R-K.

XXX.XXX.163.250
Dobrý den,
je v pořádku, když u dospělého samce Testudo hermanni v teráriu dlouhodobě nenacházím pevný trus?
Želva žere a vypadá v pohodě.
Děkuji.
R-K.

XXX.XXX.163.250
Děkuji za zprávu. Trvá to dlouho, asi již několik let. Mimo terarium nyní nechodí, ani při koupání pevný trus nevytváří. Musí tedy tvořit řídký trus, který se vstřebá do substrátu a nedá se snadno odstraňovat. Takový trus jsem pozoroval.
R-K.

XXX.XXX.163.250
Díky za ochotu, přes zimu je v terárku 130 X 48 cm, v pokojové teplotě, substrát písek+kokosové vlákno, s výhřevnou i UVB žárovkou. Přes léto byl střídavě přes den ve venkovním výběhu na trávě a na noc často uvnitř (v terku), a i tehdy měl řídký trus. Pravda přilepšujeme hroznem, jabkem, jahodou apod., ale základ je salát, čínské zelí, v létě pampelišky a jiný byliny + přístup k trávě. Nejsem si proto jist, zda to může být podmínkami chovu a stravou. Kloaka není zduřelá či podrážděná. Fota želvy přikládám.
fotka 1/ takto vypadá normální trus dospělé želvy v jarním období při plné, neomezené pastvě čerstvou šťavnatou potravou. Dobře vidíte zbytky nestrávených částí rostlin. Želva se s dokonalým trávením příliš nezdržuje, vybírá jen to nejlepší a zbytku se urychleně zbavuje.
fotka 2/ takto to vypadá v plném létě. Je to sice méně dospělý trus, nicméně pro demonstraci stačí. Vidíte jak želva hospodaří s vodou, trus je suchý tuhý a daleko dokonaleji strávené rostliny.
No a když už se patláme ve výkalech ukážeme si také moč.
foto 3/ obvykle v létě
foto 4/ vše dohromady
foto 5/ průměr, tj. kdykoliv
foto 6/ i takto může moč vypadat
mimochodem, ta voda kterou se želvy obvykle mstí při nešetrné manipulaci, moč není.
Jinak ten salát jako základ je opravdu na pováženou. Ovoce atd. na přilepšenou a občas ok, jen rozhodně nepřehánět. O hibernaci není řeč, takže se zmiňovat nebudu ale je to škoda.
Možná by neškodilo ten výtvor vašeho samce vyfotit ať víme o čem se bavíme. Rozbor trusu by asi nebyl od věci. Želva není odchovaná v zajetí, takže si klidně mohla něco přinést sebou a zbytečně ji to trápí. Já bych ji preventivně alespoň umožnil přístup ke kousku ohořelého, zuhelnatělého dřeva z táboráku, nelze-li, tak obyč. živočišné uhlí. Legraci si nedělám kdyby vám to připadalo nějak ujeté.
R-K.

XXX.XXX.163.250
Děkuju za rady a fotky. Ohořelé zuhelnatělé dřevo jsem přidal a poslední dny vynechávám salát, který je na pováženou. Zdá se, že se konzistence zpevnila, jak naznačuje trus, který se mi dnes podařilo fotkami zachytit. Budu to dále sledovat. Na rozbor trusu se též chystám. Díky
No mě to připadá jako trus želvy bezprostředně po razantní léčbě antibiotiky. Pokud bych nečetl a tudíž neznal historii problému vaší želvy tak bych si na svém závěru i trval a pomoc by byla možná trochu netradiční ale efektivní a rychlá. Takto ovšem nevím. Rozhodně bych doporučil urychleně udělat rozbor ať je jasno. Želva v podstatě netráví, jen se jí prožene potrava zažívacím traktem bez žádoucího efektu a hotovo.
Než se situace vylepší, doporučuji vynechat veškerá přilepšení i cokoliv kupovaného, včetně č. zelí a salátu ať už vypadá sebekrásněji. Krmte pouze pampelišky, jitrocel, omezeně jetel atd.
Moc rád bych se dozvěděl jak dopadne rozbor, díky.
Ještě dodám, pokud to pro svou želvu uděláte, mám na mysli ten samosběr, tak nezapomeňte že vždy je lepší pampeliška trochu oschlá než trochu zapařená. Takže žádné zásoby do igelitky. To však jistě víte, jen pro úplnost.
R-K.

XXX.XXX.163.250
Konečně jsme realizovali rozbor trusu. Má tam roupy Tachygonetria spp., údajně v symbiontické míře. Patologičtí paraziti nezjištěni