Ahoj všem,
zainvestoval jsem a pořídil želvě větší terárium 150/45/40. Po konzultaci s herpetologem mám tuto lampu https://www.reptilesexpert.com/en/uvb-md-lampe-70-watt-flood.html
V chladné části je cca 22 stupňů, bohužel pod touto lampou je prostě málo byť by měla být výkonná. Je tam jen kolem 30 stupňů. Nahoře v terárku mám pletivo (drobné díry) a na tom položenou tu lampu. Přesně tak to měl herpetolog u sebe, akorát měl to pletivo s výrazně většími otvory. Výška od lampy k substrátu je cca 35 cm. Myslel jsem, že bude teplota vyšší (cca 40).
1. Lampa by měla být dostatečně výkonná, proč je teplota tak nízká?
2. Pomohlo by udělat do pletiva díru a dát lampu o něco níž?
3. Nemůže být problém v tom, že má pletivo malé otvory?
Příkládám i foto pro ilustraci.
Předem díky za rady.
Zdravím. Teplota v teráriu závisí značně na teplotě místnosti. Jestli máte třeba v pokoji 18°C, dosáhnete s lampou nižších teplot, než kdyby bylo v základu hodně přes dvacet. A dále ano, protože celou lampu máte vlastně mimo terárium, její schopnost ho vyhřát se ještě sníží. A ano, zbytečně zahřívá i to husté pletivo, další ztráta energie.
Zkuste lampu vzít a dát ji cca 40 cm nad povrch, aniž by mezi zdrojem (lampou) a povrchem byla jakákoli překážka (pletivo). A měřte. Možná ani nemusíte a pouhým položením ruky na povrch a vnímáním změny pocitu tepla ze zdroje, oproti stávající situaci, to vycítíte. Jestli bude zaznamenán odpovídající rozdíl, pak ano, toto byla hlavní proměnná, a technické řešení je vcelku jednoduché vypižlání odpovídajícího otvoru v tom pletivu.
Souhlas se sharingan, tak jen ať máte víc úhlů pohledu.
1/ lampa tohoto typu a výkonu je rozhodně výkonná dost i s rezervou. Sám používám podobné 50W. Zajímalo by mě jak a kde měříte teplotu. Pokud se spoléháte na teploměr umístěny viz. foto, tak měříte mimo úhel vyzařování. Zkuste měřit na substrátu, přímo v místě dopadu světla. Na jiných místech bude teplota nedostatečná už jen kvůli celoplošně odvětrávanému stropu terka. Pro želvu bude vyhřívání pohodlnější když dekoraci dáte stranou, ta je vhodná spíš pro ještěry, želva na ní balancovat nebude, i když jí na jiném místě ráda využije třeba k přelézání. Také je podle fotek patrné že je lampa jediný zdroj, byť kvalitního světla. Pro želvu je to stejné jako kdyby člověk běhal v tmavé místnosti s kvalitní baterkou. Prosviťte ještě celý prostor např. lineární zářivkou s denním spektrem a podílem UVA. To samozřejmě platí v případě že není terko umístěno blízko u okna ale i tak se to mnohdy vyplatí.
2/ jakákoliv překážka ve směru tepelného i světelného záření spolehlivě rozhodí pečlivě popsané parametry výkonu výbojky. Uvádí se 30%. Dá se to poměrně lehce spočítat. Ve vašem případě (husté pletivo) to může být třeba i 50%. Není-li jiná možnost, bude odstranění pletiva pod výbojkou žádoucí. Problém ovšem není jen samotné "vypižlání" otvoru. Bude potřeba udělat zpevnění okrajů otvoru. Vzhledem k tepelnému namáhání nejlépe plechovým límcem, jinak to bude děsně hnusný.
3/ viz. bod dvě.
Závěrem si nemohu odpustit info. že nejlepší investicí pro želvu zelenavou je investice do venkovního výběhu a kvalitního zimoviště. Teď v lednu nemá co běhat v terku ale spokojeně odpočívat. Chápu však že takový luxus není možný všude.
Díky moc za reakce. Jasně, že lepší by bylo zimovat, ale snad příští rok. Každopádně na estetiku kašlu, hlavně ať má co nejlepší podmínky. Vyřízl jsem otvor, ale stejně je teplota nízká (teploměr cca centimetr nad povrchem). Pravděpodobně budu muset lampu spustit o něco dolů. To, že jsem lampu měl rok doma bez používání asi neznamená, že by svítila méně než má, předpokládám 🙂
Abych pravdu řekl tak jste mě překvapil. Já používám, jak jsem již řekl, výbojky 50W a s teplotou mám problém úplně opačný. Mám je u agam (želvy spí), vydrží se vyhřívat tak max hodinu po rozsvícení, přes den už jen příležitostně. Neměříte náhodou tu teplotu hned po rozsvícení? Chvíli trvá než se tepelný efekt projeví. Jinak mě tedy už nic nenapadá než snižovat výšku. Pro váš klid, výkon se časem nemění. Oproti spektru které se tedy naopak měnit může, když je výbojka v provozu.