Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

amogus

17.1.2022 09:11
amogus

XXX.XXX.49.102

Dobrý den,
před 5 měsíci jsem si koupil želvu, která vůbec nepije, ale občas si kousne do jídla a nejvíc jí granule pro želvy.
Strašně se o ni bojím, poradíte mi?

17.1.2022 11:10
Jiří5

XXX.XXX.230.145

Dobrý den, ono by se možná poradit dalo kdyby jste napsal o jakou želvu jde, jak je stará atd. Samotný strach fakt nestačí.

17.1.2022 12:02
Nezzie

XXX.XXX.69.243

V nadpisu je želva zelenavá. Která by měla teď u zimě spát, proto vám zřejmě nechce nic extra žrát.

17.1.2022 12:27
Jiří5

XXX.XXX.230.145

Pardon, to jsem přehlédl.

camrad

21.12.2022 16:38
camrad

XXX.XXX.42.250

běžná to věc teď v zimě

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.12.2022 17:21
Uživatel s deaktivovaným účtem

camrad napsal(a):
běžná to věc teď v zimě

běžná věc, pokud je želva zimovaná

pokud želva není zimovaná, pak by vůbec neměla tušit, že je venku zima.

21.12.2022 17:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

amogus napsal(a):
Dobrý den,
před 5 měsíci jsem si koupil želvu, která vůbec nepije, ale občas si kousne do jídla a nejvíc jí granule pro želvy.
Strašně se o ni bojím, poradíte mi?

místo strachu se urychleně vrhněte na studium jak jí vytvořit opti podmínky a čím krmit
zatím se můžete jít udat za týrání zvířat

21.12.2022 21:37
selmicka

XXX.XXX.248.246

Dobrý večer.

Byl tu příspěvek.

Kam se dějí želvičky?

Zde má tazatel exemplární příklad. Kam se dějí...-
Tisíce jich jde de nebe...

Pokud ti co si je koupí nebo dostanou ,nejuknou na net , jak se o ně starat.
Želva je pro začátečníky jako stvořená. Ale pro teraristy. Ne pro" nuninkáře". Nic pro ti nim...-
Já s želvami pokračoval v teraristice v 8 letech. Rodiče mi sehnali ze zoo Praha 2 želvy Testudo horsfieldi, které se posléze v tisících dováželi z naší tehdá spřátelené země SSSR. Učili nás. A všude byly nápisy. Se Sovětským svazem , na věčné časy. A NIKDY JINAK. Nevím, zda lhali, ale si to asi přáli. Usměv.

Ty želvy tehdá stály v Pardubickém Zverimexu 25 Kč ks. . Dítko školou povinné 10 let mi bylo už a tehdá bez internetu, pouze časopis Akvárium a terárium.
A mne napadlo. Napsat do ZOO Praha Aldovi Olexovi. Tehdá ikoně teraristiky. Světe div se. Ta osobnost odpověděla klučinovi , jak se nejlépe starat o želvy. Napsala dopis, koupila známku a zašla na poštu.
Život šel dál .
Za dvacet let jsem se přestěhoval k Praze. Domluvil první schůzku v ZOO Praha s Aldem. Následovaly další. Teraria jsem rozšířil po celém bytě a do další solo místnosti. Aldo mi vždy odpověděl na mé dotazy .
Užasná osobnost tera.

Čest jeho památce.

Co jsem tím chtěl říci?

Malý klučina hledal info dle velmi skromných možností v té době. Dalo to mnoho práce, času i financí. ( známky, cestování .. ).Ale bylo to fakt užasné. OK.

Dnes?

Jednoduché. Vše je na netu. Jen mít lásku k tera a vím, která bije. Co hledám, vždy najdu. Doma v teple a na zadku. Za pár minut.

Takže k tomu. Kam se dějí želvičky?

Asi jsou dnes lidé pohodlní a
berou želvičku jako hračku. Ono talíř za ní dát není až tak strašný. A ono jich tisíce umírá do 1 roku v rukách těch , co si neumí snad z pohodlnosti vyhledat informace.

SMUTNÉ.

Ale voda na mlýn desítkám chovatelům želv, kteří v ČR nabízejí a prodávají desetitisíce mládat ročně.
Kdyby tomu tak nebylo, mládata se neprodají.

Takže dobře pro producenty želviček.

Proč né.
Pokud to funguje, vždy tomu tak bude. Nejen s želvami.

Je i zajímavé, jak se zdejší komunita snaží vždy odpovídat na jakýkoliv nesmyslný dotaz vždy anonymum. Nebudu spekulovat, že
anonym sem něco prskne, at je sranda... A komunita vždy reaguje..
Nic proti zdejší komunitě. Každý je tvůrcem svého žití
a štěstí.

Zadavatel - ka.

Želva nejí, ale navíc jí granule pro želvy. ,??

Co to je?

Takže přátelé teraristé. Jsem v branži s přestávkou 65 let. Tí mladí mi prominou snad " vykýblování" do éteru. Ti starci se i možná zasní v nostalgii, kterou jsem nastínil.

Popřeji krásné svátky Vánoční a Štastný Nový rok v MÍRU.

Nic ve zlém.

RN

22.12.2022 16:15
vlasta1

XXX.XXX.17.146

selmicka napsal(a):
Dobrý večer.

Byl tu příspěvek.

Kam se dějí želvičky?

Želva je pro začátečníky jako stvořená. Ale pro teraristy. Ne pro" nuninkáře". Nic pro ti nim...-
Já s želvami pokračoval v teraristice v 8 letech. Rodiče mi sehnali ze zoo Praha 2 želvy Testudo horsfieldi, které se posléze v tisících dováželi z naší tehdá spřátelené země SSSR. Učili nás. A všude byly nápisy. Se Sovětským svazem , na věčné časy. A NIKDY JINAK. Nevím, zda lhali, ale si to asi přáli. Usměv.

Ty želvy tehdá stály v Pardubickém Zverimexu 25 Kč ks. . Dítko školou povinné 10 let mi bylo už a tehdá bez internetu, pouze časopis Akvárium a terárium.
A mne napadlo. Napsat do ZOO Praha Aldovi Olexovi. Tehdá ikoně teraristiky. Světe div se. Ta osobnost odpověděla klučinovi , jak se nejlépe starat o želvy. Napsala dopis, koupila známku a zašla na poštu.
Život šel dál .
Za dvacet let jsem se přestěhoval k Praze. Domluvil první schůzku v ZOO Praha s Aldem. Následovaly další. Teraria jsem rozšířil po celém bytě a do další solo místnosti. Aldo mi vždy odpověděl na mé dotazy .
Užasná osobnost tera.

Čest jeho památce.

Co jsem tím chtěl říci?

Malý klučina hledal info dle velmi skromných možností v té době. Dalo to mnoho práce, času i financí. ( známky, cestování .. ).Ale bylo to fakt užasné. OK.

Dnes?

Jednoduché. Vše je na netu. Jen mít lásku k tera a vím, která bije. Co hledám, vždy najdu. Doma v teple a na zadku. Za pár minut.

berou želvičku jako hračku. Ono talíř za ní dát není až tak strašný. A ono jich tisíce umírá do 1 roku v rukách těch , co si neumí snad z pohodlnosti vyhledat informace.

SMUTNÉ.

Ale voda na mlýn desítkám chovatelům želv, kteří v ČR nabízejí a prodávají desetitisíce mládat ročně.

Proč né.

Je i zajímavé, jak se zdejší komunita snaží vždy odpovídat na jakýkoliv nesmyslný dotaz vždy anonymum. Nebudu spekulovat, že
a štěstí.

Zadavatel - ka.

Co to je?

Takže přátelé teraristé. Jsem v branži s přestávkou 65 let. Tí mladí mi prominou snad " vykýblování" do éteru. Ti starci se i možná zasní v nostalgii, kterou jsem nastínil.

Nic ve zlém.

RN

myslím, že není co dodat

22.12.2022 16:44
vlasta1

XXX.XXX.17.146

lupus4 napsal(a):
místo strachu se urychleně vrhněte na studium jak jí vytvořit opti podmínky a čím krmit
zatím se můžete jít udat za týrání zvířat

Lupusi a bodlinko,
Ale jak víte, že je chyba u amogus???? Třeba je mladej, nezkušenej a naletěl
(jestli ovšem tu nepsal dříve a já to neregistroval)

Jak si dovolíte říct, že za to může chovatel a ne dodavatel, i po takové době(5 měsíců)? Nevím .
Já bych si nebyl jistý v takovým úsudku.
Jak víte, že nebyla ve stavu neprodejných a hamižnák chovatel ji prodal?? Třeba v třech měsících a teď laboruje u Amoguse.

nicméně neříkám, že nemáte pravdu.

Jenom mi přijde v dnešní době, kdyby byla veřejná poprava na náměstí, to by bylo plno

22.12.2022 20:56
selmicka

XXX.XXX.248.246

Dobrý večer.

Ještě jednou se přidám do diskuze. Snad je to především mým stářím a svátky, které nás opět neminou. Nemálo z nás, zejména těch, kteří jsou "postiženi" vysokým věkem 70 sát ale i méně snad zabřednou do rekapitulace nejen svého života soukromého, chovatelského .Snad se i zasní a stanou se i více sentimentální i přecitlivělí.
K věci.
amogus v anonymitě požádal o radu. No, je trochu nějak zmatečná i působící na některé čtenáře jako snaha zde rozjet "zajimavou" diskusi.
Odpověd zadavatel získal od několika přispívajících. Jeho zpětná vazba nulová. Zamyslím se. Proč.
Již nějak ztratil zájem? Nebo snad má domněnka a možná i jiných teraristů o vložení nesmyslného dotazu by byla možná i pravdou? Nebo snad je to dítko, které si neví rady a zdejší reakce jej zastraší? Nevím. Ale vím, že pokud by měl opravdový zájem o radu, zpětně poděkuje všem, kteří mu odpověděli. Začne hledat chybu v sobě. Není to hamba. Žádný učený z nebe nespadl .Člověk se učí celý život. Čím je starší, ví, že NIC NEVÍ. Pokud si to umí přiznat, vše se v budoucnu bude dařit a on se bude posouvat na vyšší level.

Dovolím si úvahu. Takovýchto příspěvku ifauna ve všech oborech v anonymitě přímo hýří. A zpětná vazba vskutku je zoufalá.

Ano . Je tu několik kémunitních jedinců několik let.

Dovolím si i jmenovat.

Jiří 5 - zřejmě starý pard, co čtu jeho příspěvky. Vždfy poradí a ví o čem je řeč , a která bije. Ač někdy i jeho ješitnost je zřejmě uražena. Ale elegantNě umí odpovědět. Kdybych ho mněl hodnotit, jako školáci Babiše.
Za mne pro Jirku 1 -.

Sharingan. Tento přispívající vždy odpovídá z vlastní praxe na základě zkušeností. Za mne bych hodnotil. 1.

lupus 4.

Přispívající má mnoho zkušeností a odborných příspěvku, kde čtenář může pobrat mnoho inspirací i se poučit v teraristice.
Ale.
Někdy i prokáže ,snad mi i promine můj názor, "policejní" diktát. Jako zde odkázal přispívajícího, aby se šel udat o týrání želvy.

Ostatní stálí přispívající se snaží být někdy i mírní s lehkou ironií pro tazatele.

Ano. Je to zdejší komunita diskutujících o tera. Proč né.

Dovolím si opět se vrátit do pravěku teraristiky. O 50 sát let zpět.
Bylo nás snad hrstka bláznů, co měli ty ošklivé hady a ještěrky.
Nebyl net. Ani Ifauna. Bylo AT. Akvárium a terárium. Jako malý klučina 6 ti letý jsem se těšil, až každý měsíc sednu a přečtu od A do ze. Atečko.
Byli tam inzerující. Napsat jím dopis. Když byl telefon doma , i zavolat. A jet tam. Bylo to vzrušující. Pak se dát do tera kroužku nebo jak se to v Praze jmenoval a být členem. Přišel jsem jako nýmand, hlupák. Nikdo mi to najevo nedal. Naopak. Snažili se mi pomoci, jak materiálně, tak radou. Návštěvy v chovu byly samozřejmostí. Komunikace z očí do očí je něco jiného, než net v anonymitě.
Jezdilo se na symposia do Chlumu u Třeboně .Kde byla sešlost výkvětu teraristů východního bloku. Kamarádský přístup .Nikdy jsem nepocítil, že jsem 0. Naopak. Vstříctnost. Rady. Kamarádství. Ano. Pardi. Bratři Rozinkovi, Ivan a Jirka a Olga Wergnerovi, Jarda a Jana Vackovi atd. Kdo to zažil, ví o čem zde píšu.

Současnost.

Mladí mají net. Super. Nemá to chyby. Jen ji chybí ten OSOBNÍ kontakt a na vlastní oči vidět chovy těch pardů. Dát si s nimi kafíčko nebo i něco silnějšího. A nechce se mi domů.
Ano bylo to dávno. Nechci moralizovat. Jen pro inspiraci všem mladým teraristům jsem zmínil tyto vzpomínky.
Omlouvám se těm, kteří by měli problém, s tím, že dědek zde blafá i nesmysly. To bylo dávno , je jiná doba. Zaspal čas. I budu souhlasit. Nic proti tomu.
Ale?
Zamyslet se sám nad sebou nikdy není od věci ani na škodu. Dělat urychlené a totální , nezměnitelné závěry nad jakýmkoliv produktem lidské činnosti určitě věci neprospěje.

Takže přátelé teraristé. Ještě jednou se omluvím všem škarohlíkům, které tyto řádky snad i zvedly ze židle. Každý máme svůj názor. A nějak v dnešní demokracii jej neumíme snad i respektovat.

Závěrem si dovolím především teraristům popřát mnoho radosti z chovu, úspěchů v chovu, štěstí v rodině, lásku i k bližním a zejména MÍR nejen ve světě , ale i ve vlastní duši.

Vše nejlepší v životě přeje všem RN

Neregistrovaný uživatel

22.12.2022 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.9

Nejvic uzitecnejch veci jsem nasbirala vlastníma chybama anebo od starych teraristu delajicich to desitky let. Pri osobnich navstevach pro hady atd... Nebo pak v navazujici konverzaci. Pravda me tera zajmy jsou pomerne uzke (nejedovati hadi, povetsinou od 2 m výš)

22.12.2022 21:39
selmicka

XXX.XXX.248.246

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nejvic uzitecnejch veci jsem nasbirala vlastníma chybama anebo od starych teraristu delajicich to desitky let. Pri osobnich navstevach pro hady atd... Nebo pak v navazujici konverzaci. Pravda me tera zajmy jsou pomerne uzke (nejedovati hadi, povetsinou od 2 m výš)

Ano jste ta teraristka duší a a tělem. Klobouk dolu.

Bohužel. Znám za ta léta mnoho machru v teraristice ,víc než desítky. Je pravdou. Že na diskuse zde NIKDY. Nepříjdou.

Proč?

Se zamyslí každý sám. Je to pro ně jiná liga, jak se říká ve sportu.

A zde je pro ně ztráta času.

Přeji Vám mnoho radosti z chovu. To je to nejdůležitější, jak jsem v kruhu života k názoru dospěl.
Peníze budou a my nebudem.

Pěkný večer nejen Vám přeje

RN

pokusvysvetlit

23.12.2022 08:32
pokusvysvetlit

XXX.XXX.220.46

selmicka napsal(a):
Dobrý večer.

Byl tu příspěvek.

Kam se dějí želvičky?

Život šel dál .
Užasná osobnost tera.

Čest jeho památce.

Co jsem tím chtěl říci?

Dnes?

SMUTNÉ.

Proč né.

a štěstí.

Zadavatel - ka.

Co to je?

Nic ve zlém.

RN

Respekt k vašemu stáří. Sám dělám želvy desítky let, začal jsem za Bolševika, ale rozhodně ne tak dlouho jako vy.

Nemyslím, že je to tak špatné, jak se vám možná zdá. Setkávám se s mnoha lidmi a můžu říct, že je zde i mnoho naopak přeinformovaných lidí. Zejména mladé maminky, které pořizují malé želvy bývají někdy až chorobně pečlivé a mnohdy se ptají i na věci, které by mě ani nenapadly. K tomu je samozřejmě spousta lůzrů, kteří želvu koupí s tím, že to nějak dopadne. Pak je tu skupina těch, kteří chtějí to nejlepší a tím škodí.

Sám ke každé želvě poskytuji rady, jak želvu chovat a i vytištěné na papíře to přidám. To je tak vše co mohu udělat. Zpětná vazba po mnoha letech je, že ti, kteří si to vezmou k srdci a chovají se podle toho, mi zpětně přinesou ukázat želvy na které je radost pohledět. Na druhou stranu občas vidím hrůzy. Noví majitelé odešli se stejnou sumou informací a jak s ní naloží už není v mé moci kontrolovat. Někdy zjišťuji, že informace, které mě přijdou polopaticky řečené, pochopili jinak, někdy na to jen prostě kašlou, případně jim někdo poradil, že jinak je to lepší.

Další věcí je, že proti něčemu se špatně bojuje. Sám zastávám názor, že Lignocel je pro malé želvy nevhodný a někdy smrtící. Už několikrát si někdo přišel pro novou želvu, že mu ta původní náhle uhynula. Při pátrání po podmínkách chovu z toho většinou vyšlo, že ikdyž se všechno zdálo ok, tak jim v obchodě doporučili Lignocel, nebo je tu bohužel jeden velkochovatel a přeprodejce, který ho přímo doporučuje. Tímto mu dávám zpětnou vazbu, protože několik těchto lidí přišlo od něj. Nemám to potvrzené pitvami, ale je divné, že náhlý skon zdravých malých želv je často na Lignocelu.

Tím chci říct, že jako chovatel mám svědomí čisté pokud dodám dostatek informací a nemyslím, že nesu vinu za to, že jsem něco rozmnožil, co pak uhynulo či se nemá nejlíp. To bych se pak na to mohl vykašlat už na začátku a do chovu se vůbec nepouštět. Proto mě mrzí tento váš odstavec, který mi zavání falešným odsudkem a možná závistí.

Citace:

Proč né.

Kdo je producent? Je to ten co udělá pár želv, desítky stovky, tisíce? Když to má člověk zmáknuté, myslím, není problém dělat stovky, možná tisíce mláďat a dělat to dobře. Stačí mít chovnou skupinu a desítky mláďat jsou standardem. Když se zadaří a člověk si takto prodejem mláďat vydělá na jiné, vzácnější druhy, tak v čem je problém? Já díky tomu mám dnes doma želvy, na které jsem před desítkami let koukal jen v knihách a netušil, že budu mít to štestí je jednou mít doma. K tomu jen dodávám, že nejsem ten co produkuje stovky a tisíce želv. Ne že bych to neuměl, nebo nezvládl, ale sebralo by mi to tolik energie, že už bych jí neměl pro jiné druhy, které se moc nemnoží, nebo je rozmnožit je oříšek. Jen čas na vyřizování papírů je šílený a rozhodně bych s tím nechtěl trávit dny každý rok.

Ale pokud se to někdo rozhodně mít na plný úvazek a dělá to dobře, tak bych to neodsuzoval. Pořád lepší, když poptávku uspokojí tady odchované želvy, než aby se drancovaly původní lokality. Samozřejmě nejsem slepý a velkomnožíře, kteří rvou čipy do čerstvě narozených mláďat bych poslal někam. Divím se, že jim samotným není hanba. Také mi přijde divné, že to nevadí nikomu na odboru Cites. Napíchat do maličké želvy k její velikosti obrovský čip mi přijde jako týrání. Usnadní si tím papírování, ale to mi jako omluva nepřijde dostatečné.

Nechci ale končit negativisticky. Spíš trochu fatalisticky. V přírodě je vše v nějakém místě potravního žebříčku. Jestli je údělem mladých suchozemek v lidské péči se obětovat a tím chránit volně žijící populace, tak ta oběť není marná a na nás je, abychom jim to co nejvíc usnadnili a zajistili jim co nejlepší život.

23.12.2022 10:43
selmicka

XXX.XXX.248.246

pokusvysvetlit napsal(a):
Respekt k vašemu stáří. Sám dělám želvy desítky let, začal jsem za Bolševika, ale rozhodně ne tak dlouho jako vy.

Nemyslím, že je to tak špatné, jak se vám možná zdá. Setkávám se s mnoha lidmi a můžu říct, že je zde i mnoho naopak přeinformovaných lidí. Zejména mladé maminky, které pořizují malé želvy bývají někdy až chorobně pečlivé a mnohdy se ptají i na věci, které by mě ani nenapadly. K tomu je samozřejmě spousta lůzrů, kteří želvu koupí s tím, že to nějak dopadne. Pak je tu skupina těch, kteří chtějí to nejlepší a tím škodí.

Sám ke každé želvě poskytuji rady, jak želvu chovat a i vytištěné na papíře to přidám. To je tak vše co mohu udělat. Zpětná vazba po mnoha letech je, že ti, kteří si to vezmou k srdci a chovají se podle toho, mi zpětně přinesou ukázat želvy na které je radost pohledět. Na druhou stranu občas vidím hrůzy. Noví majitelé odešli se stejnou sumou informací a jak s ní naloží už není v mé moci kontrolovat. Někdy zjišťuji, že informace, které mě přijdou polopaticky řečené, pochopili jinak, někdy na to jen prostě kašlou, případně jim někdo poradil, že jinak je to lepší.

Další věcí je, že proti něčemu se špatně bojuje. Sám zastávám názor, že Lignocel je pro malé želvy nevhodný a někdy smrtící. Už několikrát si někdo přišel pro novou želvu, že mu ta původní náhle uhynula. Při pátrání po podmínkách chovu z toho většinou vyšlo, že ikdyž se všechno zdálo ok, tak jim v obchodě doporučili Lignocel, nebo je tu bohužel jeden velkochovatel a přeprodejce, který ho přímo doporučuje. Tímto mu dávám zpětnou vazbu, protože několik těchto lidí přišlo od něj. Nemám to potvrzené pitvami, ale je divné, že náhlý skon zdravých malých želv je často na Lignocelu.

Tím chci říct, že jako chovatel mám svědomí čisté pokud dodám dostatek informací a nemyslím, že nesu vinu za to, že jsem něco rozmnožil, co pak uhynulo či se nemá nejlíp. To bych se pak na to mohl vykašlat už na začátku a do chovu se vůbec nepouštět. Proto mě mrzí tento váš odstavec, který mi zavání falešným odsudkem a možná závistí.

Citace:

Proč né.

Kdo je producent? Je to ten co udělá pár želv, desítky stovky, tisíce? Když to má člověk zmáknuté, myslím, není problém dělat stovky, možná tisíce mláďat a dělat to dobře. Stačí mít chovnou skupinu a desítky mláďat jsou standardem. Když se zadaří a člověk si takto prodejem mláďat vydělá na jiné, vzácnější druhy, tak v čem je problém? Já díky tomu mám dnes doma želvy, na které jsem před desítkami let koukal jen v knihách a netušil, že budu mít to štestí je jednou mít doma. K tomu jen dodávám, že nejsem ten co produkuje stovky a tisíce želv. Ne že bych to neuměl, nebo nezvládl, ale sebralo by mi to tolik energie, že už bych jí neměl pro jiné druhy, které se moc nemnoží, nebo je rozmnožit je oříšek. Jen čas na vyřizování papírů je šílený a rozhodně bych s tím nechtěl trávit dny každý rok.

Ale pokud se to někdo rozhodně mít na plný úvazek a dělá to dobře, tak bych to neodsuzoval. Pořád lepší, když poptávku uspokojí tady odchované želvy, než aby se drancovaly původní lokality. Samozřejmě nejsem slepý a velkomnožíře, kteří rvou čipy do čerstvě narozených mláďat bych poslal někam. Divím se, že jim samotným není hanba. Také mi přijde divné, že to nevadí nikomu na odboru Cites. Napíchat do maličké želvy k její velikosti obrovský čip mi přijde jako týrání. Usnadní si tím papírování, ale to mi jako omluva nepřijde dostatečné.

Nechci ale končit negativisticky. Spíš trochu fatalisticky. V přírodě je vše v nějakém místě potravního žebříčku. Jestli je údělem mladých suchozemek v lidské péči se obětovat a tím chránit volně žijící populace, tak ta oběť není marná a na nás je, abychom jim to co nejvíc usnadnili a zajistili jim co nejlepší život.

Respekt k Vašemu chovu.

Je velmi potřebné pro mladé chovatelé přístup ,který jste zde ve svých řádcích ukázal a vysvětlil ,jak přistupujete k chovu .I v mém stáří se stále stýkám s mladými chovateli více oboru osobně i teraristů i navštěvuji každý měsíc burzu tera. Tím mohu držet tred nové doby a nezabřednout do stálé nostalgie. Nadávat na vše. A snad. Bože, už si mne vem.

NEE!

Vždy se snažím pochopit toho druhého, než začnu soudit. Neodsuzuji žádné chovatele, kteří odchovávají velké odchovy. Mnoho chovu v různých oborech jsem viděl a odhadnu, asi polovina si odchovy musela vydělávat na provoz chovu a pořízení nových zvířat. Tak, jak i Vy se zminujete. U mne. To samé. Takže se mýlíte o mé závisti k producentům želv. Znám jich také několik.
Kdo si něco takového vyzkoušel, pozná, co to je řehole ,starost, nejet na dovolenou, zvířata na prvním místě , pak rodina.... Ano. Tací vydrželi u chovu a mají jej desítky let i nějaké slušné peníze z chovu. Budiž jim přáno.
A mají můj obdiv.
Ï já vím o čem to je. Vzhledem k mému vysokému věku a totálnímu nezájmu rodiny, vnuček jsem se rozhodl ukončit veškerý chov s motivací komerce. Ano. Pro radost 2 díblíky, kteří porodí 2 x 4 mládata a ty se zatím prodají zejména do ciziny. Mají pro sebe 1,5 pokoje.

Pak už jen nějaké terário s běžnými druhy pro radost svou.

Jeden zesnulý herec řekl.

Život je cesta a člověk se vrací domů.

Takže asi tak.

Jinak si vážím vašeho článku i s kritikou.
Kdyby na ifauně valná většina k diskuzím přistupovala tak ,jako Vy , bylo by zde určitě příjemněji ,zejména pro ten tera potěr.

Pokud napíše takovíto přínosný i poučný článek anonym, nemám výhrad. Sděluje ve slušnosti své zkušenosti a pohled na věc z praxe několika let, jak vyplývá z příspěvku.
Anonymy ostatní jsou k věci uvážení. Je pravdou, že v prostoru virtuálním je to skutečnosti, která je neměnná. Musíme ji respektovat a přizpůsobit se.

Závěrem.

Zejména zdraví Vám a radost z chovu.
Přeje RN.

pokusvysvetlit

23.12.2022 14:21
pokusvysvetlit

XXX.XXX.220.46

pro selmicka:

Děkuji za dovysvětlení a omlouvám se, ten odstavec jsem si mylně vyložil.

Pokud jde o diskuze, tak x let nazpátek se docela dalo povídat na terrabazaru, ale pak se tam toho chopila skupina, která tomu začala vládnout tvrdou rukou. Zavírali diskuze, které údajně odbočili od tématu, či se jim něčím nezdály. Tím to pro mě přestalo být zajímavé a zřejmě nejen pro mě. Zabili to tam a dnes už je to mrtvá platforma, kam nikdo nechodí ani nepíše.

Tady diskuze mi přijde léta stejná. Možná se mýlím, ale já sem zavítám jednou, možná dvakrát za pár rok a většinou žádný posun nevidím. Nic zajímavého se zde nedozvím. Jsou tu držáci, kteří mají nějakou niternou touhu to tu usměrňovat. Někdo fundovaně,někdo si tu hlavně honí ego, viz, jak jste psal výše.

Jsou tu prý noví majitelé, jak jsem zjistil z jiné, paralelní diskuze, tak by mohli třeba někomu dát pár šušní aby se tomu věnoval a udržel tady nějakou slušnou a odbornou úroveň. Ale v dnešní době bych se divil, kdyby někdo pustil chlup a snažil se to pozvednout.

Mějte se pěkně a ať se daří. Když už ne v rodině, tak jiní nadšenci se najdou a budou pokračovat. On se s tím člověk musí narodit, alespoň já to tak mám. Pokud k tomu potomci nemají vztah, nedá se nic dělat, takový je život.

23.12.2022 14:55
selmicka

XXX.XXX.248.246

pokusvysvetlit napsal(a):
pro selmicka:

Děkuji za dovysvětlení a omlouvám se, ten odstavec jsem si mylně vyložil.

Pokud jde o diskuze, tak x let nazpátek se docela dalo povídat na terrabazaru, ale pak se tam toho chopila skupina, která tomu začala vládnout tvrdou rukou. Zavírali diskuze, které údajně odbočili od tématu, či se jim něčím nezdály. Tím to pro mě přestalo být zajímavé a zřejmě nejen pro mě. Zabili to tam a dnes už je to mrtvá platforma, kam nikdo nechodí ani nepíše.

Tady diskuze mi přijde léta stejná. Možná se mýlím, ale já sem zavítám jednou, možná dvakrát za pár rok a většinou žádný posun nevidím. Nic zajímavého se zde nedozvím. Jsou tu držáci, kteří mají nějakou niternou touhu to tu usměrňovat. Někdo fundovaně,někdo si tu hlavně honí ego, viz, jak jste psal výše.

Jsou tu prý noví majitelé, jak jsem zjistil z jiné, paralelní diskuze, tak by mohli třeba někomu dát pár šušní aby se tomu věnoval a udržel tady nějakou slušnou a odbornou úroveň. Ale v dnešní době bych se divil, kdyby někdo pustil chlup a snažil se to pozvednout.

Mějte se pěkně a ať se daří. Když už ne v rodině, tak jiní nadšenci se najdou a budou pokračovat. On se s tím člověk musí narodit, alespoň já to tak mám. Pokud k tomu potomci nemají vztah, nedá se nic dělat, takový je život.

Také děkuji.

Potomky si člověk nevybírá, násilím je vychovávat k tomu co chci já je nesmysl. Musí se s tím snad narodit. Ano , jak píšete a víte o čem mluvíte. Mám to také tak. Máte ten stejný názor na diskuse jako já. Ale snad moje naivita, že sem zase něco musím sdělit, je i k něčemu. Ti skuteční zájemci se ozvou na soukromé zprávy. A vstupy sem s inzercí a návštěva burzy mají alespon nějaké vazební výsledky.
Doufejme, že se to tu pohne k lepšímu. To je muj přístup. I ve vysokém věku být optimistou a věřit, že bude i líp. Ač věk se nekompromisně žene dopředu a času už moc nemám.

Úsměv. A to vždy.

Štěstí, mír Vám i všem.

Přeje

RN

Přidejte reakci

Přidat smajlík