Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tajfun22

7.4.2021 19:13
Tajfun22

XXX.XXX.129.159

Zdravím všechny,
zjistil jsem že u jednoho z hadů mám možná roztoče, chovám pár užovek červených v jednom terariu, a sameček je nejspíš má (viz foto).
Táhnou se mu ty tečky od kloaky až po zhruba třetinu těla, má to jen na spodní části těla, na hlavě nic nemá.
Nevím z čeho by je mohl chytit, podmínky chovu mají skvělé, v terariu velkou vlhkost nemají ( bukové štěpky nejsou nikdy více dní vlhké, vždy jen pár hodin po rosení, v podestílce žádní roztoči nejsou). Já si myslím že to nejspíš, jak jsem tady a na jiných fórech četl je z myši nejspíš, zároveň se ale nesmáčí ve vodě, ani jsem ho neviděl se otírat, ale má na některých místech lehce zkrabatělou místy až potrhanou kůži(možná ze škrábání). Potravu jíst nechce, ale je to zatím cca 10-12 dnů od posledního krmení.Tak se ptám jestli má vážně roztoče?, a pokud ano jestli máte dobré zkušenosti, nebo mi doporučujete některé z těchto či jiných přípravků, a jestli ano, tak jak jste je aplikovali na postižené zvíře, a jestli i na terárium:
Neostomosan, Frontline a nebo arpalit, který mi příjde osobně na užovky moc silný.
Zároveň se ptám, mám v tom terariu březí samici, která vypadá že ty roztoče ZATÍM nemá, bojím se jí aplikovat nějaký z přípravků uvedených výše (dočetl jsem se že ty přípravky můžou ublížit vejcům), tak jestli by stačilo jí oddělit do jiného terária a pozorovat ji?
A chovám více hadů a ještěru, tak jestli to není bez kontaktu nějak přenosné?

Budu moc rád za každou radu a odpověď, s roztoči se setkávám prvně.

Tajfun22

8.4.2021 08:05
Tajfun22

XXX.XXX.129.159

Ještě dodám, jestli ty tečky nejsou jen součástí zbarvení?, ale přikláním se spíš k těm roztočům. Může mi to prosím někdo potvrdit?
Dopředu děkuji za odpovědi.

29.4.2021 08:54
MlejnekReptiles97

XXX.XXX.253.80

Prohledni ho večer....to je většinou lépe vidět ale jestli ma roztoče už by sis všiml že po něm něco leze....pokud nějaké najdeš tak bezpečný způsob pro zvíře je dat do boxu vodu s olivovym olejem a hada v tom nechat třeba 30 minut....tera vzít nějakým přípravkem a tu samici idealne úplně mimo, jestli má ale roztoče jeden tak budou mít oba

Přidejte reakci

Přidat smajlík