Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Klein

21.4.2021 16:00
Klein

XXX.XXX.149.25

Zdravím, chtěl bych si pořídit hoznýše královského a pročetl jsem si mnoho stránek a všude se píše něco trochu jiného, chtěl bych se zeptat jaké rozměry terárka stačí pro dospělého hroznýše?
Chtěl bych rovnou koupit větší terárko přesto, že si budu pořizovat nejspíš mládě.
Díky všem za tipy a rady!

21.4.2021 16:23
Pandinus

XXX.XXX.161.10

Klein napsal(a):
Zdravím, chtěl bych si pořídit hoznýše královského a pročetl jsem si mnoho stránek a všude se píše něco trochu jiného, chtěl bych se zeptat jaké rozměry terárka stačí pro dospělého hroznýše?
Chtěl bych rovnou koupit větší terárko přesto, že si budu pořizovat nejspíš mládě.
Díky všem za tipy a rady!

Koupit jen za předpokladu, že hroznýšek bude než povyroste fungovat v jiném, menším. Mláďata obecně moc dobře ve velkých prostorech nefungují - dávají přednost bezpečí a úkrytům například před výběrem správné teploty, celý prostor obecně nevyužívají, mají problém najít pítko, s ohledem na výšku terária a zařízení hrozí poranění atd. Zároveň takto chovaná mláďata zůstávají plachá, horší na nutnou manipulaci, hůře tráví atd atd.

Klein

21.4.2021 16:43
Klein

XXX.XXX.149.25

Dobrá, děkuji za radu, mohl byste mi tedy doporučit jak velké terárko si do začátku pořídit a v jakém věku, velikosti hada pořídit větší? Když jsme u toho tak jaké vybavení atd. si pořídit? Nikdy jsem předtím hada neměl.

21.4.2021 21:30
Pandinus

XXX.XXX.127.59

Klein napsal(a):
Dobrá, děkuji za radu, mohl byste mi tedy doporučit jak velké terárko si do začátku pořídit a v jakém věku, velikosti hada pořídit větší? Když jsme u toho tak jaké vybavení atd. si pořídit? Nikdy jsem předtím hada neměl.

Na jak dlouho mu to vydrží se říct nedá - do hry vstupuje jak často chovatel krmí a čím, při koupi nějakých "menších" forem i genetika. Při klasickém krmení 1x týdně pro mládě (zpravidla s výlukami během přípravy na svlek) by mělo do začátku stačit terárium o velikosti 60-65 x 40 x 40. Solidně vystačí na déle než rok. Osobně jako podklad preferuji hobliny - dobře se čistí, dobře se na nich odhaduje "problém" s trusem, roztoči atp., jsou levné a hadům nečiní potíže při náhodném pozření. Podotýkám klasické hobliny, žádné nasmrádlé z barveného, lakovaného nebo jinak upravovaného dřeva atp. (už jsem díky tomu v minulosti jednoho hada pohřbil - otrava). Těžší kameninová miska s vodou na pití (není třeba žádná na koupání, není to anakonda) a doplnit o nějakou silnější dobře upevněnou větev z ovocného stromu. Vytápění preferuji po staru (žárovky), kolegové či kolegyně se zkušenostmi s topnými deskami, kabely nebo foliemi mě určitě doplní.
Terárium uvedené velikosti při správně voleném větrání a klasické pokojové teplotě (22-24C) vytopí 25W klasická žárovka. Nekupovat žádné UVB, žádné noční žárovky a podobné drahé nesmysly, které v lepším případě hroznýškovi nedají nic, v horším případě mohou působit potíže. Pozor na to v krámech, kde jsou "odborníci" na slovo vzatí a jsou schopni vnutit všemožné blbosti jako jsou vitamíny
- hadi žerou komplexní potravu, která se u zdravých hadů ničím nesaturuje, na dno rozhodně nepatří lignocel, dobrotu nedělá ani rašelina nazývaná ráda terarijním substrátem atp. Ano, jsou druhy, kde to lze za nějakých podmínek akceptovat, nebo využívat, ale boa constrictor k nim zrovna nepatří. Tam je základ jako u všech velkých hadů dobrá obslužnost, hygiena (dva dny se válející hroznýš ve svých výkalech nebo moči mívá zhusta zaděláno na kvasinkové infekce). Určitě lze v dospělosti vytvořit velké terárium s podkladem např. z piniové kůry, větších větví, obohacené o umělé rostliny (živé dlouho s těžkým zvířetem nevydrží), ale to už je jiný příběh

Klein

21.4.2021 21:40
Klein

XXX.XXX.149.25

Wow, moc děkuji za všechny rady a tipy, pořídím jak jste mi poradil. Nejspíš se poohlédnu po nějakém terárku z bazaru, který bude mít 3D stěnu, popř. i žárovku.

Větrání stačí.. nějaké klasické, které už bude nejspíše na terárku? dírky.. či menší otvory?

Četl jsem, že je potřeba udržovat určitou vlhkost v terárku a při svlékání ji navýšit. Jak na to?

a co myslíte tím dnem? lignocel.. to myslíte jako podklad? Nebo ještě pod ty piliny přijde něco?

21.4.2021 22:14
Pandinus

XXX.XXX.127.59

Klein napsal(a):
Wow, moc děkuji za všechny rady a tipy, pořídím jak jste mi poradil. Nejspíš se poohlédnu po nějakém terárku z bazaru, který bude mít 3D stěnu, popř. i žárovku.

Větrání stačí.. nějaké klasické, které už bude nejspíše na terárku? dírky.. či menší otvory?

Četl jsem, že je potřeba udržovat určitou vlhkost v terárku a při svlékání ji navýšit. Jak na to?

a co myslíte tím dnem? lignocel.. to myslíte jako podklad? Nebo ještě pod ty piliny přijde něco?

Ideální je terárium s větracími plochami pod předními dvířky (případně alternativa z boku) a ve stropě. Problém je, že v krámech bývají k mání terária, která mají takto vlepené větračky po celé délce přední stěny. Pokud je člověk neupraví, větrá to až běda, uniká teplo a terárko nevytopíte ani stovkou. Takže jednoduchý návod - z obou stran ponechat plošky cca 5cm v délce větračky v celé její výši a zbytek zalepit průhlednou izolepou. Není to vůbec poznat, ničemu to neškodí, v budoucnu to lze odstranit ale především to splní krásně svůj účel. S tou vlhkostí to nepřehánět - obecně se myslí vzdušná vlhkost, ne vlhkost substrátu. Tzn. ano je možné kupříkladu ráno porosit stěnu terária a nechat v průběhu dne vypařit během vyhřívání terária (svítí se 12hodin denně, na noc vypnout a nechat teplotu spadnout na cca 22C), osobně to ale nijak nepřeháním a osobně hroznýše nevlhčím ani před svlekem. Zdravé zvíře se nemá problém napít a bez potíží se svlékne. Hadi mají k dispozici vodu, v místnosti je i tak vlhčeji kvůli rostlinám a dalším teráriím. Lignocel je substrát, resp. drť z kokosových skořápek. Je poměrně vhodná k chovu bezobratlých, achatin, já ho používám jako substrát do kladiště i na líhnutí, ale je nevhodné jako standartní podklad kvůli nabalování se na cokoliv vlhkého. Zvířata ho chtě nechtě příjímají i s potravou, větší zvířata si s tím dovedou již poradit, ale mláďata, malé druhy si jeho prostřednictvím zadělávají na trávicí problémy, zácpy a dost často úmrtí. Běžně jsou popisovány tyto případy u chameleonů, různých druhů ještěrů, ale jsou známé i z chovu hadů, želv atp. Drť sama o sobě obsahuje ještě zbytky vláken, větší počet je schopen tvořit v žaludku či střevech zátku. Osobně jsem tak oddělal několik rohatek. Problém je bohužel plíživý, zvíře na něm lze chovat poměrně dlouho, než zjistíte, že už není co řešit. Jinak jsem psal hobliny, ne piliny. Piliny jsou prašný bordel způsobující zrovna u hroznýšů zalepení sliznic (nozdry) a celkově dráždí zvířata (tak jako lidi). Hobliny lze koupit normálně v krámech pro zvířata (žádné jahodové ani jiné parfémované blbosti), dobrou zkušenost mám s hoblinami od Gimbornu (trucioli gimbi). Piliny tam sice člověk taky najde, ale vesměs to není problém přesypat venku a pomocí toho se jich zbavit.
Jinak dobrá rada - nekupovat žádná terária z druhé ruky. Neříkám že je to pravidlo, ale nemáte páru o tom, co tam bylo chováno a na co to skapalo. Dezinfekci nelze nikdy provést stoprocentně. Kupte nové, nebudete litovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2021 22:29

Používám hrubé smrkové hobliny, určené pro koně, a jsem spokojen, chovám na nich tedy jiné hady, abych byl naprosto přesný..

Klein

21.4.2021 22:56
Klein

XXX.XXX.149.25

Dobrá, děkuji za všechny rady.

To bazarové terárium je spíše otázka financí, protože jsem student a snažím se šetřit. Uvidím dle situace. Určitě budu volit zmiňované hobliny a dám si pozor na větrání.

21.4.2021 23:07

A proč padla volba na hroznýše? Mě přijde rozumné začít s menším hadem - korálovky, užovky.. ?

21.4.2021 23:38
Pandinus

XXX.XXX.127.59

Bez urážky - movitost soucasnych studentů a jejich finanční i další možnosti jsou naprosto jinde než když sem s teraristikou začínal já. Na zvířatech se šetřit nevyplácí a to ušetření na ubikacich, potravě či samotném zvířeti je pouze zdánlivé a po jistém čase vyvede z omylu.

Klein

21.4.2021 23:54
Klein

XXX.XXX.149.25

Hroznýš se mě osobně líbí a chtěl bych ho, také jak jsem se dočetl je to dobrá volba pro začátečníky, co se týče movitosti mě osobně, myslím, že budu příštích 7 let v tom stejném pokoji. Dám na Vaši radu a zkusím si pořídit nové, na potravě samozřejmě šetřit nebudu, je lepší kupovat živé myši/potkany, nebo zmražené? našel jsem nějaké na této stránce, https://bat-rodents.eu/mrazene-krmivo. Dobrá volba?

22.4.2021 08:35

Klein napsal(a):
Hroznýš se mě osobně líbí a chtěl bych ho, také jak jsem se dočetl je to dobrá volba pro začátečníky, co se týče movitosti mě osobně, myslím, že budu příštích 7 let v tom stejném pokoji. Dám na Vaši radu a zkusím si pořídit nové, na potravě samozřejmě šetřit nebudu, je lepší kupovat živé myši/potkany, nebo zmražené? našel jsem nějaké na této stránce, https://bat-rodents.eu/mrazene-krmivo. Dobrá volba?

Tou movitostí se myslely finance, předpokládám. Ne stejný pokoj (to je nemovitost).

22.4.2021 11:15
Pandinus

XXX.XXX.161.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tou movitostí se myslely finance, předpokládám. Ne stejný pokoj (to je nemovitost).

JJ, přesně tak

22.4.2021 11:23
Pandinus

XXX.XXX.161.10

Klein napsal(a):

Na tohle panují rozporuplné názory, samosebou že mít v mrazáku potravu, kterou jen vytáhnu, rozmrazím a je vyřešeno je pohodlné. Zkusil jsem si to rok a po nedobrých zkušenostech se vrátil ke krmení živým. Za sebe Tedy radím zásadně živé, případně čerstvě usmrcené (když už to musí být - přikrmoval jsem tak třeba březí samice, které už lovit nechtějí, aby neublížily plodům, ale mršinu si vezmou). On ne každý zdroj těch mražených je ok. Jiné to je chovat si hlodavce sám, kteří jdou po usmrcení rovnou po vychladnutí na mrazák, jiné je je kupovat přes někoho, kdy při přepravě mezi krámy nebo dodavateli "nanuky" opakovaně povolí, aby byly zase zamraženy. Je diskutabilní i udělat ze zvířete, které má používat svaly na lov resp. usmrcení kořisti, sběrače..

