Ahojte,
po letech jsem se rozhodla želvě udělat hezčí příbytek, mám na cestě nový externí filtr, který nahradí starý nevyhovující vnitřní, z polystyrenové desky se chci pokusit vyrobit pozadí do akvárka.
Mám někde staré špinavé kamínky na dno a chci se zeptat jak je co nejefektivněji vyčistit?
Byly venku, pršelo do nich a jsou z toho zelené. Nebo nemá smysl to řešit a radši koupit nové?
Nadále ostrůvek, starý plovoucí už nevyhovuje, neunese ji a větší se nedělají, doporučíte nějaké tipy pro těžší želvy?
Existují akvarijní rostliny, které mi nesežere?
Děkuji za zkušenosti :)
Ne že bych vám chtěl kazit představy o pěkném bydlení pro želvu ale doporučuji vám udělat vše tak aby následná údržba a výměna vody byla jednoduchá a efektivní.
1/ polystyrenové pozadí může být sice pěkné (pro vás) ale pouze po dobu než ho želva zdevastuje, což se stane velice rychle. Navíc polystyren nasákne vodu a nevyčistíte ho. To platí i když jako finální úpravu použijete cokoliv.
2/ kamínky vyčistíte tak že je necháte chvíli koupat v savu a následně pořádně opláchnete.
Pozor na velikost. Želva je bude různě popostrkovat a přehazovat což by nemuselo být to pravé pro dno a boky akvária.
3/ místo plovoucího "ostrova" použijte raději pořádný kus starého kořene nebo větve, tak aby jej mohla želva využít na odpočinek a vyhřívání.
4/ Žádná akvarijní rostlina která by dlouhodobě vydržela s želvou v omezeném prostoru akvária pravděpodobně neexistuje.
Tak to je asi tak vše.
Děkuji
Ad 3) mám hladinu cca 40cm, tak právě není příliš možné to řešit nějakým kořenem
Ad 2) dříve tam ty kamínky měla, ale časem jsme je nějak zrušili, už ani nevím proč
Ad1) děkuji za tip, můžete tedy poradit co tam dát ať tam nemá jen sklo? Tapetu? Myslela jsem si právě, že nějaké to 3D by bylo i pro ni příjemnější než jen obrázek z tapety
Nemáte zač.
Při takové hloubce vody bych volil upevnění větve nebo kořene zavěšením na horní okraje akvárka drátkem, tak aby byl stabilně na jednom místě. Tapetu zvenku bych volil raději než cokoliv členitého uvnitř. Mimo jiné, květiny se dají také upevnit na horní okraj, ať už zavěsit nebo na poličku. Mohou splývat do prostoru nad hladinou a tam kam želva nedosáhne tam nějaký ten efekt mít budou.
Jen nezapomínejte na to že taková výzdoba je spíš pro chovatele protože se vám v žádném případě nepovede ani vzdáleně přiblížit přirozeným podmínkám, želvě je to jedno potřebuje hlavně prostor pro pohyb, mít možnost se vyhřát, kvalitní osvětlení a odpovídající kvalitní potravu. Tak ať se to podaří.
Tak prozatímní úpravy nějaké proběhly, vnější filtr, opalovací plocha je taktéž prozatímní, kamínky nejsou všechny, myju je na etapy, nové topítko.
Ještě nemám dořešené to pozadí ať to tam nemá tak nudné, uv žárovka je na cestě.