem + pod min 30 cm vrstvu slámy a je to už pak jen na nich, koupel netřeba
chce to potom jen pohlídat, aby při náhlém poklesu teplot pod nulu nezůstaly venku přes noc bez "záhrabu"...zcela bez obav to pak už bývá po skutečně proběhlých (ne jen kalendářních) ledových mužích.. .
ale já mám výběh v 950mnm , kde klidně napadne i koncem dubna ...
v menších nadm. výškách - např. u HK či třeba na jižní Moravě to bude jiná káva, ale postup stejný
lupus4
napsal(a):
po poslední "váhové kontrole" je přesouvám ještě spící do boudy, lehce přihrábnu vlhkým substrátem + pod min 30 cm vrstvu slámy a je to už pak jen na nich, koupel netřeba
chce to potom jen pohlídat, aby při náhlém poklesu teplot pod nulu nezůstaly venku přes noc bez "záhrabu"...zcela bez obav to pak už bývá po skutečně proběhlých (ne jen kalendářních) ledových mužích.. .
ale já mám výběh v 950mnm , kde klidně napadne i koncem dubna ...
v menších nadm. výškách - např. u HK či třeba na jižní Moravě to bude jiná káva, ale postup stejný
Díky moc.
U mě je právě ta jižní Morava, ale noci přesto stále mrazivé :-).
U mne cca 380 mnm a postupuji zcela stejně jako lupus4. Rád bych ještě zdůraznil jedno. Nenechte se k přemístění želv vyprovokovat krásným, slunečným počasím.
V klidu počkejte na takové ve kterém by "ani psa nevyhnal". Dobré je když takové vydrží alespoň 2-3 dny. S želvami manipulujte co nejméně, dopřejte jim pozvolné probuzení a to tehdy kdy samy chtějí. Zbytečnou manipulací mám na mysli především to zatracené koupání, na to je času až až.
Nic nedejte na "Ked uz mate zaužívaný nejaky system tak nechápem preco to chcete robit inak." Valentko promine, pokud ne hned tak jistě až si správné probouzení vyzkouší.
Podívejte jak vypadá probouzení "zapomenuté želvy", to samozřejmě nedoporučuji ale stane se.
Teď si po shlédnutí fotek představte, že želvu vrazíte do koupele. Ještě vůbec netuší co se s ní děje. To by nevydržel ani chlap natož pak želva.
Ať se daří.
Jiří5
napsal(a):
U mne cca 380 mnm a postupuji zcela stejně jako lupus4. Rád bych ještě zdůraznil jedno. Nenechte se k přemístění želv vyprovokovat krásným, slunečným počasím.
V klidu počkejte na takové ve kterém by "ani psa nevyhnal". Dobré je když takové vydrží alespoň 2-3 dny. S želvami manipulujte co nejméně, dopřejte jim pozvolné probuzení a to tehdy kdy samy chtějí. Zbytečnou manipulací mám na mysli především to zatracené koupání, na to je času až až.
Nic nedejte na "Ked uz mate zaužívaný nejaky system tak nechápem preco to chcete robit inak." Valentko promine, pokud ne hned tak jistě až si správné probouzení vyzkouší.
Podívejte jak vypadá probouzení "zapomenuté želvy", to samozřejmě nedoporučuji ale stane se.
Teď si po shlédnutí fotek představte, že želvu vrazíte do koupele. Ještě vůbec netuší co se s ní děje. To by nevydržel ani chlap natož pak želva.
Ať se daří.
Rozumim a dekuji.
Zelvy uz jsou stare dost, tak jsem si poprve troufla je nechat zimovat poctive celou dobu. A i probuzeni bude tedy uz jen na nich.
doplněk

XXX.XXX.32.10
U všech to ale takhle dělat nejde. Mám tu pár jedinců, kteří mívají při chladném buzení pravidelně z jara výtok z nosu. Ty pak držím doma, než se vyléčí. U odolnějších jedinců proč ne.
Ano mohu souhlasit s tím, že u všech to takto dělat nelze. Zejména tedy u želv které trpí chronickými respiračními či jinými zdravotními problémy vyžadujícími individuální přístup. Ovšem u všech zdravých želv pocházejících z oblastí kolem středozemního moře a blízkého okolí je přirozené a pozvolné probouzení z hibernace nutné brát jako základní předpoklad k úspěšnému chovu. Takže nesouhlasím s tímto "U odolnějších jedinců proč ne." To nejsou jedinci odolnější, pouze zdraví. U nemocných zvířat je ostatně na pováženou samotná hibernace.
V takovém případě na nic nečekejte. Datum sedí, počasí tak akorát. Šup s želvama do boudy, hezky až na dno. Pokrýt vrstvou listí nebo slámy proti případným nočním mrazíkům nebo příliš urputnému sluníčku. Moc se jim do probouzení nemotat a bude to paráda.
Hlavně mít při celé akci neustále v hlavě že
sluníčko, nebo jiné náhlé razantní zvýšení teploty = možný problém.
libuko
napsal(a):
Zdravím opět po roce....říkám si, že teď by mohlo být vhodné počasí přesunout želvy ze sklepa dospat se do výběhu (zahrabane do boudy). Co Vy na to? Nebo ještě počkat po těch hlášených mrazech na příští týden? Zatím se nehýbou a jedna nocuje venku, bo jsem ji na podzim nenašla 🙄).
Do boudy, zakrýt vrstvou slámy v horším případě suchými hoblinami, suchým listím atd., Prostě tak aby byla dostatečná izolace v případě neočekávaných poklesů noční teploty pod 0°C. Po dobu přesunu nevystavovat želvy slunci. Trpělivě čekat až vylezou, nepomáhat.
To je zhruba to nejlepší co pro želvy můžete udělat.
Jo ještě vždy večer zkontrolovat zda se nějaká nezapomněla venku.