22.4.2021 13:48

Já i přes veškerá rizika až na vyjímky krmím živým, třeba korálovky si vezmou i mrtvé, ale někteří jiní chovanci ne a mě nezbývá než to respektovat..

Neregistrovaný uživatel

22.4.2021 16:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109

Krmit mrtvym je suoer staci vedet jak. Kdo s tim ma bkbe zkusebosti ma hady s vadama zazivani nebo je na to levej. Nechat behat mys hodinu po terarku hada nabirat si hubu substratu nebo rozstrelovat o steny tera mi neprijde super ani pro hada ani pro mys. Mit mrtvy v pinzete a zamavat s tim skoci po tom taky. Fakt se nekrmi mrtvym styl dam mu to na tacku pod cumak a pockam az spapa. Vetrani u boa ve spodku tera se mi tezce neosvedcilo. Citlivejsi jedinci furt prichcipani. Zarovky jsou u nich super alr netvori takovy teplotni rozdil. Jako folie tak jak je treba. Vyhrejou větší prostor a hure a hadovi se pak blbe hleda optimalni teplota. Vyhrevne panely, zarovky apod max do obrich tera kde to je zadouci jev ne do klasickych pod 150cm. Navic ne moc vysokych. Snadno se pak stava ze had je orepalenej a voala bakterialni onfekce ve spojitosti s pitchovinou tako je roseni boa a drzeni vlhkosti podle tabulek je na prusery zadelano.
Ze boa proc ne. Momentalne je mlade boa o dost levnejsi nez mlade jakykoli koralovky. Bavime li se o základu a ne ciste lokalite nebo mutacich.

22.4.2021 20:15
Pandinus

XXX.XXX.127.59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Krmit mrtvym je suoer staci vedet jak. Kdo s tim ma bkbe zkusebosti ma hady s vadama zazivani nebo je na to levej. Nechat behat mys hodinu po terarku hada nabirat si hubu substratu nebo rozstrelovat o steny tera mi neprijde super ani pro hada ani pro mys. Mit mrtvy v pinzete a zamavat s tim skoci po tom taky. Fakt se nekrmi mrtvym styl dam mu to na tacku pod cumak a pockam az spapa. Vetrani u boa ve spodku tera se mi tezce neosvedcilo. Citlivejsi jedinci furt prichcipani. Zarovky jsou u nich super alr netvori takovy teplotni rozdil. Jako folie tak jak je treba. Vyhrejou větší prostor a hure a hadovi se pak blbe hleda optimalni teplota. Vyhrevne panely, zarovky apod max do obrich tera kde to je zadouci jev ne do klasickych pod 150cm. Navic ne moc vysokych. Snadno se pak stava ze had je orepalenej a voala bakterialni onfekce ve spojitosti s pitchovinou tako je roseni boa a drzeni vlhkosti podle tabulek je na prusery zadelano.
Ze boa proc ne. Momentalne je mlade boa o dost levnejsi nez mlade jakykoli koralovky. Bavime li se o základu a ne ciste lokalite nebo mutacich.

Zvláštní, za svůj život jsem měl stovky hadů, stovky jsem jich odchoval, přesto nemůžu říct, že bych řešil při krmení živou kořistí potíže co popisujete. Ano, sem tam se zvíře netrefí, stejně jako v přírodě, ale dělat z toho pravidlo? On jako někdo v přírodě všechny ty hady krmí pinzetou?? Totéž to rozstřelování o sklo. Tohle se týká jednotlivých kusů, je to víceméně jejich charakterová vlastnost řezat do všeho, jak jen v místnosti zasmrdí hlodavec a někteří řežou i když nic necítí. Je mi líto, ale dát v pinzetě mrtvolu a tvrdit, že po chycení ji hroznýš, krajta nebo korálovka aktivně zpracovává je dost mimo mísu. Samozřejmě že takhle jsem krmil taky, ale ve finále je to bez rozdílu, protože pokud had není natvrdlej, nebo ze zvláštní školy, během chvíle kořist pouští a hledá hlavu (ti chytřejší, taky mám pár inteligentů, co žerou odzadu). Nevím nač bych při položení potkana nebo myši měl čekat, až to had spapá, když je tam s tou mršinou sám a musíte nakrmit dalších 90ks. Osobně v tom vidím jen tu úsporu času při péči a řekněme minimalizování nějakého rizika, že si vezme zvíře za špatný konec. Na druhou stranu hadi fungují jako regulátoři různých druhů zvířat, valná většina loví v přírodě nejen hlodavce, ale i pro ně nebezpečné větší savce. Je legrační, jak se schovává za údajné bezpečí hada to, že je pro mě pohodlné mít mrazák nacpaný žrádlem a nemít s tím žádnou práci, snížit si náklady atd. Zároveň chápu, že se díky tomuhle atypického krmení rozšiřují potenciální řady zájemců o chov, kteří se štítí a neunesou pohled na přirozenost ve vztahu kořist - predátor, aby zvířeti dali to, co potřebuje a kteří si najednou mohou dovolit mít doma jedinečné zvíře, lovce, při jehož krmení by se přitom pozvraceli. Přesně díky tomu jsem měl možnost setkat se se zbídačenými kusy všemožných druhů (guttky, korálovky, hroznýši, tmavky..), krmených mraženými holaty, myšmi a kusy kuřecího atd., bez ohledu na kondici, velikost, stav atp.
Takže za sebe radši budu levej jak píšete, ale budu krmit tak, jak je přirozené a co zvíře potřebuje. Až budu chtít krmit mršinama, pořídím si supy

Klein

22.4.2021 22:55
Klein

XXX.XXX.149.25

Dobrá, děkuji za názory a rady, mražená potrava by byla nejspíše člověku pohodlnější na "starosti", ale pokud je lepší živá, tak živá.

Neregistrovaný uživatel

23.4.2021 11:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.39

Pandinus napsal(a):
Zvláštní, za svůj život jsem měl stovky hadů, stovky jsem jich odchoval, přesto nemůžu říct, že bych řešil při krmení živou kořistí potíže co popisujete. Ano, sem tam se zvíře netrefí, stejně jako v přírodě, ale dělat z toho pravidlo? On jako někdo v přírodě všechny ty hady krmí pinzetou?? Totéž to rozstřelování o sklo. Tohle se týká jednotlivých kusů, je to víceméně jejich charakterová vlastnost řezat do všeho, jak jen v místnosti zasmrdí hlodavec a někteří řežou i když nic necítí. Je mi líto, ale dát v pinzetě mrtvolu a tvrdit, že po chycení ji hroznýš, krajta nebo korálovka aktivně zpracovává je dost mimo mísu. Samozřejmě že takhle jsem krmil taky, ale ve finále je to bez rozdílu, protože pokud had není natvrdlej, nebo ze zvláštní školy, během chvíle kořist pouští a hledá hlavu (ti chytřejší, taky mám pár inteligentů, co žerou odzadu). Nevím nač bych při položení potkana nebo myši měl čekat, až to had spapá, když je tam s tou mršinou sám a musíte nakrmit dalších 90ks. Osobně v tom vidím jen tu úsporu času při péči a řekněme minimalizování nějakého rizika, že si vezme zvíře za špatný konec. Na druhou stranu hadi fungují jako regulátoři různých druhů zvířat, valná většina loví v přírodě nejen hlodavce, ale i pro ně nebezpečné větší savce. Je legrační, jak se schovává za údajné bezpečí hada to, že je pro mě pohodlné mít mrazák nacpaný žrádlem a nemít s tím žádnou práci, snížit si náklady atd. Zároveň chápu, že se díky tomuhle atypického krmení rozšiřují potenciální řady zájemců o chov, kteří se štítí a neunesou pohled na přirozenost ve vztahu kořist - predátor, aby zvířeti dali to, co potřebuje a kteří si najednou mohou dovolit mít doma jedinečné zvíře, lovce, při jehož krmení by se přitom pozvraceli. Přesně díky tomu jsem měl možnost setkat se se zbídačenými kusy všemožných druhů (guttky, korálovky, hroznýši, tmavky..), krmených mraženými holaty, myšmi a kusy kuřecího atd., bez ohledu na kondici, velikost, stav atp.
Takže za sebe radši budu levej jak píšete, ale budu krmit tak, jak je přirozené a co zvíře potřebuje. Až budu chtít krmit mršinama, pořídím si supy

