Užovka, je jedno jaká (nepoznám to)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tarzan24

13.7.2021 17:31
Tarzan24

XXX.XXX.47.63

Dobrý den, já vím je to už asi po třetí co mám problém se zvířaty, ale oni mi prostě nedají pokoj!

Našla jsem vejce. Patrně užovky. Byly osamocené na suchém seně. Možná tam byly přes noc. Byly to dva trsy, které byly sklepené k sobě. A lezly po nich mravenci.
První otázka :mohli zárodky v nich přežít noc samy bez rodičů? Nebo je to normální že je rodiče nakladou a nechají?

Druhá otázka :pokud ne, nevadí jim že po nich leze všelijaký hmyz? Pár vajíček je prokousaných patrně hmyzem a podle toho že v nich je nevivinuté embryo jsem poznala že to budou možná tak týden stará vejce.

Třetí otázka :zatím jsem je tam nechala ale přemýšlím o tom že bych si je nechala a vrátila je až vylíhlé zpět. Takže se ptám, kdybych je dala do krabice s kapesníky a suchou trávou, myslíte že by se podařilo a vylíhli by se mi?

Čtvrtá poslední otázka :čím je mám krmit, když se mi vylíhnou?

Prosím o rady. Děkuji :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.7.2021 18:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

V suchém seně se nevylíhnou - je lepší mírně vlhký substrát ( agroperlit, rašeliník, někdo slaví úspěch i se seramisem..)… kousance lze zalepit parafínem. Rodiče se o snůšku nestarají - samička vybere ' vhodné ' místo a tím její péče končí. Asi bych navrhl kontaktovat nejbližší útulek pro zvířata, zkušeného teraristu nebo nějakou zoo či podobnou organizaci 🧐

Tarzan24

13.7.2021 20:23
Tarzan24

XXX.XXX.47.63

Moc děkuji za radu. Zkusím tam zavolat :)

14.7.2021 13:44
sharingan

XXX.XXX.186.2

Zdravím. Foto by nebylo když tak? Jinak snůška vajec na suchém senu, obalená mravenci...to už nevypadá, že by z toho cokoliv mohlo být. Jinak podle stavu embrya nelze u plazů tak snadno určit, jak stará ta vejce jsou. Doporučoval bych jen ofoukat mravence a "zastlat" ideálně do kompostu tak čtvrt metru hluboko, nebo třebas do hromady tlející trávy, neprotáčet je (co je teď nahoře, ať je stále nahoře). Ale bůh ví jestli už to nebylo protočené dávno před tím, než jste je objevila. No a dál to nechat být, buď se něco vylíhne, nebo ne.

Tarzan24

15.7.2021 14:09
Tarzan24

XXX.XXX.5.65

Tak to jsou oni. Je to ten první trs který je úplně v pořádku až na jedno vejce které se úplně svrasklo jak bylo prázdné. Přesně si pamatuji na jaké straně byl otočený nebojte. Ale zdají se mi nějaká jakoby taková hrbolatá. Na některých místech jsou vidět že jsou propadlá. Je to vidět i na fotce. No do kompostu se je bojím dávat protože ho používám. Nejradši bych je nechala na tom samém místě jenže tam je nemohu zahrabat. Navíc se tam chodí házet větve takže by je ještě někdo rozmáčkl. Další problém jsou jiná zvířata... Kuny, menší hlodavci a kočka. Já vím že bych je měla nechat na přírodě ale přecejenom vím že hadů je u nás málo. Dočetla jsem se že jejich matky je zahrabávají do zeminy ale tahle to asi nestihla. Mohla bych je třeba nechat vylíhnout u mě doma a pak je pustit až vylíhnuté? Vůbec nevím.

Tarzan24

15.7.2021 14:35
Tarzan24

XXX.XXX.5.65

Ještě něco... Zkoušela jsem je prosvítit a podle rad na ifauně jsou to dobrá, oplodněná vejce. Jen nevím jestli jsou živá ještě teď. Jsou to už dva dny co jsem je našla a ještě se mi nezdá že by uvnitř hnily (nejsou uvnitř zakalená) pokud se mi to zdá správně. Jsou tam krásně vidět žilky po celém vajíčku. Všech sedm je uvnitř stejných. A co se týče těch ostatních... Přibyli tam další zničená vejce. Zkoušela jsem jeden trs nechat na samém místě kde byli a ten druhý co je na fotce tam byl taky ale akorát v malé plastové bedýnce radši s otvory pro vzduch (asi si myslím že ta vajíčka dýchají). No každopádně ten druhý trs byl úplně prožraný s posledními zbývajícími třemi vajíčky bohužel.

15.7.2021 19:53
sharingan

XXX.XXX.162.30

No, za pokus doma nic nedáte:D Použil bych plastový box s víkem, já beru třeba ty co mívají často v Tescu, asi 15 či 20 litrové...nebo cokoli co máte doma a splní podobný účel. Do toho vlhký kompost (stačí kdejaký sypčejší přírodní substrát, vermikulit, rašeliník...vlhčené ubrousky..., kompost (rozleželý, ten už hlínoidní, ne ty plesnivé zbytky brambor a svíčkové:D) je fajn a jestli ho máte k dispozici... (vlhkost - když ho vlhký hrst vší silou zmáčknete, tak asi tak vlhký jak je pak po rozevření dlaně - prostě taková ta běžná vlhkost co je v hlíně čtvrt metru pod povrchem, když tedy nejsou zrovna slejváky) tak deset čísel vysoko nastlat do nádoby, na to vejce (nedávat tam ty co už to mají viditelně za sebou), a na to kompost dalších plus mínus 10-20 cm. Větrání ani není třeba, ony ty vejce prodýchavají asi jako cokoliv zahrabané hloubš do země čili minimálně...netěsnosti mezi víkem stačí, nebo třeba jen 4 malé dírky do víka. No a dát to někam kde je teplota běžně stále řekněme mezi 20-30 stupni. Ne na slunce, to jde přes padesátku hned.
No a buď to vyjde nebo ne. Ony vejce jsou od chvíle snůšky dělané na stálou, málo kolísavou teplotu v určitém rozmezí, a slušnou vlhkost okolí. Nějaký pobyt venku na slunci, manipulace, otáčení, to vše je může zničit dost rychle, a dost možná že se tak už i stalo. Ale šance je vždy, a alespoň můžete mít zajímavý projekt:D
Na první hmátnutí na youtubko třebas: https://www.youtube.com/watch?v=feBIvFe-2g0&ab_channel=SnakeDiscovery
Jinak přímo hady nedělám, spíš ještěrky, tak mě když tak zkušenější opravte.

Tarzan24

16.7.2021 08:52
Tarzan24

XXX.XXX.5.65

Udělala jsem vše co jste psal a teď jen doufám že se vylíhnou alespoň někteří. Jen nevím co dělat s propadlinama. Určitě to je nějaký problém protože vajíčka na různých fotkách vypadala krásně kulatě a ty moje jsou spíš jako svrasklá jablka :D Nemáte s tím nějaké zkušenosti? Doufám že se ještě dají zachránit. Dnes ráno vypadala stejně jako včera. Myslím že kdybych ten podklad trochu nezvlhčila, svraskla by se ještě víc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík