Ahoj! Už dlhšie rozmýšľam nad tým, že si zadovážim nejakého hadíka. Nakoniec to u mňa vyhrala práve užovka. Nie som ešte rozhodnutá pre konkrétny druh... každopádne by som chcela od vás, skúsených chovateľov požiadať o nejaké rady čo sa týka chovu užoviek. Na jednej stránke som čítala, že treba zimovať druhá tvrdí, že to nie je nutné. Rovnako aj odporúčaná veľkosť terária. Vlhkosť. Takže budem rada za všetky názory a rady.
Zdravím. O hadech z hlediska chovu je toho na internetu dost. Diskusní fóra jsou plná, videa na youtube jsou též dostupná. Vyberte si druh, prozkoumejte jeho nároky, a zauvažujte Vaše možnosti, prostory, péči a způsob chovu. Poté sem třebas napište s prosbou o konzultaci konkrétní rozepsané představy, jestli zkušenější chovatelé v tom nevidí na první pohled nějakou evidentní chybu, to se spíše dočkáte pozitivní a pomocné reakce.
Takhle chcete, aby někdo jiný vše vymyslel/zjišťoval za Vás, a dá se to interpretovat jako Vaše neschopnost studia dostupných zdrojů, či neochota se v dané záležitosti vůbec angažovat. Což není dobrý předpoklad pro úspěšný zájmový chov čehokoliv, a rady a podporu, zejména od zkušených chovatelů, s tímto přístupem příliš neočekávejte.
Určite to nie je tak, že ja sa nezaujímam, nestarám a chcem aby všetko zariadili ostatný. Ak to z môjho prejavu tak vyznelo všetkým sa ospravedlňujem. Myslím si, že mám o hadoch celkom veľa naštudované a rada sa dozvedám nové informácie. Len som chcela počuť názory iných.
Nakoniec som si vybrala užovku červenú. Myslíte, že terárium s rozmermy (D׊×V×) 80×40×40cm je postačujúce? Alebo by bolo vhodnejšie niečo väčšie? Ako som spomínala na začiatku stále som nezistila či je vhodné tento druh hada, tento druh užovky zazimovať. Nakoľko som na internete našla dva úplne rozdielne údaje. Čo si o tom myslíte vy?
Za mě - specializuji se spíše na jiné skupiny plazů než hady, o nichž mám spíše jen rámcový přehled. Ale ubikace těchto rozměrů je podle mě pro chov jednoho hada dostačující. Momentálně mám půlroku v péči adult samce Lampropeltis hondurensis cca 170 cm dlouhého v 90 x 35 x 37, ve kterém je už několik let, a zatím vypadá OK. K zimování uvádím odkaz na vlákno z teraporadny, kde se to svého času též řešilo - https://tera.poradna.net/questions/1815809-uzovka-cervena-topeni-v-terariu
sharingan
napsal(a):
Za mě - specializuji se spíše na jiné skupiny plazů než hady, o nichž mám spíše jen rámcový přehled. Ale ubikace těchto rozměrů je podle mě pro chov jednoho hada dostačující. Momentálně mám půlroku v péči adult samce Lampropeltis hondurensis cca 170 cm dlouhého v 90 x 35 x 37, ve kterém je už několik let, a zatím vypadá OK. K zimování uvádím odkaz na vlákno z teraporadny, kde se to svého času též řešilo - https://tera.poradna.net/questions/1815809-uzovka-cervena-topeni-v-terariu
Ďakujem veľmi pekne