Nika469

XXX.XXX.41.129
Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu.
Na Vánoce jsme pořídili dceři gekončíka nočního (cca půl roku). Přibližne 14 dnů byl v přenosném teráriu s výhřevným kamenem. Po té jsme pořídili už velké terárium - spousta schovek, vyhrívané. Teplota v nejchladnějším místě je 24 stupnů, pak má místo pod žárovkou, kde je teplota vyšší. Ještě musím dodat, že se gekončík po 4 dnech přesouval na jiné místo, kde jsme byli další 4 dny, kdy jsme se přesunuli do trvalého bydliště.
Krmit jsme ho zkusili hned druhý den, ale bez úspěchu. Nejrve moučné řervi, švábi. Včera jsme zkusili cvrčky. Přes pinzetu nejeví zájem a teď mu cvrčci pobíhají po teráriu. Prosím o radu, jak bychom ho mohli přimět jíst a jak dlouho bychom měli vyčkat, než vyhledáme veterináře.
Děkuji.
Veronika
Uživatel s deaktivovaným účtem

Blue6
napsal(a):
Dobrý den zkuste ještě počkat nejspíš je gekoncik stále ve stresu ale kdyby ještě třeba nějakou dobu nechtěl jist tak ať se někdo na něj koukne
Takže chcete si koupit koně, vydělat peníze, radíte na kozách, teď už i na plazech... (ale musím uznat, že vaše rady aspoň neuškodí). Radši se věnujte škole, ať vystudujete něco pořádného a můžete si najít dobře placenou práci. Pak bude i ten kůň, pokud po něm budete pořát toužit.

Nika469
napsal(a):
Dobrý den,
Na Vánoce jsme pořídili dceři gekončíka nočního (cca půl roku). Přibližne 14 dnů byl v přenosném teráriu s výhřevným kamenem. Po té jsme pořídili už velké terárium - spousta schovek, vyhrívané. Teplota v nejchladnějším místě je 24 stupnů, pak má místo pod žárovkou, kde je teplota vyšší. Ještě musím dodat, že se gekončík po 4 dnech přesouval na jiné místo, kde jsme byli další 4 dny, kdy jsme se přesunuli do trvalého bydliště.
Krmit jsme ho zkusili hned druhý den, ale bez úspěchu. Nejrve moučné řervi, švábi. Včera jsme zkusili cvrčky. Přes pinzetu nejeví zájem a teď mu cvrčci pobíhají po teráriu. Prosím o radu, jak bychom ho mohli přimět jíst a jak dlouho bychom měli vyčkat, než vyhledáme veterináře.
Děkuji.
Veronika
Udělali jste dost změn najednou - dejte mu trochu času, ať si zvykne, nespěchejte na něj. Důležitá také není vysoká teplota po celém teráriu - ale na výhřevném bodě. Fajn je i úkryt, kam není odnikud vidět a nemusí být příliš prostorný , ba naopak..
Zdravý dospělý gekončík může hladovět i týdny - kondici poznáte mimo jiné podle tloušťky ocasu

Blue6
napsal(a):
Dobrý den zkuste ještě počkat nejspíš je gekoncik stále ve stresu ale kdyby ještě třeba nějakou dobu nechtěl jist tak ať se někdo na něj koukne
Nemělo by dítě školou povinné v tuto dobu už spát?
Nika469
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
Veronika
Dobrý den.
G. n. jsou držáci. Bezproblémoví chovanci. Teplota je dostačující. Já mám v rohu mech cca 10 cm. Udržuji vlhký. ( je tam 60 - 70 % vlhkost.) . Na kytku jsem instaloval sklenici od přesnídávky, polepenou kurou pro pohled oka. Samice přez den je ve sklenici, je tam cca 1 cm vody, Večer vylézá na špacír. Samec. Ne .Tak tomu je už druhým rokem.
Crčku se nebojte. Pokud budou mít krmen v teráriu , nic se g. nestane. Já to také mám a měl celý život s plazíky. V přijatelné míře se rozmnoží a chovanci si je odloví. U vousatek to mám se šváby Blabera giganteus.
U felsum a vousatky. To samé. Felsumy odloví mladé šváby, velké občas odlovím ke skrmení surikatám, když je jich již více , a koloběh je uzavřen. Šváby i čistí trus ,který sporcují. cca za 14 dní doplním pár cvrčků, málo moučných červů a je to.
Nechte tomu volný průběh a vše bude ok. Zdraví plaz neumře. Jít k veterináři s g. n. je tak trochu usměvné, ( návštěva veterináře zde i bývá čato radou ) jen šáhnu na kliku veteriny a cena bude za podívání se na gekončíka vyšší, než pořizovací.
No. Je to na každém , jak se rozhodne.
Dnes to máte v začátcích velmi snadné v chovu. Vše je v literatuře, na netu.
Před 60 ti lety jme to měli těžší. Zato více elánu, trpělivosti, kamarádství, pokory .
At se daří.
RN