Ono ldyby vam malej potkan prokous hadovi za dvacet litru hlavu protoze po nem skočil hned po vhozeni do tera a ne nebyla ani vterina na to hadovi pomoct mozna byste mluvil jinak. A nakrmit 200 hadů zivym je pr del na x hodin. Hodim zivyhonpotkana do tera sou tam hobliny. Na fakt ne vzdy chyti potkana na prvni dobrou. Jak ne naberou si nadherne hubu substratu. Jestli trefej potkana hned pri vhozeni je to uplne stejny jako kdyz ho tam vstrcim krtvyho z pinzety skocej po nem zakousnou omotaj a pak žerou. Jakej je v tom pro hada rozdil? Jo hady chovam par let pravda. Rukama mi jich ale prosly stovky mnoha druhu. Zazila sem si toho s nima dost vcetne par pripadu se kterejma se nesetkali ani lidi co to delaj 40 let a dyl. Takze to ze se vam prusery atd vyhejbaj a neco jste nezazil budte rad. Ale prosim netvrdte ze se to nedeje. Krmeni mrtvym je mensi stres pro hlodavce pri smrti. Mensi nerv a nebezpeci zraneni pri lovu pro hada a ano pro me rychlejsi prace. Vono prijit vo hada kterejch je jak nakadino nemrzi tolik jako kdyz vam potkan sejme hada za 5tisic ecek. Jako taky krmim mrtvym. Jednou měsíčně. Zbytek casu mraženým. A dodavatele mam par km od baraku takze fakt to neni pro my pohodli nacpat mrazak. Naopak s rozmrazovanim je vetsi sra ni nez s zivym ale po zkusenostech co mam preferuji mrazenky. V přírodě je kazdymu jedno jestli had zdechne nebo ne. Taky se nedozivaj echt veku ze. Vetsina mladejch ani dospelosti. Coz asi neni cilem chovu doma. Jeatli vam je jedno kdy vasi hadi zdechnou a na co. Vase vec. Ja je mam rada.

23.4.2021 12:17
Pandinus

XXX.XXX.161.10

Ono ldyby vam malej potkan prokous hadovi za dvacet litru hlavu protoze po nem skočil hned po vhozeni do tera a ne nebyla ani vterina na to hadovi pomoct mozna byste mluvil jinak. A nakrmit 200 hadů zivym je pr del na x hodin. Hodim zivyhonpotkana do tera sou tam hobliny. Na fakt ne vzdy chyti potkana na prvni dobrou. Jak ne naberou si nadherne hubu substratu. Jestli trefej potkana hned pri vhozeni je to uplne stejny jako kdyz ho tam vstrcim krtvyho z pinzety skocej po nem zakousnou omotaj a pak žerou. Jakej je v tom pro hada rozdil? Jo hady chovam par let pravda. Rukama mi jich ale prosly stovky mnoha druhu. Zazila sem si toho s nima dost vcetne par pripadu se kterejma se nesetkali ani lidi co to delaj 40 let a dyl. Takze to ze se vam prusery atd vyhejbaj a neco jste nezazil budte rad. Ale prosim netvrdte ze se to nedeje. Krmeni mrtvym je mensi stres pro hlodavce pri smrti. Mensi nerv a nebezpeci zraneni pri lovu pro hada a ano pro me rychlejsi prace. Vono prijit vo hada kterejch je jak nakadino nemrzi tolik jako kdyz vam potkan sejme hada za 5tisic ecek. Jako taky krmim mrtvym. Jednou měsíčně. Zbytek casu mraženým. A dodavatele mam par km od baraku takze fakt to neni pro my pohodli nacpat mrazak. Naopak s rozmrazovanim je vetsi sra ni nez s zivym ale po zkusenostech co mam preferuji mrazenky. V přírodě je kazdymu jedno jestli had zdechne nebo ne. Taky se nedozivaj echt veku ze. Vetsina mladejch ani dospelosti. Coz asi neni cilem chovu doma. Jeatli vam je jedno kdy vasi hadi zdechnou a na co. Vase vec. Ja je mam rada.

