JanaJanaRoz

XXX.XXX.168.172
Uživatel s deaktivovaným účtem

už zdechlého.
JanaJanaRoz

XXX.XXX.168.172
To nevim, je to mozne, ... ( bohuzel byl uprostred silnice )
Ale ja se ptala co je to za hada.

Když nám vyfotíte jenom břicho, nepůjde to určit nijak snadno...
Tarzan23

XXX.XXX.228.41
Sázím na užovku hladkou. Nebojte zmije to nebude z mé zkušenosti zmije nedělá mrtvou a i kdyby dělala tak tahle vypadá že už to má za sebou. Ale prosím vás kdyby jste někdy narazili na hada (i na zmiji) tak se ji snažte nějakým klackem OPATRNĚ zastrašit pryč ze silnice a překonejte svůj strach (pokud se bojíte hadů) protože to může zachránit život chráněných druhů hadů. V naší republice jsou i tací kteří ze strachu ze zmije vytáhnou i sekačku a je po ní. Většinou kousnutí zmije nebývá smrtelné a proto je zbytečné hada zabíjet. (ano i tady na ifauna jsem zažila dotazy na to jestli bylo správné hada zabíjet ze strachu že uštkne. (sorry trochu jsem se rozjela) Každopádně ať už to bude užovka hladká, podplamatá či stromová žádná z nich není jedovatá jako ostatní hadi v Čr kromě zmije ;) hezký večer všem

Řekla bych že samec zmije obecné (jestli jde o našeho hada).
Užovky mívají břicho buď světlé (např. u. stromová) nebo skvrnité (u. obojková), už. hladká hnědé.
Zdá se mi že vidím i nedělený anální štítek (to je ta poslední šupina než začnou dvě řady šupin - ocasní část) - u zmije má být nedělený, u užovek dělený. Tady mi přijde celistvý.
No a zmijí samice by měla mít světlejší spodek hlavy. Takže samec :).
Ale nejsem na hady až takový odborník, tak to berte s rezervou :). Třeba mě tu ještě někdo srovná.
Odkud ta fotka je? Místo, okolní prostředí?