Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2021 13:41
MaSvketa

XXX.XXX.171.17

Našla jsem v diskuzi jen jedno téma a k jinému zvířeti. Zajímaly by mne Vaše zkušenosti s chovem želvy s diagnózou dny. Pomalu začíná opět lézt a je aktivní. Nemoc jsme zjistili v jejích 13ti letech a bohužel s prodlevou. Chová někdo želvu s touto nemocí? Případně jak se takové želvě po čase daří? Děkuji za rady a pomoc :).

24.8.2021 15:35
Jiří5

XXX.XXX.231.133

Bylo by možné poskytnout fotku?
Nějak se mě nezdá u třináctileté želvy taková diagnóza, proto bych se moc rád nachytřil. Děkuji.

28.8.2021 10:49
MaSvketa

XXX.XXX.241.235

Děkuji za reakci. Posílám foto. Vizuálně je dna poznat už jen na pohybu zadních nohou, které ještě nestaví jak dřív, ale pohybuje se. Zajímalo by mne tak co očekávat do budoucnosti, lék dostává každý den, je to cca druhý měsíc co jsme byly na odběru krve a veterinář to potvrdil.

29.8.2021 00:09
Jiří5

XXX.XXX.231.2

Děkuji za foto.
Zřejmě nemá smysl zdůrazňovat že by se toto stávat nemělo. Už se prostě stalo. Netuším zda vás veterinář informoval nejen o probíhající nemoci ale i o pravděpodobných příčinách. Proto si myslím že není od věci uvést primární příčinu podobného stavu. Tou je evidentně dlouhodobě nezvládnuté složení krmné dávky. Vysoký obsah purinů + nedostatečný příjem Ca a P nebo jejich nevhodný poměr, kritický nedostatek vit D3 a K způsobil nejen dnu ale i zborcení karapaxu zejména v pánevní oblasti. To znamená že přirozené postavení a pohyb zadních končetin je nenávratně ztracen. Ano kvalitními léky lze potlačit a upravit bolestivé projevy dny a částečně snížit obsah močoviny v krvi ale je třeba počítat s tím že ataky se budou objevovat stále. Po radikální úpravě krmné dávky lze doufat že interval záchvatů se bude výrazně prodlužovat. Pokud je Vaše želva samec, tak by se snad dalo počítat s přijatelným životem. U samičky se situace komplikuje tím, že při případné snůšce může dojít vzhledem k deformaci v pánevní oblasti k zadržení vajec. Tak to je asi tak vše. Jen připomenu že třeba pampeliška nebo květy i listy ibišku (i jiné rostliny) dokáží výrazně snizit obsah purinů v krvi.

29.8.2021 10:13
MaSvketa

XXX.XXX.160.57

Děkuji za reakci. Ano, želva je samec. Samozřejmě je to klasický příběh dopřát želvě to nejlepší. Nerada bych, aby trpěla, zvažovala jsem různé možnosti. Nicméně želva je aktivní, neustále něco vyhlíží, snaží se a hlavně žere. Takže jsem si ji vzala k sobě. Co se týče atak, veterinář o tomto nemluvil, nejspíše proto, že lék (Milurit) je doživotní záležitost a doufám, že bude fungovat. Vedlejší účinky ovšem neznám. Dle jeho názoru má šance vysoké, ale věřím co odborník to názor.

Měl by jste nápady jak želvu ideálně stravovat v zimním období?

Otázku zimování jsem s veterinářem raději předčasně neprobíhala. Doteď želva zimovala, ale nevím jestli by ji to teď spíše neuškodilo.

Děkuji!MS

30.8.2021 11:13
Jiří5

XXX.XXX.230.78

Nemáte zač. Přestože jsem schopen pochopit vaší snahu, tak na druhou stranu nejsem schopen vám nějak smysluplně poradit. Vím jak nedopustit aby se želva dostala do podobných problémů a proto nemám žádnou praxi s tím jak se v podobných případech chovat. Proto bych se, být vámi, zřejmě spolehl na radu a doporučení veterináře, on bude vědět jaký smysl dlouhodobé léčení má. Moje rada by se vám jistě nelíbila, já bych totiž želvu zazimoval a už neprobouzel. Uvolněné místo, čas a finance bych věnoval chovu zdravé želvy, nejlépe skupinky želv. Podmínky a prostor na to podle fotky máte. Nechci vás nějak ovlivňovat, pouze říkám svůj, ač jistě nepopulární názor, což se jistě v případných dalších odpovědích projeví.

30.8.2021 11:51
MaSvketa

XXX.XXX.56.190

Děkuji i za tuto reakci. Třeba se časem přidá i názor majitele/chovatele, který s tímto onemocněním má zkušenost. Nebo to budu alepoň nakonec já, jak vše dopadlo.

30.8.2021 12:43
Jiří5

XXX.XXX.230.78

Ano, to je rozumné stanovisko. Také budu vlákno sledovat, třeba se opravdu někdo najde i když z praxe vím že naděje na úspěch není nijak závratná. Problémy se budou vršit jeden na druhý. Přesto držím palce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík