Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dáša7

2.6.2021 01:22
Dáša7

XXX.XXX.168.157

Dobrý den.
Prosím o radu. V našem jezírku jsem na jaře objevila dva velké shluky žabích vajíček, pravděpodobně skokanů. Protože jsem doplňovala vodu a obsazovala jezírko rybami, tak jsem musela vajíčka přestěhovat do velké plastové nádoby, protože by tlakem vody a rybami došlo k jejich poškození. Vylíhlo se asi cca 1000 pulců, které krmím krmivem od Sery pro ryby a obojživelníky: růstové krmivo. Protože je nádoba hluboká, i jezírko hluboké (je z bývalého bazénu 10 kubíků), tak vytvořím jezírko ještě jedno malé. O co mi jde? Malé žabky neumí plavat, takže jim musím nějak zabránit v tom, aby spadly do toho bazénu. Udělám jim tedy zábranu proti spadnutí do velkého jezírka než povyrostou a budou lepšími plavci. Jenže, když je omezím na pohybu, tak nebudou mít dostatek přirozené potravy. Mám je dokrmovat? A čím? A za jak dlouho budu moct zábranu odstranit? V tom předělaném jezírku-bazénu mám plovoucí ostrůvky na kterém se dost často vyhřívají žáby, ale na tolik žab je to malý prostor. Tak jsem si říkala, že bych je poponesla na jiná vhodná místa v okolí. Je to ale vhodné? Já se moc v diverzitě nevyznám a nechci něco pokazit - abych na těch místech nenarušila ekologickou rovnováhu. Nevím si s tím rady. Prosím o slušné rady. Předem děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.6.2021 09:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli nejsou stěny jezírka úplně kolmé a hladké, žabky vylezou, dají i docela strmé sklony.

Malé žabky umí plavat, ale pravda nevydrží to věčně. U vás je ale asi ryby zobnou dřív než se stihnou utopit (záleží co je to za ryby a jak jsou velké).

Kdyby tam ty ryby nebyly, mohlo by stačit nainstalovat nějaké prkno jako rampu, po které vylezou. Tím pomůžete všemu živému co do jezírka spadne, nemusí to být jen skokan, ani utopení ptáci, veverky nebo ježci nepotěší. Nouzové řešení může být nějaký plováček (třeba kus dřeva) na hladině, na který si zvířata vylezou, když to budete chodit kontrolovat a zachraňovat. Žabkám stejně dobře poslouží třeba i lekníny.

2.6.2021 13:30
sharingan

XXX.XXX.186.2

Kolem a těsně po přeměně z pulce v žabku stejně tuším nějakou dobu nežerou, takže pidižabky nepřikrmovat, a prostě nechat je volně odcestovat z vody do okolí. Můžete pidižabky i roznést kolem na vhodná vlhčí podmáčená místa (kolem malých lesních potoků, mokřádky, atp), ekologickou rovnováhu nijak nenarušíte. Půjde opravdu nejspíše o skokana hnědého, nejběžnějšího z "hnědých" skokanů. Ropuchy snášejí vajíčka do šňůrek, a na rosničky, blatnice, zelené skokany je ještě krapet brzy na pulce. Kromě dospělých jedinců hnědých skodanů (a i ti tak jen na pár týdnů brzy zjara) se tito hlubší vodě zásadně vyhýbají a žijí spíše na vlhčích a přistíněných místech, podobně jako ropuchy (a na rozdíl od zelených skokanů - to budou nejspíše ti, které teď můžete vidět se v jezírku vyhřívat na ostrůvcích).

Po přeměně v malou žabku cíleně hlubší vodu nevyhledávají, takže by se většina měla tomu velkému jezírku sama vyhnout (pokud jde opravdu o hnědé skokany). Do vody cíleně půjdou až na jaře, až jim bude pár let. Samozjřejmě, z půlců se toho dožije jen nízké spíše promile, než procento zvířat.

Jen nyní zajistit, aby metamorfované pidižabky mohly v pořádku vyhopsat po přeměně z té menší nádoby, např. pomocí těch ramp z prken či tak.

Dáša7

2.6.2021 19:30
Dáša7

XXX.XXX.168.157

Děkuji za skvělé rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík