Dobrý den, koupila jsem si terárium o velikosti 120x50x60, už s přidělaným světlem(zářivkou a objímkou na žárovku) zářivku mám UVB, takže nehřeje, ale nedaří se mi vybrat tepelnou žárovku, poradili mi žárovku o síle 40W, ale v terárku mám i tak teplotu nízkou( okolo 27 stupňů) jak silnou mohu žárovku dát, aby se tam agamkám dařilo? Přijde mi že jim je zima, mám koupit 75W?
Předem děkuji za odpověď
tessa_38
napsal(a):
Mám UVB zářivku a tepelnou žárovku, teď jsem jim tam dala 75W
Nemá cenu řešit W, řešte nejprve výslednou teplotu na vyhřívacím místě. Pokud dosáhnete optima v prostoru terárka (různé teplotní zóny) s 25W, bude stačit právě těch 25W. Tím nechci doporučovat pětadvacítku, protože ta stačit pravděpodobně nebude, jen demonstrovat nutnost vzít teploměr a průběžně během dne měřit teploty. Při měření je nutné si uvědomit, že půl hodiny po ranním rozsvícení bude teplota úplně jiná než třeba odpoledne.
Co se týká spektra, tak z hlediska vašich agamek jsou umístěny v tmavém koutě kam slunce nikdy nezasvítí. Mají jiné vnímání světla, takže i když se vám zdá terko prosvětlené dostatečně, pro ně je to jen příšeří. To může mít podstatný vliv na příjem potravy a celkovou pohodu zvířat. Proto bezezbytku souhlasím s Chelydrou.