Dobrý den,
Chtěl bych poradit s onemocněním, které se objevilo u mého pagekona. Mému pagekonovi přestali lepit (fungovat lamely). Krmím ho kašemi dr.Rhaco, a živí hmyz. Terárium denně rosím a udržuji pokojovou teplotu. Přikládám také fotky.
Děkuji za jakékoliv rady. Jakub
Dasvo
napsal(a):
S největší pravděpodobností nedostatek vápníku, nebo předávkování vitamínem D. Co přidáváte za vitamínové doplňky a jak často? Jaký konkrétně živý hmyz krmíte a jak často?
Dobrý den, již jeden chovatel mi řekl, že se jedná o nedostatek vitamínu D, upravil jsem tedy stravu dle jeho doporučení na Dr.Rhaco, a jako krmný hmyz jsem používal cvrčky, těmi však teď nekrmím z důvodu neaktivity pagekona v noci. Již zmíněný chovatel také uvedl, že bude trvat déle než se pagekon plně uzdraví. Jakou máte s tím zkušenost vy? Popřípadě jak byste mi poradil?
Děkuji za odpověď Jakub
Jacobb Sanchéz
napsal(a):
Dobrý den, již jeden chovatel mi řekl, že se jedná o nedostatek vitamínu D, upravil jsem tedy stravu dle jeho doporučení na Dr.Rhaco, a jako krmný hmyz jsem používal cvrčky, těmi však teď nekrmím z důvodu neaktivity pagekona v noci. Již zmíněný chovatel také uvedl, že bude trvat déle než se pagekon plně uzdraví. Jakou máte s tím zkušenost vy? Popřípadě jak byste mi poradil?
Děkuji za odpověď Jakub
Napište, v čem jste obaloval KAŽDOU krmnou dávku cvrčků, když je ještě přijímal. Kašičky jsou jen doplňkem stravy. Základ je hmyz + vápník, vitamíny, minerály. Nedostatkem vitamínu D to není, není to chamík, aby potřeboval UVB. A co to je pokojová teplota? Potřebuje víc pod žárovkou, méně jinde, aby si mohl vybrat a pokles teploty v noci. Důležité je i větrání. Až tohle vše napíšete, pak může někdo radit.
eli22
napsal(a):
Napište, v čem jste obaloval KAŽDOU krmnou dávku cvrčků, když je ještě přijímal. Kašičky jsou jen doplňkem stravy. Základ je hmyz + vápník, vitamíny, minerály. Nedostatkem vitamínu D to není, není to chamík, aby potřeboval UVB. A co to je pokojová teplota? Potřebuje víc pod žárovkou, méně jinde, aby si mohl vybrat a pokles teploty v noci. Důležité je i větrání. Až tohle vše napíšete, pak může někdo radit.
Každou krmnou dávku jsem obaloval v kalciu. Pod žárovkou je teplota 25 - 26°C. Jinde je teplota 23-24 °C. Přes den větrám v závislosti na počasí.
Jacobb Sanchéz
napsal(a):
Každou krmnou dávku jsem obaloval v kalciu. Pod žárovkou je teplota 25 - 26°C. Jinde je teplota 23-24 °C. Přes den větrám v závislosti na počasí.
Obalovat jen v kalciu je málo. Je třeba i dlší minerály a vitamíny. K tomu větrání, myslím, jak je terárko odvětrávané, ne jak větráte doma. Dejte fotku terária.
eli22
napsal(a):
Obalovat jen v kalciu je málo. Je třeba i dlší minerály a vitamíny. K tomu větrání, myslím, jak je terárko odvětrávané, ne jak větráte doma. Dejte fotku terária.
Terárium je odvětrávané nahoře a při otvírání.
eli22
napsal(a):
Smíchala jsem Roboran H + Plastin a v tom jsem obalovala 3 x týdně. Zbytek dnů jsem obalovala ve vápníku.
Děkuji za radu, problém je v tom, že tím že není tolik aktivní tak nechytá cvrčky, a samozřejmě má problém s lamelami. Mám to tedy smíchat do kaše, kterou mu budu podávat?
Jacobb Sanchéz
napsal(a):
Ještě se raději zeptám, jaké dávkování byste doporučila?
No já nevím, kolik toho baští, prostě do toho dát štipeček a po dnech jak třeba píšu výše. Ještě bych zkusila i vlastní kašičku /banán, hruška,meloun, kaki, pomelo/ - takovéto ovoce neutrální chuti, nic kyselého, žádné jahody, maliny ani ananas. Mně brali i pampelišku. Za zkoušku by stálo na chvilku tam dát i UVB. Jinak, je to samec, jo?
eli22
napsal(a):
No já nevím, kolik toho baští, prostě do toho dát štipeček a po dnech jak třeba píšu výše. Ještě bych zkusila i vlastní kašičku /banán, hruška,meloun, kaki, pomelo/ - takovéto ovoce neutrální chuti, nic kyselého, žádné jahody, maliny ani ananas. Mně brali i pampelišku. Za zkoušku by stálo na chvilku tam dát i UVB. Jinak, je to samec, jo?
Je to samice, mám ji přibližně půl roku, koupil jsem ji na burze od chovatele, kde jsem si také nechal poradit s chovem, aby to pro něj bylo co nejlepší. Teď samozřejmě se dozvídám, že v mnoha věcech to byly špatné rady.
Jacobb Sanchéz
napsal(a):
Je to samice, mám ji přibližně půl roku, koupil jsem ji na burze od chovatele, kde jsem si také nechal poradit s chovem, aby to pro něj bylo co nejlepší. Teď samozřejmě se dozvídám, že v mnoha věcech to byly špatné rady.
Aha, no tak v tom případě i pozor na zadržená vejce.
Jacobb Sanchéz
napsal(a):
Děkuji za odpověď Jakub
Pokud jste krmil kašemi od renomovaných výrobců, měl by pagekon mít vitamínů dostatek. Problém tedy bude v nedostatku vápníku. U rostoucích jedinců je potřeba vápníku velmi vysoká a může se stát, že ten, co je v kaších, prostě nestačí. U samic je vše ještě komplikovanější.
Výše doporučované míchání Plastinu a Roboranu může být poměrně nebezpečné. Roboran obsahuje relativně velké množství vitamínů rozpustných v tucích, takže jím lze předávkovat. A předávkování vitamínem D má za následek poruchu hospodaření s vápníkem. Takže v podstatě uzavřete kruh průšvihů.
Já osobně bych ve Vašem případě koupil čistý vápník (eventuelně se v nouzi dá použít ten výše zmíněný Plastin, to je v podstatě hlavně vápník) určený pro plazy (výborný dodává například Arcadia). K tomu kaše od osvědčených výrobců - Pangea, Repashy, Dr. Rhaco. Do každé dávky kaše bych přidal trošku vápníku (opravdu špetičku, máte jedno zvíře). Až začne znovu lovit, každého cvrčka bych obaloval ve vápníku. Plus jednou za dva týdny bych cvrčky místo vápníku obalil v nějakém kvalitním multivitamínu speciálně vyráběném pro plazy. (Já mám osvědčený Reptivite, ale i Arcadia dělá kvalitní vitamíny).
K rychlému, akutnímu dodání vápníku pak slouží kalciový sirup. Ten se dá namáznout zvenku na tlamku, nebo opatrně stříknout dovnitř.
Ad UV. Není pravda, že ho pagekon nepotřebuje. Ano, přežije bez něj, to nepopírám. Daleko lepší je ale UV zvířeti poskytnout! Především samičkám. Jen opatrně na délku osvitu, sílu zdroje a vzdálenost od zvířete!
Martin17272

XXX.XXX.172.41
Potřeboval bych poradit pagekon mi nechce jíst cvrčky a jí jen kasičky