Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tomáš1888

6.1.2022 17:47
Tomáš1888

XXX.XXX.222.44

Ahoj,
dnes jsem si všiml, že máme pod zídkou vedle baráku ještěrku a kouká jí ven ocásek. Je na ní pár lupení. Nezmrzne?
Mám ji nechat tak jak je?
Díky za rady.

6.1.2022 18:49
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím. Možná že už je i kaput, může být. Teploty pod nulu nepřežije. Můžete dané místo zkusit přihrnout větší hromádkou listí, tlejícím dřevem, něco v tom smyslu...co pomůže izolovat od okolního mrazivého vzduchu. Ale moc šancí výhledově nemá, i kdyby byla i teď ještě naživu.

Teoreticky možno zkusit vzít ji dovnitř, odzimovat, a mít až do jara doma...to ale výrazně, výrazně nedoporučuji nikomu, kdo s biologií a etologií našich plazů, popřípadě teraristikou, nemá žádnou zkušenost, může to dopadnout velmi špatně.

Osobně odhaduju, že poslední velmi teplý týden, kdy byly teploty i přes 10 °C, ji probral, že i vylezla či povylezla z úkrytu, a pak už se, jak to šlo zpátky pod nulu (respektive takto se vyvíjelo počasí v mém bydlišti), nezvládla dostat zpět. Podle ocásku si tipuji, že jde opravdu o ještěrku obecnou.

Tomáš1888

6.1.2022 20:00
Tomáš1888

XXX.XXX.222.44

Děkuji za rychlou odpověď. Měl jsem několik let leguána, snad bych zvládl se o ní postarat. Po Vaší odpovědi jsem zvolil lehké zateplení kolem ještěrky. V týdnu jsem řezal dřevo, takže jsem nabral piliny, snažil se zahrnout ještěrku, zastrčil jsem ocásek a z polyesteru jsem udělal takové těsnění kolem ní. Tak snad jsem jí pomohl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík