Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2021 19:47
Fortuna15

XXX.XXX.241.206

Dobrý večer,

co jsem to prosím našla na zahradě za želvy? Jedná se o želvy zelenavé? Odhadne někdo pohlaví a stáří? Vypadají zdravě/ mají v pořádku krunýře? Pochutnávaly si na jetelu a listech pampelišek. 😊Moc se v želvách nevyznám.

Děkuji všem za odpovědi.

12.7.2021 20:08
Jiří5

XXX.XXX.230.70

Dobrý den, ano našla jste želvy zelenavé, Testudo hermanni boettgeri. Menší bude mládě z minulého roku tj. je jí cca 12-13 měsíců. Ta větší bude tak dvou až max. tříletá. Krunýře mají v normě, nepravidelnost štítků bývá způsobena ne vždy optimální teplotou při inkubaci. Na funkci to vliv nemá. (lépe, nikdy jsem si ničeho nevšiml).

12.7.2021 20:09
Jiří5

XXX.XXX.230.70

Dobrý den, ano našla jste želvy zelenavé, Testudo hermanni boettgeri. Menší bude mládě z minulého roku tj. je jí cca 12-13 měsíců. Ta větší bude tak dvou až max. tříletá. Krunýře mají v normě, nepravidelnost štítků bývá způsobena ne vždy optimální teplotou při inkubaci. Na funkci to vliv nemá. (lépe, nikdy jsem si ničeho nevšiml).

12.7.2021 20:11
Jiří5

XXX.XXX.230.70

Jo a ta větší vypadá pravděpodobně na samečka, ta malá má ještě čas.

16.7.2021 09:35
Fortuna15

XXX.XXX.241.206

Jiří5 napsal(a):
Jo a ta větší vypadá pravděpodobně na samečka, ta malá má ještě čas.

Dobrý den, mockrát Vám děkuji. Čipy nemají, zatím jsou na zahradě ve výběhu, dávám jim pampeliškové listy, mají sepiovou kost, občas dostanou okurku nebo jablko. Pokud by se nikdo nepřihlásil, poradíte mi, prosím, co se zimováním? Zvládly by to? Venku jsou celkem aktivní, žerou normálně. Malá má 27g, velká 175g.

16.7.2021 17:59
Jiří5

XXX.XXX.230.0

Nemáte zač. Se zimovaním (hibernací) je to asi takto. Pokud přijmete fakt že hibernace je pro divoce žijící populace euroasijských želv významný selekční tlak, tak je toto období nedílnou a zcela přirozenou součástí jejich života. Tří až čtyřměsíční období, z našeho pohledu "nepříznivých podmínek" dokáže zvládnout i toho roční zdravé mládě. Ovšem jak už to tak v přírodě bývá tak život méně zdatného jedince nemá z pohledu evoluce žádný význam, takže jedinci s hendikepem, zpravidla končí. Smutným faktem je, že na úhynech želv v zajetí se ve vysokém % paradoxně podepisuje přehnaná péče a starostlivost chovatelů. Někdy člověk čte takové postupy při přípravě na hibernaci, že mívám pocit zda nejde náhodou o manuál k likvidaci. Takže, pokud vydržíte aby se želvy ve venkovním výběhu připravily na zimu samy, tak máte reálnou šanci mít napřesrok zdravá, odpočinutá, aktivní a krásně rostoucí mláďata. Pokud nevydržíte tak možná přežijí možná ne. Momentálně se nedostanu na fotky abych názorně předvedl co je normální. Takže až příště kdyby jste měla zájem.

Tarzan24

16.7.2021 18:03
Tarzan24

XXX.XXX.5.65

Hele řeknu to takhle - lepší nezimovat vůbec než zimovat špatně - pokud si nejste jistí, raději to nedělejte nebo se poraďte s veterinářem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2021 18:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tarzan24 napsal(a):
Hele řeknu to takhle - lepší nezimovat vůbec než zimovat špatně - pokud si nejste jistí, raději to nedělejte nebo se poraďte s veterinářem.

Nedávno jste si nechávala radit s elementární péčí o hadí snůšku a už radíte se zimováním želv a odvoláváte se na veterináře, který povětšinou o plazech celkem nic neví?

16.7.2021 19:28
Jiří5

XXX.XXX.230.0

Pro koho je nezimovat lepší? Pro želvu tedy zcela určitě ne. Bohužel však musím souhlasit s tím, že raději vůbec než blbě. Na druhou stranu, pokud je to blbě tak nejde o zimování ale o cosi co se zimování má podobat, což se nepodobá. Myslím, že pokud chce člověk želvy kvalitně chovat, musí jim umožnit kvalitní život a to prostě bez hibernace, nehledě na rizika, prostě nejde. Pro informaci, obvyklý úhyn u zcela malých (tohoročních mláďat) je cca 1 až 2 kusy z tisíce. Samozřejmě záleží jak u koho, u mě to tak platí.

16.7.2021 22:18
Fortuna15

XXX.XXX.241.206

Jiří5 napsal(a):
Nemáte zač. Se zimovaním (hibernací) je to asi takto. Pokud přijmete fakt že hibernace je pro divoce žijící populace euroasijských želv významný selekční tlak, tak je toto období nedílnou a zcela přirozenou součástí jejich života. Tří až čtyřměsíční období, z našeho pohledu "nepříznivých podmínek" dokáže zvládnout i toho roční zdravé mládě. Ovšem jak už to tak v přírodě bývá tak život méně zdatného jedince nemá z pohledu evoluce žádný význam, takže jedinci s hendikepem, zpravidla končí. Smutným faktem je, že na úhynech želv v zajetí se ve vysokém % paradoxně podepisuje přehnaná péče a starostlivost chovatelů. Někdy člověk čte takové postupy při přípravě na hibernaci, že mívám pocit zda nejde náhodou o manuál k likvidaci. Takže, pokud vydržíte aby se želvy ve venkovním výběhu připravily na zimu samy, tak máte reálnou šanci mít napřesrok zdravá, odpočinutá, aktivní a krásně rostoucí mláďata. Pokud nevydržíte tak možná přežijí možná ne. Momentálně se nedostanu na fotky abych názorně předvedl co je normální. Takže až příště kdyby jste měla zájem.

Ano, určitě bych byla ráda, aby zimovaly, jelikož jak říkáte, je to pro ně přirozené. Nyní jsou stále ve venkovním výběhu, na noc si samy zalezou, kam potřebují. Doufám tedy, že se samy na hibernaci připraví, nevím totiž jak to měly doposud. Přemýšlela jsem o zateplené venkovní boudě, jaký máte prosím názor? Za fotografie budu moc vděčná.

16.7.2021 22:26
Pandinus

XXX.XXX.127.59

Tarzan24 napsal(a):

To je jako poradit lidem radši nedýchat vůbec než špatně, když správné dýchání ovládá relativně málo z nás. Je evidentní, že nemáte šajn o tom, co pro Testuda ( a hibernující plazy obecně) hibernace znamená. Není to nutné zlo, naopak. Zkuste si hodinu nedýchat...

Tarzan24

17.7.2021 11:20
Tarzan24

XXX.XXX.254.14

Líhnutí se zimováním nemá nic společného prostě jenom vím že maminčina kamarádka měla nemocnou želvu, nezimovala ji a ona přežila kdyby zimovala nepřežila by. Prostě si zkuste na YouTube najít nějakého českého chovatele plazů a zeptejte se! Já se teď nějakou dobu připravuji na to že budu chtít chovat hady ale nějak mi to zvířata nepřejí. Ptám se tedy zkušeného chovatele - Jakub Hanák - doporučuji zeptat se jeho. Konec.

17.7.2021 12:30
Jiří5

XXX.XXX.230.0

Tarzan24 napsal(a):
Líhnutí se zimováním nemá nic společného prostě jenom vím že maminčina kamarádka měla nemocnou želvu, nezimovala ji a ona přežila kdyby zimovala nepřežila by. Prostě si zkuste na YouTube najít nějakého českého chovatele plazů a zeptejte se! Já se teď nějakou dobu připravuji na to že budu chtít chovat hady ale nějak mi to zvířata nepřejí. Ptám se tedy zkušeného chovatele - Jakub Hanák - doporučuji zeptat se jeho. Konec.

Ano se samotným líhnutím nemá zimovaní nic společného, ovšem s rozmnožováním zcela určitě ano. Pro zajímavost jsem se snažil najít si to video, nepovedlo se, jen pardalisky, hadi atd. Pana Hanáka sice neznám ale pokud je chovatel, řekne vám to samé nebo něco hodně podobného co já a nejen já ale všichni zkušenější chovatelé. Příklad nezimované nemocné želvy jako potvrzení o vaší pravdě nemá alespoň pro mne žádnou logiku. Je mě líto Tarzane ale z mého pohledu svým příspěvkem spíš škodíte než pomáháte. Tak ať se daří a rychle načerpejte nějaké ty zkušenosti, pokud možno z vlastní praxe.

Tarzan24

17.7.2021 13:36
Tarzan24

XXX.XXX.254.14

Vlastní zkušenosti bohužel mám a proto jsem se snažila alespoň trochu pomoct. Mám ráda terarijní zvířata a to co jsem píšu jsou rady od zkušených chovatelů. Snažím se radit s tím co opravdu vím že je pravda. Ovšem můj problém je v tom že to někdy napíšu tak že to lidi nepochopí a nebo zapomenu něco dodat. Jenže limit je jedna zpráva za hodinu alespoň u mě když nejsem přihlášena. Ale i tak moc děkuji za reakci. Hezký den

17.7.2021 15:10
Jiří5

XXX.XXX.230.0

Tarzan 24. Dobře, beru to tak že jsem špatně pochopil. Přesto si neodpustím malé doporučení. Zvedněte laťku v posuzování kdo je zkušený chovatel. Ono vlastnictvím, byť dlouhodobým, jednoho či dvou chovanců se mnoho kvalitních informací získat prostě nedá ať děláte co děláte. Chybí srovnání. Také přeji hezký den.

17.7.2021 16:29
Pandinus

XXX.XXX.127.59

Tarzan24 napsal(a):

Jestliže je nějaký druh formován přírodními podmínkami k tomu, aby zimoval, nejde smést mávnutím ruky, že to není třeba. U desítek druhů prokazatelně podporuje imunitu, naprosto jiný přístup k příjmu potravy, odpočinutí organismu, zklidnění metabolismu a bůhví jakým všem pochodům uvnitř jejich těla. Mnoho druhů je bez zimování jako "bez života", ve žrádle se nípou, samice i samci mají rozhozený biorytmus (zkuste si brát na střídačku antikoncepci a po pár měsících ji zase vysazovat a tak furt dokola), obě pohlaví vykazují sníženou fertilitu atp. Proto jsem vám psal, ať si zkusíte hodinu nedýchat! To, že vy si od stolu řeknete, že jí prostě zimovat nebudu se sice na zvířeti neprojeví hned, ale nakonec to přijde. Úvaha o tom, že někomu málem odešla želvička, páč byla nemocná a kdyby šla do zimování - probůh přemýšlela jste vůbec nad tím, co psal Jiří, já a další? Jasně, že by uhynula. Jestliže je zvíře v přírodě nemocné, neduživé, je defektní, tak hibernace je jedna z forem, jak ji příroda vyřadí (pokud ji dřív nezastihne predační forma redukce). Nemůžete aplikovat na případu zvířete, které nějakým způsobem utrpělo (navíc zpravidla vlivem péče chovatele) tuhle myšlenku paušálně na zdravá zvířata, která zimovat potřebují a musí. A není to kvůli množení. Testuda fungují tisíce let na principu aktivní období jaro - léto - podzim a pak neaktivní jakým je kolikrát už podzim (hermannky se mi zakopávají kolikrát už na přelomu srpna a září) a zima. A to pro některé druhy nebo populace některých druhů platí dokonce letní útlum (aestivace).
Hlavně nikoho neposílejte na rady k veterinářům! Těch, co tu plazům rozumí je jak šafránu

Tarzan24

18.7.2021 18:17
Tarzan24

XXX.XXX.189.74

Nemůžu jen kvůli tomu že je želvička nemocná ji hned poslat na smrt. Když už je přece chována v zajetí tak jsme přece za ní zodpovědní. Ten kdo nechová želvy jen pro mláďata a pro prachy to asi napíše jakože "když mi z toho vrhu dvě tři chcípnou na zimování tak to přece nevadí". Ale souhlasím s váma s tím veterinářem já si to neuvědomila. Známý veterinář měl možná zkušenosti s plazy a tak nemám moc zkušeností. Můžete mi když už jsme u toho poradit s tím kam mám teda zajít s nemocným? Děkuji

18.7.2021 19:00
Pandinus

XXX.XXX.127.59

Tarzan24 napsal(a):
Nemůžu jen kvůli tomu že je želvička nemocná ji hned poslat na smrt. Když už je přece chována v zajetí tak jsme přece za ní zodpovědní. Ten kdo nechová želvy jen pro mláďata a pro prachy to asi napíše jakože "když mi z toho vrhu dvě tři chcípnou na zimování tak to přece nevadí". Ale souhlasím s váma s tím veterinářem já si to neuvědomila. Známý veterinář měl možná zkušenosti s plazy a tak nemám moc zkušeností. Můžete mi když už jsme u toho poradit s tím kam mám teda zajít s nemocným? Děkuji

Psal někdo z diskutujících, že jí měla dát zimovat??? Tahat do toho peníze?
Chovatelství, mluvím o skutečném chovatelství, ne petkařském držitelství, je korunováno vždy zvládnutím chovu do té míry, že úspěšně druh odchováte. Ne jednou, náhodně, ale opakovaně. Jen to totiž dokazuje, že zvířatům dáváte maximum a laicky řečeno se u vás chovají tak, jako v přírodě. Takže poznámka, kterou jste evidentně nepochopila, že zimování nepřežije z tisíce mládat dvě tři mláďata, zbytek ano, byla pro pochopení tazetelky, že pokud jsou mládata zdravá a nic jim neschází (dobře rostou, přibývají na váze, nevykazují zdravotní problémy - rýma, oči, rachitis atp.), lze je naprosto bez obav zazimovat (samozřejmě správným způsobem).
Prosím vyjadřujte se skutečně ve vláknech, kterým rozumíte, bude to tak lepší pro všechny.

25.7.2021 14:09
Jiří5

XXX.XXX.231.131

Tarzan24 napsal(a):

Reagovat po tom jak situaci trefně zhodnotil Pandinus jde obtížně, zbývá tedy jen postesknout si nad tím že je něco takového vůbec možné. Možná pochopím že je pro vás obtížné akceptovat smrt jako nedílnou součást života ale představa života divokých zvířat jako svobodné a nekonečné skotačení na upraveném trávníčku ve sluncem zalitém parčíku za domem je opravdu tragikomická. Nic na tom nezmění ani vaše snaha použít při nedostatku argumentů současné obecně uznávané a moderní fráze, tím mám na mysli zodpovědnost, prachy atd. Takové postupy praktikují jako záchranu demagogové. Pokud se někdy dopídíte jak takový život v neporušené přírodě vypadá budete setsakra vykulená, to vám zaručuji. Zatím jste takovou přírodu ještě ani zdaleka neviděla natožpak pochopila. Tak to je asi tak vše, uvádět nějaká fakta a úvahy nemá smysl, alespoň prozatím. Přeji brzké prozření.

Přidejte reakci

Přidat smajlík