Dobrý den,
mám dotaz ohledně gekončíků...
Již 7 let chováme tyto impozantní ještěry, ale když jsme s chovem začínali, tak nám bylo jedno, s jakou genetikou zvířata kupujeme. Nyní bychom chtěli začít s odchovem mláďat a chtěla bych se zeptat, jestli je možné množit i gekončíky bez určené genetiky(pouze s naším odhadem zbarvení). Je mi jasné, že by mláďata nemohla být využita v chovu, ale chtěli bychom prostě jen pár mláďat pro radost...
Dále bych se chtěla zeptat, jaká je pravděpodobnost, že dospělá samice(váha 54-68g) zadrží snůšku. Rozhodně bychom o samice nechtěli přijít a nechceme aby potom měli nějaké zdravotní následky.
Budu ráda za vaše odpovědi.
Dále. Nerozumím tomu že po sedmi letech chovu gekončíků kladete souvislost mezi vaším rozhodnutím množit a rizikem zadržené snůšky. Se snůškou, byť neoplozenou nebo neinkubovanou jste se již musela setkat mnohokrát, protože pokud ne, tak je někde chyba.
Já jen aby bylo jasno. Děkuji za upřesnění.
Mmmmmmmmmmmmmmmmmm

XXX.XXX.140.110
Mohu se zeptat, kde je podle vás chyba... Já mám samice už asi 3 roky a také jsem se se snůškama ještě nesetkal a to mám již osmileté samice... Děkuji za vysvětlení....
V čem je konkrétní chyba netuším, možností je víc. Ostatně proto jsem se ptal. Možná je chyba jen v absenci zimování, nebo málo samic na příliš dominantního samce který dokáže samičky vystresovat, nebo ve špatné skladbě potravy, špatných teplotách, atd.
Jinak v prosperujícím chovu se gekončíci rozmnožují, respektive samičky kladou vejce nezřídka již těsně po prvním zimování tj. Ve věku cca 12 měsíců, mnohdy i dříve.
Ať už je to jak chce, zdravé osmileté samice v odpovídajících podmínkách musí nutně mít již několik snůšek za sebou, ať už je u nich ve skupině samec či nikoliv.