No jasně, že to je na x- hodin, ale díky tomu mám přehled, které zvíře jak funguje, co se do chovu hodí a co zavání nějakými problémy. Kousnutí drahé mutace do palice mám taky za sebou, včetně přerušení očních nervů a dotyčný had stál v té době víc jak 20táců . Na druhou stranu to byla výjimka a za celé ty roky si ostatní zvířata se vším poradila. Kousanci do těla jsou naprosto běžná věc, hadi jsou na to stavění a pokud se někde vyvrbí problém, že to třeba oteče, jednoduše to stačí přetřít framykoinem a do dvou dnů není o čem debatit. Nevím proč vždy obracíte věty, které lidé píší. Nepsal jsem že se to neděje, ale prominte...tak má had plnou držku hoblin a co?? Bud si to vyháže, nebo ho vezmete pod vodovod a vypláchnete. Manipulace s chovancem je běžná věc, člověk to musí umět. Tečka. Za ty roky sem takový problém pozoroval napříč druhy třeba 10x. To už musí být hodně velký zmetek, aby lovil takhle blbě. A stres pro hlodavce je menší? to jste měřila čím? Valná většina kořisti ani neví, že v tom teráriu nějaký had je. Daleko větší stres je pro něj neznámé prostředí. Příroda to takhle zařídila, ti hlodavci se na krmení cíleně chovají, jinak by ani na světě nebyli. Tohle už mi připadá fakt jak jen okecat, proč to tak dělat. S rozmrazováním sem problém neměl - než jdu do práce vytáhnu, odpolko je krásně připraveno a jen pokládat na dno terária. Taky jsem chtěl jít tou cestou. Pokud vím tak v přírodě se hadi dožívají solidního věku, zejména co se velkých druhů týká. Dokonce ani není pravda, že by tam byli nějak v nevýhodě mutace (řada druhů například v amelano formách se ostatně pochytala jako starší, některé v adultu), jak rádi tlumočí jejich odpůrci, ale to se týká i jiných druhů zvířat. Já mám svá zvířata rád, protože je nemám na prachy. Proto mi netrápí trávit u nich víc času, vědět o nich víc díky pozorování. Taky to nemám napchaný po boxech vyjma mláďat. Jak jsem psal výše, je to můj názor. Mějte si jiný, je to vaše věc a chápu, že k tomu máte svoje důvody.

Neregistrovaný uživatel

23.4.2021 13:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.39

Pandinus napsal(a):
No jasně, že to je na x- hodin, ale díky tomu mám přehled, které zvíře jak funguje, co se do chovu hodí a co zavání nějakými problémy. Kousnutí drahé mutace do palice mám taky za sebou, včetně přerušení očních nervů a dotyčný had stál v té době víc jak 20táců . Na druhou stranu to byla výjimka a za celé ty roky si ostatní zvířata se vším poradila. Kousanci do těla jsou naprosto běžná věc, hadi jsou na to stavění a pokud se někde vyvrbí problém, že to třeba oteče, jednoduše to stačí přetřít framykoinem a do dvou dnů není o čem debatit. Nevím proč vždy obracíte věty, které lidé píší. Nepsal jsem že se to neděje, ale prominte...tak má had plnou držku hoblin a co?? Bud si to vyháže, nebo ho vezmete pod vodovod a vypláchnete. Manipulace s chovancem je běžná věc, člověk to musí umět. Tečka. Za ty roky sem takový problém pozoroval napříč druhy třeba 10x. To už musí být hodně velký zmetek, aby lovil takhle blbě. A stres pro hlodavce je menší? to jste měřila čím? Valná většina kořisti ani neví, že v tom teráriu nějaký had je. Daleko větší stres je pro něj neznámé prostředí. Příroda to takhle zařídila, ti hlodavci se na krmení cíleně chovají, jinak by ani na světě nebyli. Tohle už mi připadá fakt jak jen okecat, proč to tak dělat. S rozmrazováním sem problém neměl - než jdu do práce vytáhnu, odpolko je krásně připraveno a jen pokládat na dno terária. Taky jsem chtěl jít tou cestou. Pokud vím tak v přírodě se hadi dožívají solidního věku, zejména co se velkých druhů týká. Dokonce ani není pravda, že by tam byli nějak v nevýhodě mutace (řada druhů například v amelano formách se ostatně pochytala jako starší, některé v adultu), jak rádi tlumočí jejich odpůrci, ale to se týká i jiných druhů zvířat. Já mám svá zvířata rád, protože je nemám na prachy. Proto mi netrápí trávit u nich víc času, vědět o nich víc díky pozorování. Taky to nemám napchaný po boxech vyjma mláďat. Jak jsem psal výše, je to můj názor. Mějte si jiný, je to vaše věc a chápu, že k tomu máte svoje důvody.

Ve vetsine veci bych s vami i souhladila ale tvrdit ze mražená je horsi neni uplne dobre tvrzeni stejne jako cjov v racku fuj a další. Treba u chronicky blicich mimin nic jineho jak mrazenky nejde... Protoze to neudrzely. A td atd.

23.4.2021 15:53
Pandinus

XXX.XXX.161.10

Ve vetsine veci bych s vami i souhladila ale tvrdit ze mražená je horsi neni uplne dobre tvrzeni stejne jako cjov v racku fuj a další. Treba u chronicky blicich mimin nic jineho jak mrazenky nejde... Protoze to neudrzely. A td atd.

Já racky neodsuzuji, to vůbec. Já prostě zvíře vidět chci a potřebuji, proto třeba terária na korálovky jsem si nechával svého času dělat nízká a oproti rackům jsou prostě skleněná, těžká a jsou tam bodovky. Je to holt drahá verze, neekonomická. Na mražených jsem si zkazil celou sezonu a jak jsem psal je jiné koupit něco u někoho za humny, kdo to doma usmrtil a rovnou vrznul na mrazák + cestou mi to nerozmrzne a jiné koupit to už od někoho, kdo to překoupil dvakrát a komu to párkrát rozmrzlo. Měl jsem zničehonic problémy s plodností, samice dávaly slimáky, samci jakoby byli neplodní. Když se vůbec povedlo mládě, tak bylo enormně malé, měla podkus a pod. Koumal sem co se děje, všechno byly proven zvířata a hlavně nešlo o tři kusy. Vrátil sem se ke krmení živým a světe div se.
Jinak i při krmení, startu do života jen třeba u obyč guttat nebo korálovek je naprosto jiná chuť brát živé a mrtvoly. Zvracející mláďata běžných druhů se potýkají s vnitřními problémy (např. ameby) a nemělo to u mě co dělat s tím, jestli žerou živé nebo nanuky. Kolikrát mi taková mláďata zdechla i po nacpání rozmraženými holaty.
U importů jsem se s tím setkával běžně, jelikož prostě z přírody obecně nedají velkou kořist, tučnou jako jsou běžně zkrmovaní hlodavci o srsti nemluvě

BoaSK

25.4.2021 21:58
BoaSK

XXX.XXX.254.87

Staci ti aj metrove, ved su formy s dlzkou 1.20-1.50m...

BoaSK

25.4.2021 22:14
BoaSK

XXX.XXX.254.87

Ale viete dufam co sa mrazom v cicavcoch nici a co treba pridávať potom do potravy..Ináč niektori si takto aj oddrbali chovne, prosperujuce jedince. Hold, cerstve krmenie vzdy bude jednotkou.

3.12.2021 11:54
vkohrobec

XXX.XXX.227.174

Spolehlivý dodavatel po Praze – mražených myší a potkanů je například www.amaus.cz

Přidejte reakci

Přidat smajlík