Dobrý den, prosím o radu.
Mám velmi krátce dvě želvy zelenavé (btw. odhadne někdo prosím stáří?), zjistila jsem, že předchozí majitelka je měla v teráriu a občas vyndavala na zahradu🤦🏽♀️. Já je mám na želvím stole na balkoně a příští rok půjdou na zahradu do venkovního výběhu. Mám je zimovat, nebo raději ne? + mám od července cca roční želvičku, která šla hned do venkovního výběhu, zvládne ona zimování?
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,
pokud je želva zdravá zvládne zimování ať je jakkoliv stará, stejně tak jako nesčetné generace jejích předků. Hibernace není pro želvu "trest" ale přirozená a nutná součást života. To že někteří chovatelé v prvním roce života želvy nezimují (včetně mě) neznamená nic jiného než 1/ neschopnost chovatele umožnit želvě přirozenou přípravu k zimování. 2/ potřeba se zbavit (prodat) odchovů co možná nejdříve. Podle fotky jsou želvy v dobrém stavu, hezky rostlé. Dalo by se odhadnout že budou i v dobré kondici. Na posouzení skutečného stavu by ale byly potřeba trošku jiné fotky. Ukážu jaké. Co se týká stáří želv, chybí měřítko, tak vám sem dám fotku která ukazuje 2 - 14 - 26 měsíční T. graeca. Vím, není to T.h.b., ty jsem honem nenašel, ale co se týká velikosti je to víceméně to samé.
Dobrý večer, poznáte prosím stáří z těchto fotek? A jak zimovat? Jsou na balkone v želvím stole, mám je tam nechat usnout a poté přenést? Nemám k dispozici lednici. Předem děkuji za rady a tipy.
Fortuna15
napsal(a):
Dobrý večer, poznáte prosím stáří z těchto fotek? A jak zimovat? Jsou na balkone v želvím stole, mám je tam nechat usnout a poté přenést? Nemám k dispozici lednici. Předem děkuji za rady a tipy.
Dobrý večer, nabízí se jednoduché 1-2-3-4 roky, máte je jako stupínky. Můj názor je ale takový, dvě nejmenší želvy budou pravděpodobně mláďata z minulého roku. Patrný rozdíl ve velikosti bude zaviněn tím, že té nejmenší se nedaří nejlépe. Je pohublá a není patrný žádný letošní přírůstek. Zrovna u ní bych byl opatrný se zimováním. Stačí jí tak 1,5 -2 měsíce max. pokud vůbec. Želva č. 3 bude tak dvouletá, č. 4 tříletá. Upozorňuji že odhad stáří je opravdu jen odhad. Velikost ve vztahu k stáří želv žijících v nestejných podmínkách se může pozoruhodně lišit. Mimo jiné rok narození je uveden v papírech.
U želv 2-3-4 nevidím žádný důvod k obavám ze zimování. Nechte je usnout tam kde jsou a než bude mrznout přeneste je do zimoviště. Pokud se nenecháte zpanikařit nízkými podzimními teplotami a nebudete je přenášet ze zimy do tepla a zpět, tak nebude problém. Jinak to že není k dispozici lednice není na závadu spíš naopak. Lednici bych pro zimování použil pouze v krajní nouzi, jindy rozhodně nikoliv.
Rozhodně bych také vynechat tanečky, které se doporučují provádět s želvami před hibernací. Tím mám na mysli hladovění, koupání a jiné nesmysly. Nechte je být, samotné vědí nejlépe jak se připravit. Samozřejmě pokud jsou chovány ve venkovním výběhu, případně na balkoně kde mohou adekvátně reagovat na postupně se snižující teploty a zkracující se den.
Jiří5
napsal(a):
Dobrý večer, nabízí se jednoduché 1-2-3-4 roky, máte je jako stupínky. Můj názor je ale takový, dvě nejmenší želvy budou pravděpodobně mláďata z minulého roku. Patrný rozdíl ve velikosti bude zaviněn tím, že té nejmenší se nedaří nejlépe. Je pohublá a není patrný žádný letošní přírůstek. Zrovna u ní bych byl opatrný se zimováním. Stačí jí tak 1,5 -2 měsíce max. pokud vůbec. Želva č. 3 bude tak dvouletá, č. 4 tříletá. Upozorňuji že odhad stáří je opravdu jen odhad. Velikost ve vztahu k stáří želv žijících v nestejných podmínkách se může pozoruhodně lišit. Mimo jiné rok narození je uveden v papírech.
U želv 2-3-4 nevidím žádný důvod k obavám ze zimování. Nechte je usnout tam kde jsou a než bude mrznout přeneste je do zimoviště. Pokud se nenecháte zpanikařit nízkými podzimními teplotami a nebudete je přenášet ze zimy do tepla a zpět, tak nebude problém. Jinak to že není k dispozici lednice není na závadu spíš naopak. Lednici bych pro zimování použil pouze v krajní nouzi, jindy rozhodně nikoliv.
Rozhodně bych také vynechat tanečky, které se doporučují provádět s želvami před hibernací. Tím mám na mysli hladovění, koupání a jiné nesmysly. Nechte je být, samotné vědí nejlépe jak se připravit. Samozřejmě pokud jsou chovány ve venkovním výběhu, případně na balkoně kde mohou adekvátně reagovat na postupně se snižující teploty a zkracující se den.
Dobrý den, mockrát Vám děkuji. Chtěla jsem je dát na zimu do sklepa, ale bohužel je tam více než 6 stupňů. To mi trochu zkazilo plány, jelikož boudu zatím nemají. Mohu Vás poprosit o radu? 🙏🏼 Stihnu boudu nějak vyrobit, nebo je jiná varianta? Nikoho, kdo má želvy a zimuje je bohužel neznám.
Nemáte zač, mě bohatě stačí že se snažíte chovat želvy tak jak se má. To bohužel není až tak samozřejmé jak by se mohlo zdát.
K tomu sklepu, teplota vyšší než 6° C je konkrétně jaká? V zimovišti by se optimální teplota měla pohybovat tak právě od 6° - 10° C. menší a krátkodobé překročení, ať už nahoru nebo dolů není nijak limitující. Takže doslova, pokud teplota spadne na pár hodin na 0° rozhodně nebudete muset kopat na zahradě jamky a naopak krátkodobé zvýšení teploty na cca 12° až 15° C(max) želvy neprobudí. Zaznamenáte pouze zvýšené "hemžení". Ostatně želvy se během hibernace omezeně přesouvají a různě "vrtí" i při teplotách optimálních. Tím nechci nijak zlehčovat optimální teploty v zimovišti, protože vysoké teploty odčerpávají rezervy a při nízkých hrozí umrznutí, jen chci upozornit na fakt, že v přírodě neexistuje termostat kterým by se dala nastavit ta jediná správná teplota. Vždy jde o průměr.
Druhý zásadní faktor je vlhkost, tu neopomeňte.
Boudička bude muset počkat na později.