Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2021 09:33
Fortuna15

XXX.XXX.137.36

Dobrý den, prosím o radu.

Mám velmi krátce dvě želvy zelenavé (btw. odhadne někdo prosím stáří?), zjistila jsem, že předchozí majitelka je měla v teráriu a občas vyndavala na zahradu🤦🏽‍♀️. Já je mám na želvím stole na balkoně a příští rok půjdou na zahradu do venkovního výběhu. Mám je zimovat, nebo raději ne? + mám od července cca roční želvičku, která šla hned do venkovního výběhu, zvládne ona zimování?

Děkuji za odpovědi.

24.8.2021 15:23
Jiří5

XXX.XXX.231.133

Dobrý den,
pokud je želva zdravá zvládne zimování ať je jakkoliv stará, stejně tak jako nesčetné generace jejích předků. Hibernace není pro želvu "trest" ale přirozená a nutná součást života. To že někteří chovatelé v prvním roce života želvy nezimují (včetně mě) neznamená nic jiného než 1/ neschopnost chovatele umožnit želvě přirozenou přípravu k zimování. 2/ potřeba se zbavit (prodat) odchovů co možná nejdříve. Podle fotky jsou želvy v dobrém stavu, hezky rostlé. Dalo by se odhadnout že budou i v dobré kondici. Na posouzení skutečného stavu by ale byly potřeba trošku jiné fotky. Ukážu jaké. Co se týká stáří želv, chybí měřítko, tak vám sem dám fotku která ukazuje 2 - 14 - 26 měsíční T. graeca. Vím, není to T.h.b., ty jsem honem nenašel, ale co se týká velikosti je to víceméně to samé.

25.8.2021 20:29
Fortuna15

XXX.XXX.137.36

Dobrý večer, poznáte prosím stáří z těchto fotek? A jak zimovat? Jsou na balkone v želvím stole, mám je tam nechat usnout a poté přenést? Nemám k dispozici lednici. Předem děkuji za rady a tipy.

25.8.2021 23:57
Jiří5

XXX.XXX.231.133

Fortuna15 napsal(a):
Dobrý večer, poznáte prosím stáří z těchto fotek? A jak zimovat? Jsou na balkone v želvím stole, mám je tam nechat usnout a poté přenést? Nemám k dispozici lednici. Předem děkuji za rady a tipy.

Dobrý večer, nabízí se jednoduché 1-2-3-4 roky, máte je jako stupínky. Můj názor je ale takový, dvě nejmenší želvy budou pravděpodobně mláďata z minulého roku. Patrný rozdíl ve velikosti bude zaviněn tím, že té nejmenší se nedaří nejlépe. Je pohublá a není patrný žádný letošní přírůstek. Zrovna u ní bych byl opatrný se zimováním. Stačí jí tak 1,5 -2 měsíce max. pokud vůbec. Želva č. 3 bude tak dvouletá, č. 4 tříletá. Upozorňuji že odhad stáří je opravdu jen odhad. Velikost ve vztahu k stáří želv žijících v nestejných podmínkách se může pozoruhodně lišit. Mimo jiné rok narození je uveden v papírech.
U želv 2-3-4 nevidím žádný důvod k obavám ze zimování. Nechte je usnout tam kde jsou a než bude mrznout přeneste je do zimoviště. Pokud se nenecháte zpanikařit nízkými podzimními teplotami a nebudete je přenášet ze zimy do tepla a zpět, tak nebude problém. Jinak to že není k dispozici lednice není na závadu spíš naopak. Lednici bych pro zimování použil pouze v krajní nouzi, jindy rozhodně nikoliv.
Rozhodně bych také vynechat tanečky, které se doporučují provádět s želvami před hibernací. Tím mám na mysli hladovění, koupání a jiné nesmysly. Nechte je být, samotné vědí nejlépe jak se připravit. Samozřejmě pokud jsou chovány ve venkovním výběhu, případně na balkoně kde mohou adekvátně reagovat na postupně se snižující teploty a zkracující se den.

27.8.2021 07:13
Fortuna15

XXX.XXX.14.119

Jiří5 napsal(a):
Dobrý večer, nabízí se jednoduché 1-2-3-4 roky, máte je jako stupínky. Můj názor je ale takový, dvě nejmenší želvy budou pravděpodobně mláďata z minulého roku. Patrný rozdíl ve velikosti bude zaviněn tím, že té nejmenší se nedaří nejlépe. Je pohublá a není patrný žádný letošní přírůstek. Zrovna u ní bych byl opatrný se zimováním. Stačí jí tak 1,5 -2 měsíce max. pokud vůbec. Želva č. 3 bude tak dvouletá, č. 4 tříletá. Upozorňuji že odhad stáří je opravdu jen odhad. Velikost ve vztahu k stáří želv žijících v nestejných podmínkách se může pozoruhodně lišit. Mimo jiné rok narození je uveden v papírech.
U želv 2-3-4 nevidím žádný důvod k obavám ze zimování. Nechte je usnout tam kde jsou a než bude mrznout přeneste je do zimoviště. Pokud se nenecháte zpanikařit nízkými podzimními teplotami a nebudete je přenášet ze zimy do tepla a zpět, tak nebude problém. Jinak to že není k dispozici lednice není na závadu spíš naopak. Lednici bych pro zimování použil pouze v krajní nouzi, jindy rozhodně nikoliv.
Rozhodně bych také vynechat tanečky, které se doporučují provádět s želvami před hibernací. Tím mám na mysli hladovění, koupání a jiné nesmysly. Nechte je být, samotné vědí nejlépe jak se připravit. Samozřejmě pokud jsou chovány ve venkovním výběhu, případně na balkoně kde mohou adekvátně reagovat na postupně se snižující teploty a zkracující se den.

Dobrý den, mockrát Vám děkuji. Chtěla jsem je dát na zimu do sklepa, ale bohužel je tam více než 6 stupňů. To mi trochu zkazilo plány, jelikož boudu zatím nemají. Mohu Vás poprosit o radu? 🙏🏼 Stihnu boudu nějak vyrobit, nebo je jiná varianta? Nikoho, kdo má želvy a zimuje je bohužel neznám.

27.8.2021 10:58
Jiří5

XXX.XXX.231.2

Nemáte zač, mě bohatě stačí že se snažíte chovat želvy tak jak se má. To bohužel není až tak samozřejmé jak by se mohlo zdát.
K tomu sklepu, teplota vyšší než 6° C je konkrétně jaká? V zimovišti by se optimální teplota měla pohybovat tak právě od 6° - 10° C. menší a krátkodobé překročení, ať už nahoru nebo dolů není nijak limitující. Takže doslova, pokud teplota spadne na pár hodin na 0° rozhodně nebudete muset kopat na zahradě jamky a naopak krátkodobé zvýšení teploty na cca 12° až 15° C(max) želvy neprobudí. Zaznamenáte pouze zvýšené "hemžení". Ostatně želvy se během hibernace omezeně přesouvají a různě "vrtí" i při teplotách optimálních. Tím nechci nijak zlehčovat optimální teploty v zimovišti, protože vysoké teploty odčerpávají rezervy a při nízkých hrozí umrznutí, jen chci upozornit na fakt, že v přírodě neexistuje termostat kterým by se dala nastavit ta jediná správná teplota. Vždy jde o průměr.
Druhý zásadní faktor je vlhkost, tu neopomeňte.
Boudička bude muset počkat na později.

Přidejte reakci

Přidat smajlík